Sabah namazı ne zaman kılınır? İmsak girince sabah namazı kılınır mı?

Güncelleme Tarihi:

Sabah namazı ne zaman kılınır İmsak girince sabah namazı kılınır mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2020 07:13

Sabah namazının kılınacağı zaman dilimi, dini kaynaklarda yer alan bilgilere göre tan yerinin ağarması olarak da tabir edilen ilk ışıkların ortaya çıkacağı, güneşin doğmasına kadar devam etmektedir. Sabah namazı bu zaman dilimine kadar kılınabilmektedir. Bu konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığı, dini kaynakları referans alarak bazı görüşleri paylaşmıştır. Peki, sabah namazı ne zaman kılınır? İşte, sabah namazının kılınacağı zaman hakkında bazı bilgiler

Haberin Devamı

Sabah namazının kılınacağı zaman dilimi, Hadis-i Şerifler ve Kuran-ı Kerim dikkate alınarak belirlenmiştir. Buna göre;

Sabah namazının vakti, tan yerinin ağarması demek olan ikinci fecrin doğmasından başlayarak güneşin doğmasına kadar devam eder. Buna göre imsak vakti, başka bir deyişle oruç yasaklarının başlama vakti, fecr-i sâdıkın oluşması, yani tan yerinin ağarmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de, “Artık (Ramazan gecelerinde) eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için takdir ettiklerini isteyin. Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir. Bununla birlikte, konuyla ilgili bazı rivayetlere dayanan Hanefîler, biraz geciktirilerek (isfar vaktinde) kılınmasını daha uygun (müstehab) bulmuşlardır (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 227; İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 29-30; Zeylaî, Tebyîn, I, 82) Nitekim Peygamber Efendimiz de bunu tavsiye etmiştir (Tirmizî, Salât, 5).

Sabah namazının vakti, güneşin doğmasına kadar devam eder. Zira Cebrail’in Hz. Peygambere (s.a.s.) imamlık ettiğine ilişkin hadise göre Cebrail sabah namazını birinci günde tan yeri ağardığında, ikinci günde de ortalık aydınlanıp güneş doğmasına yakın bir vakitte kıldırmış ve “Bu iki vaktin arası, senin ve senin ümmetin için sabah namazının vaktidir.” (Tirmizî, Salât, 1; Nesâî, Mevâkit, 5,9; Muvatta, Vükût, 3) demiştir.

BAKMADAN GEÇME!