Sabri Çelebi serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Sabri Çelebi serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2013 04:31

GEZİ Parkı olayları sırasında Talimhane’de elindeki palayla bir emniyet müdürünü ve bir vatandaşı yaraladıktan sonra bir kadının da kalçasına palanın eniyle vuran ve sırtına tekme atan Sabri Çelebi, Fas’tan geri döndü ve gözaltına alındı. Fas’a kaçtıktan 50 gün sonra Air Arabia Havayolları ile Kazablanka’dan dönen Sabri Çelebi emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan Adliyesi’ne sevk edildi. Çelebi buradaki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Haberin Devamı

Talimhane’de Gezi Parkı eylemleri nedeniyle iş yapamadığından şikayet ederek elindeki palayla eylemcilere saldıran ve hakkında yakalama kararı çıkmadan önce 10 Temmuz’da Fas’a kaçar Sabri Çelebi gece yarısı İstanbul’a döndü.

PALALI EMNİYETTE - FOTO GALERİ

PALALI ADLİYEYE BÖYLE GÖTÜRÜLDÜ / HÜRRİYET TV

00.25 sıralarında Air Arabia Hava Yolları uçağıyla Kazablanka’dan Sabiha Gökçen Havalimanı’na inen Sabri Çelebi pasaport kontrolü sırasında gözaltına alındı. Sabiha Gökçen Havalimanı polisleri tarafından Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim eden Sabri Çelebi emniyette ifade vermedi. Polislere “Gözaltına alınacağımı bile bile İstanbul’a geldim” diyen Sabri Çelebi, saat 13.50’de emniyetten çıkarılarak adliyeye sevk edildi. Çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtsız bırakan Sabri Çelebi’ye adliyeye götürülüşü sırasında 3 otomobil ve bir minibüs dolusu çevik kuvvet polisi eskortluk yaptı.

Haberin Devamı

SERBEST BIRAKILDI

Çelebi yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye alınan Sabri Çelebi, sağlık kontrolünün ardından 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu 4. kata çıkarıldı. Hakim Fatma Şeker'e yaklaşık bir saat ifade veren Çelebi savunmasının alınmasının ardından serbest bırakıldı. Çelebi salonun içinde bulunan ve tutuklu sanıkların kullandığı asansörle polisler tarafından indirilerek adliyenin otoparkından adliyeden ayrıldı. Hakim Şeker, "yakalama kararının savunma alınabilmesi için çıkarıldığı ve herhangi bir tutuklama tedbiri bulunmadığı" gerekçesiyle Sabri Çelebi'yi serbest bıraktı.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA

Çelebi'nin avukatı Zafer Küçük ise adliye çıkışında açıklama yaptı. Avukat Küçük, Çelebi'nin görüntülerdeki kadına yönelik saldırısından dolayı savunmasında pişmanlığını dile getirdiğini belirterek, "Diğerleriyle ilgili ise kendisini savunma amacıyla yaptığını söyledi" dedi. Çelebi hakkında yurtdışına çıkış yasağı konulmadığını ifade eden avukat Küçük, "Yakalama kararı ifadeye ilişlkin bir karardı. Savunması alındı serbest bırakıldı. Duruşmaları takip edecek. Daha sonra beraber açıklama yapacağız" ifadesini kullandı.

27 YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

Sabri Çelebi ile birlikte 4 kişi hakkında hazırlanan iddianameyi kabul eden 53. Asliye Ceza Mahkemesi, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce verdiği tutuklama amacıyla yakalama emrini kaldırmış, yerine savunmasının alınabilmesi için yeni bir yakalama emri çıkarmıştı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Veysi Büyükkılıç tarafından hazırlanan iddianamede, Sabri Çelebi, Ahmet Girgin, Şeyhmus Kırmızı, Murat Ertik hakkında "kasten yaralama", "görevli memura direnme", "memura karşı silahla yaralama" ve "şahıslara karşı yaralama" suçlarını işledikleri gerekçesiyle 9 yıl 9 aydan 27'şer yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor.

Haberin Devamı

GÖRÜNTÜLER İNFİALE NEDEN OLMUŞTU

6 Temmuz’da Taksim’de düzenlenen eyleme polis müdahale etmiş, göstericiler de Talimhane ve Tarlabaşı’nın ara sokaklarına kaçmıştı. Talimhane’ye kaçan göstericilere ise iş yapamadığından şikayet eden Sabri Çelebi elindeki palayla saldırmıştı. Sabri Çelebi elindeki palanın eniyle bir kadının kalçasına vurmuş ardından da sırtına tekme atmıştı. Bir emniyet müdürü ile bir vatandaşı yaralayan Sabri Çelebi’nin bu görüntülerinin basında yer alması toplumda infial yaratmıştı. Tepkilerin çoğalması üzerine gözaltına alınarak adliyeye sevk edilen Sabri Çelebi’nin serbest bırakılması da büyük bir kesimin tepkisini çekmişti. Savcılığın 9 Temmuz’da itirazı üzerine hakkında yakalama kararı çıkarılan Sabri Çelebi’nin 10 Temmuz’da kayınpederinin Fas’taki evine kaçtığı ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

