Güncelleme Tarihi:
Doğum adı Sofia Bellicui Baffo olan Safiye Sultan 1550 senesinde dünyaya gelmiştir. Osmanlı Padişahlarından III. Murad'ın eşi ve Sultan III. Mehmed'in annesi olan Safiye Sultan’ın kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. Ancak çeşitli rivayetlere ve dönemin Venedik kaynaklarına göre Safiye Sultan’ın Dukakin'de Rezi köyünde doğduğu ve Arnavut kökenli olduğu söylenmektedir. Safiye Sultan’ın babasının Korfu valisi olduğu ve adının Cecilia Baffo olduğu bilinmektedir. Safiye Sultan ailesi ile Venedik'le Korfu arasında seyahat ederken Osmanlı korsanları tarafından kaçırılmıştır.
Bir yıl sonra kendini İstanbul’daki Pera köle pazarında bulan Sofia’nın dillere destan güzelliği III. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan'ın da kulağına gelmiştir. Oğlu ile alakalı endişeleri olan Nurbanu Sultan Sofia’yı görür görmez oğlu için aradığı kız olduğuna karar vermiş ve bir servet ödeyerek Sofia’yı satın almıştır.
Saraya gelmesinin ardından 2 sene boyunca haremde eğitim alan Sofia’nın adı da Safiye olarak değiştirildi. 15 yaşına geldiğinde III. Murad'a sunulan Safiye güzelliğiyle III. Murad'ı kendine aşık etti.
III. Murad'ın tahta geçmesinin ardından kendisi de baş kadın olan Safiye Sultan, güzelliği ve kıvrak zekası ile büyük bir nüfuzun da sahibi oldu. Sahip olduğu nüfuzla beraber Safiye Sultan’ın saraydaki kadın düşmanları da arttı. III. Murad'a sürekli yeni cariyeler sunan bu kadın düşmanlar III. Murad'ın Safiye Sultan’a olan aşkı nedeniyle başarıya ulaşamadılar.
Devletin sadece iç işlerine değil, dış işlerine de müdahale eden Safiye Sultan, yabancı hükümdarlarla doğrudan mektuplaşmakta ve diplomatik ilişkilere girmekteydi. 1593’te İngiltere Kraliçesi I. Elizabeth Safiye Sultan’a mücevherlerle işlenmiş bir portresini gönderirken, Safiye Sultan da kraliçeye gümüş işlemeli elbise ve kemerin yanı sıra altın işlemeli iki mendil göndermiştir.
1595 senesinde III. Murad’ın vefatı ile oğlu III. Mehmed’in tahta geçmesiyle beraber valide sultan olan Safiye Sultan devlet içindeki konumunu daha da güçlendirdi. Oğlu III. Mehmed her konuda annesine danışır ve ondan destek alırdı. Öyleki 1587 senesinde doğan torunu Şehzade Mahmud ve annesinin geleceğini tehdit ettiğini düşünen Safiye Sultan, oğlu III. Mehmed'i doldurarak 1603'de Şehzade Mahmud’u sessizce srayda boğdurulmasına sebep olmuştur. Şehzade Mahmud’un boğdurulmasının ardından annesi de sürgün edilmiş ve böylece Safiye Sultan için ortadan bir engel daha ortadan kalkmıştır.
Safiye Sultan 10 Kasım 1619 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Ölüm nedeni bilinmeyen Safiye Sultan’ın cenazesi Ayasofya Camii'nin eski vaftizhanesi olan kocası Sultan III. Murad'ın türbesine defnedilmiştir.
SAFİYE SULTAN’IN YAPTIRDIĞI HAYIR KURUMLARI
9 Nisan 1598 tarihinde Eminönü'nde bulunan Yenicami'nin inşasını törenle başlatan Safiye Sultan, aynı zamanda Üsküdar’da Karamanlı köyünde bir cami ve çeşme yaptırmıştır. Kocasının türbesinde Kur’an okunması için bir vakıf kuran Safiye Sultan, Dâvud Paşa sahasında bir kasır yaptırmıştır. Aynı zamanda 1598 senesinde kendi adıyla anılan bir medrese yaptıran Safiye Sultan, 1610 yılında Kahire’de Melike Safiye Camii adıyla da anılan bir cami inşa ettirmiştir.