Güncelleme Tarihi:
ABD'de yayımlanan araştırma, sabah erken kalkıp güneş ışınlarından yararlanmanın obeziteyi önleyebileceğini gösterdi. Ortalama 30 yaşındaki katılımcıların, bileklerine takılan cihaz yardımıyla güneş ışınlarından ne kadar yararlandıkları ve uyku düzenleri incelendi. Araştırmanın sürdüğü 7 gün boyunca katılımcıların neler yedikleri de değerlendirildi.
SABAH GÜNEŞİNE ÇIKANLAR YÜZDE 20 DAHA ZAYIF
Sabah güneşinin katılımcıların vücut kitle indeksini, gün içinde yapılan fiziksel aktivite, kalori alımı, uyku süresi ve yaştan bağımsız olarak, olumlu etkilediği belirlendi. Bilim adamları, sabah güneşinin vücut kitle indeksinde yüzde 20'lik rolü olduğunu belirterek, erken saatlerdeki güneş ışınlarının enerji dengesini sağlayan vücut saatinin ayarlanmasında önemli bir etken olduğunu vurguladı.
Araştırmacılardan Phyllis Zee, obeziteyle mücadele için 08.00-12.00'de daha fazla güneş ışığından yararlanılması önerisinde bulunarak, sadece 20-30 dakikanın bile vücut kitle indeksine olumlu etki için yeterli olabileceğine dikkati çekti. Araştırmanın sonuçları “Plos One” dergisinde yayımlandı.
Daha önce yapılan birçok farklı araştırma da D vitaminin önemine dikkat çekmiş ve depresyondan koruduğunu,