Güncelleme Tarihi:
Seçim kararı alınması nedeniyle bakanlık Adalet Bakanlığından ayrılan Ergin, Bakanlık makamında düzenlenen törenle görevini eski Adalet Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Kahraman'a devretti.
Törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergin, bir gazetecinin “Ergenekon davasında yargılanan bazı tutuklular 3 yıl aradan sonra hücreye atıldılar, bu uygulamanın sona erdirilmesi için bir girişiminiz olacak mı” sorusu üzerine, “Bu soru jargon itibarıyla doğru bir soru değil. Normalde tüm tutukluların tutulduğu şartlar da var. Hücre ayrı bir statüdür, tek kişilik oda ayrı bir statüdür. Bunları daha geniş bir zeminde konuşmakta fayda var” yanıtını verdi.
Avrupa Parlamentosunun yargıya ilişkin raporunun hatırlatılması ve “Raporda yargıyla ilgili hem övücü hem de yerici ifadeler vardı, bu ifadeleri nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Ergin, rapordaki övücü sözlerin yaptıkları icraatlarla ilgili olduğunu söyledi.
Sadullah Ergin, şöyle konuştu:
“Bunun dışındaki fiili uygulamalar, Bakanlığımızın görev alanı dışında olan şeylerdir. Yargının, iddia makamının, karar makamının, mahkemelerin tasarrufları dolayısıyla yürütme organına sorumluluk tevcih etmeniz anayasal açıdan çok doğru olmaz, ama elbette mevzuatın yanlış yorumlanması ve pratikte yanlış uygulama söz konusu ise bunun kendi içinde telafi edici mekanizmaları var. Bir hakim yanlış bir karar verdiyse, kendi içerisinde bu kararı telafi edici mekanizmalar zaten kurulmuş durumda. Tüm bu süreçler kullanılabilir, ama Adalet Bakanlığının, yürütme organının, yasamanın görevi, yasalardan kaynaklı bir aksama varsa, yanlışlık varsa onları telafi edici çalışmaları yürütme, yasama organı yapar.”
22 AY BAKANLIK YAPTI
Yaklaşık 22 ay bakanlık görevini yürüttüğünü, bu süre içerisinde, “Türk yargısının güven veren adalet sistemini tesis etme noktasında katetmesi gereken mesafeleri alması için önemli adımlar atıldığını” söyledi.
Ergin, 22 ay içinde Anayasa'nın değiştiğini, Anayasa Mahkemesinin daha katılımcı bir hale geldiğini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısı itibarıyla bağımsız, özerk hale geldiğini, fiziki mekanının ayrıldığını anlattı. Yüksek yargıyı güçlendirici adımlar da attıklarını ifade eden Ergin, iş yükünü azaltacak kanun tasarısının paket halinde Başbakanlıka sevk edildiğini kaydetti.
Hakim ve savcı sayısını artırmak için 2011'de 4 ayrı hakim-savcı alım sınavı açıldığını kaydeden Ergin, “Tüm bu tedbirler eş zamanlı uygulanabilir ise önümüzdeki süreçte Türk yargısının önemli sorunları aşılmış olacak ve orta vadede güven veren adaleti yakalama noktasında belli bir seviyeye gelebileceğimiz umudunu taşıyorum” dedi.
Sadullah Ergin, 22 aylık görev süresinin kendisi için kolay olmadığını, çok meşakkatli dönemler geçirdiklerini belirterek, ama Bakanlıktaki tüm çalışma arkadaşlarının bu zor mesaiyi kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.
Ergin, Ahmet Kahraman'a da çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Yeni Adalet Bakanı Kahraman da bu görevi Ergin'den devralmanın kendisi için hem şans hem de dezavantaj olduğunu söyledi. Kahraman, “Kısa sürede çok işler başaran bir Adalet Bakanından bu görevi, sorumluluğu üstlenmiş olmak benim yükümü ve sorumluluğumu daha da artırmaktadır” dedi.
Ergin'in Türk yargısına yaptığı katkıların unutulmayacağını belirten Kahraman, “Biz sizden aldığımız bayrağı daha ilerilere götürmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Bize rehberlik ettiniz, ümit ediyorum bundan sonra da etmeye devam edeceksiniz” diye konuştu.
Yargının birçok sorununun çözüldüğünü ifade eden Kahraman, ama çözülmesi gereken sorunlar bulunduğunu kaydetti. “Yargının hızlandırılması ve iş yükünün azaltılması konusundaki yasa tasarısı başta olmak üzere çıkarılması gereken 2802 sayılı Kanun'un, Adalet Bakanlığı Teşkilat Kanunu'nun, kısa sürede yasalaşmasını arzu ettiklerini” belirtti.
Sadullah Ergin, törenin ardından Bakanlık çalışanlarına tek tek veda etti. Ergin, çalışanlarının alkışlarıyla Bakanlık binasından ayrıldı.