Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2008 00:00
Türkiye’de hızla gelişen finans sektörünün ihtiyaç duyduğu finans uzmanlarını yetiştirmeyi amaçlayan Sabancı Üniversitesi Finans Yüksek Lisans Programı, Eylül’de eğitime başlayacak.
Finans Yüksek Lisans programının en önemli ayağı olan ve 500 bin dolara malolan Türkiye’nin ilk finans laboratuvarı ’Center For Applied Finance Education (CAFE)’, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi bünyesinde açıldı. Programla finans eğitimi, uygulamalı öğrenimle zenginleştirilecek.
NE MUTLU BİZE: CAFE’nin açılışına katılan ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Dekanı Nakiye Boyacıgiller ile birlikte temsili ’seans açılış zili’ni çalan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Ne mutlu ki bugün, ülkemiz için, İsviçre ile İsrail arasında hiçbir yerde olmayan bir açılışı yapıyoruz" dedi. Çalışma hayatının gereklerinin ve ihtiyaçlarının değiştiğine işaret eden Güler Sabancı, "Piyasalar artık sadece bankaların hazine bölümlerinde ele alınan bir konu değil. Artık her konu bu piyasada. CAFE’yi, geleceğe açılan bir kapı olarak görüyorum" diye konuştu.
TERSİNE BEYİN GÖÇÜ: Prof. Dr. Nakiye Boyacıgiller de, "Finans laboratuvarını açmaya 2 yıl önce karar verdik, üzerinde 2 yıldır çalışıyoruz. Çok kuvvetli bir öğretim kadrosuna sahibiz. Dünyaca ünlü üniversitelerden Türk akademisyenleri getirdik, tersine beyin göçü sağladık" dedi. CAFE’yi tanıtan Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hakan Orbay, "Finans profesyonelleri yetiştirmek için kaliteli eğitim vermek birinci amacımız. 1 yıllık program kapsamında staj da bulunuyor. Öğrenciler, haftanın 2 günü şirketlerde staj yapacak. İş dünyasının önde gelen isimleri de tecrübelerini paylaşacak" dedi.
Sabancı finans laboratuvarında neler yapılacak
Sabancı Üniversitesi Finans Yüksek Lisans programı eylülde eğitim vermeye başlayacak.
Finans laboratuvarı, ’Center For Applied Finance Education (CAFE)’ programın ilk adımı.
CAFE için yaklaşık 500 bin dolar yatırım yapıldı.
En gelişmiş finans yazılımları ve Reuters, Bloomberg, Matriks gibi destekleyici terminaller için de yılda 200 bin dolar harcanacak.
’Akıllı sınıf’ olarak tasarlanan finans laboratuvarında, 25 tane çift ekranlı bilgisayar olacak.
Öğrenciler derslerde piyasaları anlık yaşayacak; önlerindeki ekranlarlandan dövizin, faizlerin ve borsadaki hisse senetlerinin seyrini canlı olarak izleyebilecek.
CAFE, yüksek lisans öğrencileri için ’sanal işlem odası’ gibi olacak. Öğrenciler mezun olduklarında finans kuruluşarına başlamak için gerekli tüm pratik bilgilere de sahip olacak.
Program kapsamında öğrenciler; spekülatif işlemlerin ve risk yönetiminin de nasıl yapıldığını öğrenecek.