Sabiha Gökçen tartışmasında kim ne yazdı

Güncelleme Tarihi:

Sabiha Gökçen tartışmasında kim ne yazdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2004 22:28

Geçen hafta Hürriyet’in manşetinde, Sabiha Gökçen’in Ermeni olduğu yönündeki iddiaları içeren bir haber yer aldı. Yeğeni olduğunu söyleyen Hripsime Sebilciyan Gazalyan, ‘Sabiha Gökçen teyzemdir’ diye ortaya çıktı. Ardından tüm Türkiye bir anda bu tartışmaya kilitlendi.

Gökçen’in Ermeni olmadığını kanıtlamak için soyağacını çıkaran tanıdıklardan tutun, ‘Ne var Ermeniyse, Ermeni’ diyenlere kadar çok yönlü bir tartışmaydı bu. Bir aşamada Genelkurmay Başkanlığı da tartışmaya dahil oldu. Bir açıklama yaparak, ‘Sabiha Gökçen aynı zamanda Atatürk’ün Türk kadınının Türk toplumu içinde bulunmasını istediği yeri gösteren değerli ve akılcı bir semboldür. Böyle bir sembolü amacı ne olursa olsun, tartışmaya açmak, milli bütünlüğe ve toplumsal barışa katkısı olmayan bir yaklaşımdır’ diyerek tartışmayı tasvip etmediğini ortaya koydu. Bu açıklama tartışmayı bitirmedi, genişletti. Geçen haftaya damgasını vuran tartışmada kim ne yazmıştı, bakalım...

Oktay EKŞİ / Hürriyet

Ermeni ya da Boşnak. Ne fark eder?

Sabiha Gökçen’in etnik geçmişi hakkında bir iddiayı ortaya atmanın ne zararı olduğunu anlamak da mümkün değil. Sabiha Gökçen Ermeni değil de Boşnak kökenli imiş. Bir iddia da bu. Ne fark eder? Türkiye’de etnik kökenlere veya coğrafi yörelere göre yeni bir hiyerarşi doğdu da bizim mi haberimiz yok? Kökenin şu veya bu olması da Gökçen’i ne büyültür ne de küçültür.

Hıncal ULUÇ / Sabah

Ermeni iddiaları haberdir

Ermeni asıllı olsa ne yazar, Boşnak olsa ne? Ben de Çerkezim. Kafkasyalı. Ermeni, Gürcü ne kadar Türkse, ben de o kadar Türküm. Gökçen’in Ermeni asıllı olduğu iddiaları haberdir. Bu haber benim de önüme gelse yayınlardım. Haberden gocunmak ‘Niye yazıyor, niye tartışıyorsunuz’ demek yanlıştır. Hele Ermeni olmayı sanki bir suç, bir hakaret gibi alıp ‘iftira’ sözcüğünü kullanmak yanlışların en büyüğüdür.

Güngör MENGİ / Vatan

Genelkurmay’ın tepkisi abartılıydı

Genelkurmay Başkanlığı’nın gösterdiği sert tepkiyi ve açıklamanın içerdiği suçlamaları abartılı bulduğumu söylemek zorundayım. Türkiye’de Atatürk’ü ve Türklük değerlerini savunacak güçlü bir sivil birikim mevcuttur. Tarih arşivlerine dayanarak bu iddianın çürütülmesi kolaylıkla mümkündür. Bizce Genelkurmay bu meselede yöntem yanlışı yapmıştır.

Türker ALKAN / Radikal

Ermeni’yse barışı körükler

Doğrusu Genelkurmay’ın böyle bir tartışmanın içine girmesini pek anlayamadım. Biz siviller, askeriyenin onayı ve icazeti olmadan böylesine sıradan bir konuyu tartışmayacak mıyız? Eğer Sabiha Gökçen, Ermeni asıllı bir Türkse (şimdilik öyle gözükmüyor gerçi) böyle bir durumun ortaya çıkması ve tartışılması, ulusal bütünlüğe ve toplumsal barışa ancak olumlu bir katkı yapabilir.

Kürşat BUMİN / Yeni Şafak

Haber değerini askerler ölçemez

Neyin ‘habercilik’ olup olmadığına karar verecek olan Genelkurmay değil bizzat haberciler ve haber dünyasının okurlar da olmak üzere diğer mensuplarıdır. Genelkurmay’ın açıklaması iyi bir resim koymuyor. ‘Şunu tartış bunu tartışma!’ ya da ‘Şunu şu ilkeler ışığında tartış, bunu böyle tartışma!’ gibi uyarıların hür bir iletişim dünyasında yeri olabilir mi?

Ali SİRMEN / Cumhuriyet

Ermeni olsaydı sembol olamayacak mıydı?

Doğrusu Genelkurmay’ın açıklamasını anlayamadım. Sabiha Gökçen gibi sembol olmuş bir kişinin kökenini araştırmak neden milli bütünlüğü ve ulusal barışı zedelesin? Bu haberi yayımlamak, neden milli duygu ve değeri kötüye kullanmak olsun ki? Sabiha Gökçen Ermeni kökenli bir Türk yurttaşı olsaydı, onun Türk kadınının özgürleşmesinin sembolü niteliği mi ortadan kalkardı?

