Güncelleme Tarihi:
Daha önce ABD ve Avrupa'nın önemli müzelerinde açılan Altın Harfler: Osmanlı, Hat, Resim Sanatı Örnekleri sergisi Türkiye'de ilk kez sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Bu koleksiyonda 15 ve 20'nci yüzyıllar arasında yaratılan nadir eserler ile hat sanatında kullanılan araç ve gereçler yeralıyor.
Koleksiyon 1998 ile 2000 yılları arasında New York Metropolitan ve Paris Louvre Müzesi'nin de aralarında bulunduğu bir çok müzede sergilenmişti. Koleksiyondan seçilen bazı eserler de Sultanın Mührü adı altında Berlin Guggenheim Müzesi ile Frankfurt Museums für Angewandte Kunskt'da sanatseverlere sunulmuştu.
Sabancı resim koleksiyonunda yeralan 10'ncü ve 20'nci yüzyılın ünlü ressamlarının tablolarından derlenen sergi de Sakıp Sbaancı Müzesi'nde sanatseverlere sunulacak.Â
ATLI KÖŞK'TEN MÜZEYE
Atlı Köşk" olarak bilinen yapının geçmişi 1920'lere kadar uzanıyor. XVII. yüzyılda "Münşeat ve Mektuplar" eseriyle tanınan Feridun Bey'e ait olan köşkün bulunduğu arazinin tümü, o dönemde "Feridun Bey Bağları" olarak anılırdı.
Ancak Sultan IV. Murad, bu bağların bir kısmını Revan Seferi sırasında kendisine sığınan Yusuf Paşa'ya bağışladı. Yusuf Paşa yıllar sonra idam edilince boşalan yerler Sadrazam Kara Mustafa Paşa'ya verildi. Fakat onun da talihi pek yaver gitmedi ve 1686'da idam edildi.
Arazi Şeyhülislam Abdullah Vassaf Efendi'ye ve daha sonra oğullarına devroldu. Onlar da ölünce devlete kaldı.
İlk Mısır Hıdivi İsmail Paşa, Feridun Bey'in bağlarına köşk ve yalılar yaptırdı; ancak 1914'te Hıdivlik ortadan kalkınca, arazi İsmail Paşa'nın oğullarına, torunlarına ve en sonunda da Prenses İffet Hanım'a intikal etti.
Köşk, 1966 yılında Hacı Ömer Sabancı'nın vefatı üzerine, eşi ve çocuklarının, 1975 yılında da tümüyle Hacı Ömer Sabancı Holding Anonim Şirketi'nin mülkiyetine geçti. Sakıp Sabancı tarafından 1999 yılına kadar konut olarak kullanılan bu tarihi yapı, Emirgan Korusu'nu İstanbul Boğazı'na bağlayan tepede yer alıyor.
Bu tarihi yapı 8 Haziran tarihinden itibaren Sakıp Sabancı Müzesi olarak kapılarını sanatseverlere açacak.
Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi
Ä°stinye Caddesi, No: 22 Emirgan 80850Â
Tel:Â 0 212 277 2200