Sadece bir kişide tutmadı

Güncelleme Tarihi:

Sadece bir kişide tutmadı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 09:49

Çin'de, sakat kalma riskine karşı boy uzatma ameliyatları çok uzun süredir yapılıyor. Şangay'da Ortopedist Bai Helong, uyguladığı yöntemle, hastalarının boyunu 6-8 santim uzatıyor.

Haberin Devamı

BOY UZATMA AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?

Boy ortalamasının 1.60 santimetre olduğu Çin'de, uzun boylu olmak çok önemli. Dünyada boy uzatma konusunda çalışmalar 1950'li yıllardan bu yana yapılıyor. Geçmişte yapılan ameliyatlarda sakat kalma riski çok daha fazlaydı.

Çinli uzman Bai Helong, boy uzatma konusunda yeni bir yöntem uyguluyor. Bugüne kadar 14-55 yaş arasındaki yaklaşık 3 bin kişiyi daha uzun boylu yaptıklarını söyleyen Helong, bu konuda 1995 yılından bu yana sadece bir kez başarısız olduklarını söyledi.

KEMİKLER İKİ YERDEN KIRILIYOR VE VİDA YERLEŞTİRİLİYOR

Yönteme göre kaval ve baldır kemiği dizin altındaki iki yerden kesiliyor. Kemik iliğine dokunulmuyor. Bacağın içine kırıkların başına ve sonuna vida ve nikel/titanyum karışımı teller yerleştiriliyor. Operasyondan sonra kemiğin kaynamaya başlamasıyla birlikte her gün vidalar aracılığıyla teller genişletiliyor. Bu işlem dört ay sürüyor. Dört ayın sonunda boy 6-8 santim uzamış oluyor.

Haberin Devamı

Hasta bir yıl içinde normal yürüyüşüne dönebiliyor, koşabiliyor. Operasyonlar ne kadar başarılı olsa da boy uzatma ameliyatları konusunda uzmanlar farklı görüşte. Bazı doktorlar, bu operasyonların ilerideki dönemde sağlık sorunlarına yol açabileceğini düşünürken bazıları da bu konuda tartışmaya artık gerek kalmadığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!