Nazlı ILICAK / Dünden Bugüne Tercüman

Demek biz Ermenileri 2. sınıf görüyoruz

Neden Hürriyet Gazetesi’nin ortaya attığı bir iddiaya bu kadar büyük tepki geldi? Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in Ermeni asıllı olması ne değiştirir? Belli ki, Hürriyet bu haberi Atatürk’ü veya manevi kızını küçük düşürmek için yayınlamadı. Gelen tepkileri görünce düşünüyorum: Demek biz Türkiye’de Ermeniler’i ikinci sınıf vatandaş olarak görüyoruz.

Fatih ALTAYLI / Hürriyet

Bu ne saçma bir tartışmadır

Sabiha Gökçen ister Ermeni olsun, ister Kürt, ister Türk, ister Çerkez, ister Abaza, ister Boşnak, benim için Türkiye’nin ilk kadın pilotu ve Atatürk’ün manevi kızıdır. Bu ne saçma bir tartışmadır. Onun etnik kökeninin Ermeni olmadığını kanıtlamak üzerine yoğunlaşmak, hem Ata’mıza, hem de bu ülkenin bütünlüğünü oluşturan tüm ırklara hakarettir.

Emin ÇÖLAŞAN / Hürriyet

Belgesiz iddialarla çıkmak ayıptır

Şimdi böyle tutarsız, ipe sapa gelmez, belgeden yoksun iddialarla kim neyi kanıtlamaya çalışıyor? Ermeni olmak suç değildir, ayıp değildir. Ama ortaya öyle belgesiz iddialarla çıkmak ayıptır. Yakışık almaz. Bir gün onun sırtından böyle oyunlar oynanacağı ve Ermeni ilan edileceği hiç aklıma gelmezdi. Yazık, ayıp, günah...

Ölmüş insanlar yalanlara, iftiralara yanıt veremez. Onların üzerinden oyun oynamak en kolay yoldur.

Melih AŞIK / Milliyet

Eğer doğruysa daha kötü

İpsiz sapsız iddialarla saygın bir isim üzerinde kuşku yaratmak Cumhuriyet nesline yakışır mı? Ama Sabiha Gökçen Ermeni kökenliyse ve bu durum gizlenmişse Atatürk’ün ve manevi kızının halka yıllarca yalan söylediği ortaya çıkar. Ayrıca ‘Ermeni ve yetim olmayı’ hem Atatürk’ün, hem manevi kızının ayıp saydığını düşündürür.

İlhan SELÇUK / Cumhuriyet

Tartışmayı dış güçler tezgáhladı

Ermeniyi, Türk’ü, Kürt’ü, Rum’u birbirine ne kadar düşmanlaştırırsan emperyalizmin ekmeğine o kadar yağ sürmüş olursun.. ki bizim medyanın gazetecilik adına yaptığı bir başka şey değildir. Türkiye’nin parçalanması üzerine yazılan senaryoya hizmetin bir perdesi daha sahneye konuyor. Türkiye parçalanmak, bölüşülmek, paylaşılmak isteniyor; bunun dış güçleri içerde medyayı körüklüyor, her tarafta bir garip tezgah kuruluyor.

Mehmet Ali KIŞLALI / Radikal

Genelkurmay’ın hassasiyeti yerinde

Şimdi basında başlatılan ‘Sabiha Gökçen Ermeni miydi?’ tartışmalarına Genelkurmay’ın gösterdiği hassasiyeti anlamamak olası değil. Bu hassasiyet Ege Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon’un dediği gibi Sabiha Gökçen’in etnik kökeniyle ilgili değil. Aksine, eğer öyleyse, bu Atatürk’ün ve Türk milletinin büyüklüğünü gösteren bir kanıt olur.

Deniz SOM / Cumhuriyet

İçimizdeki hainlerin işi

Bu işin altında, Genelkurmay Başkanlığı’nın açıkladığı gibi neyin amaçlandığının sorgulanması gerekir. Bu işin aslı, asılsız iddialarla kamuoyunun gündemini işgal etmek ve birilerinin ‘damardan kan temizleme’ operasyonuna çanak tutmaktır. Ege Ordu Komutanı Hurşit Tolon’un ‘içimizdeki hainler’den söz etmesi boşuna değildir.

Emin PAZARCI/ Dünden Bugüne Tercüman

Yapılan azınlık ırkçılığıdır

Ne bir kayıda bakılıyor, ne de ciddi bir belge ortaya konuluyor. İddialardan yola çıkılıp Gökçen’in Ermeni olduğu ortaya atılıyor. Sabiha Gökçen, vefat edeli iki sene oldu. Neden o dönemde sesini kimse çıkarmadı da, bugün bu iddialar ortaya atılıyor? Amaç ne acaba? ‘Türk toplumundan lider kişilikli bir bayan çıkamaz’ mesajı vermek mi? Eğer, amaç öyleyse, bu yapılanın adına son derece kaba bir ‘azınlık ırkçılığı’ denir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!