MUHALEFET TEPKİLİ

VURAL: “BOZDAĞ ŞİMDİ ÇIKIP ASLANLAR GİBİ KÜKRESİN”

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dün akşam Fas'tan İstanbul'a gelen Sabri Çelebi'nin tutuksuz yargılanması kararına sert tepki gösterdi. Hukukun palalı demokrasiden sonra palaya teslim olduğunu söyleyen Vural, "Müjdeler olsun, palalı demokrasiden sonra palaya teslim olmuş bir hukuk. 27 yıl hapsi istenen biri nasıl tutuksuz yargılanabilir? 18 yıl hapsi istenen milletvekili Engin Alan, tutuklu yargılanıyor ama. Kendisine fiili saldırıda bulunan ve 2 yılın altında hapis cezası istendiği için serbest bırakılana feryat figan eden Bekir Bozdağ nerede" diye sordu.

Bu kararın palalı saldırganın bir pazarlık sonucu Türkiye'ye döndüğü kanaatini güçlendirdiğini belirten Vural, "Demek ki bu durum birilerini sıkıntıya sokuyordu. Kimler devreye girdi de bu karar alındı? Bilmek mümkün değil. Bu anlayışla Gezi Parkı'nda demokratik hakları olarak eylemlere katılanlara, tencere tava çalanlara, yolda yürüyen insanlara saldıranlar, Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne neden olanlar, sözüm ona polise yardım adı altında meşrulaştırılmış oluyor. Çifte standart uygulanıyor. 27 yıl hapsi istenen tutuksuz yargılanıyor. Ama hükümete göre 2 yıldan az hapsi istenen kişi tutuklanmadı diye, problem oluyor. Ama vekilin tutuklanması normal sayılıyor. Demek ki AKP demokrasisi ve hukuku böyle çalışıyor. Siyasi etkiye girmiş yargının geldiği durum bu" dedi.

Haberin Devamı

Vural, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın bu karar üzerine çıkıp bir açıklama yapması gerektiğini belirterek, "Bozdağ'ın şimdi çıkıp aslanlar gibi kükremesi lazım. Böyle hukuk olur mu, rezalet olur mu, diye haykırması lazım. Hakim nasıl karar verecek, bunun takipçisi olacağım, demesi lazım tıpkı kendisine saldıranla ilgili söylediği gibi" diye konuştu.

CHP'Lİ CİHANER: "HUKUK ADINA UTANÇ VERİCİ BİR KARAR"

CHP Milletvekili ve eski Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner de Çelebi'nin tutuksuz yargılanmasına ilişkin kararı hukuk adına utanç verici bulduğunu söyledi. Cihaner, İzmir'de Anayasal bir hak olarak Gezi Parkı eylemlerine katılan ve çantalarından kağıt maskeler çıktığı için insanların 'örgüte üye olmak' suçlamasıyla, 17 yıl hapis istemiyle ve tutuklu yargılandıklarına dikkat çekti. Cihaner, elindeki palayla insanlara saldıran, onları yaralayan ve buna ilişkin görüntüleri ayan beyan ortada olan palalı saldırganın salıverilmesinin, hukuk sisteminin neredeyse AKP sözcülerinin söylediklerinin hukuka uyarlandığının göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Haberin Devamı

Tencere tava suçtur, komşularınızı ihbar edin, söylemlerini anımsatan Cihaner, "Gençleri linç edip öldürenlerin sırtları sıvazlanırsa, palalı da serbest kalır. Bir bakana, kimsenin onaylamayacağı bir saldırı oldu; o kişi tutuklanmadı diye kıyametleri kopardılar. İhmali var diye, polislerin yerlerini değiştirdiler. Ama gençlerin yaşamlarını yitirdiği, gözünü kaybettiği olaylarda tek bir kamu görevlisi ne açığa alındı ne de yeri değişti. Bu bir çifte standarttır. Hukuk adına utanç vericidir. Palalıya demek ki serbest bırakılacağı garantisi verilmiş ki dönmüş. Ama İzmir'de tek bir sabıkası olmayan, hiçbir şiddet eylemine karışmamış insanları çantasında kağıt maske bulduk, diye tutuklarsınız. Tüm bunlar hukuk sisteminin gayri adil çalıştığının göstergesidir" dedi.
Aysel ALP/ANKARA


PALALI SALDIRGANIN GÖRÜNTÜLERİ


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!