Sabah ezanı kaçta okunuyor? Diyanet il il sahur- imsak vakti

Güncelleme Tarihi:

Sabah ezanı kaçta okunuyor Diyanet il il sahur- imsak vakti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2021 18:05

Sahur vakti, oruç tutacak olan Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Farz olan ramazan orucunun yanı sıra kandil günlerinde de oruç tutulabiliyor. Müslümanlar imsak vaktinin ardından akşam namazına kadar orucu bozan şeylerden uzak duruyorlar. 18 Şubat’ta İstanbul imsak vakti  06:23, Ankara imsak vakti 06:07 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Regaip Kandili orucunu tutacak olan vatandaşlar imsak vakti ile ilgili araştırmalarını hızlandırdılar. İmsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. İşte 18 Şubat il il sahur vakti ile ilgili açıklamalar

SABAH EZANI KAÇTA OKUNUYOR?

İstanbul imsak vakti: 06:23

Ankara imsak vakti: 06:07

İzmir imsak vakti: 06:30

Gaziantep imsak vakti: 05:49

Bursa imsak vakti:  06:22

İL İL İMSAK VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Daha önce ‘İstanbul Müftülüğümüzün almış olduğu kararla, Kış günlerinde sabah namazının cemaatle edasında takvime bağlı kalınması durumunda, mesaiye yetişme sorunu oluştuğu yönünde vatandaşlarımızdan gelen yoğun talep üzerine 07.11.2020 cumartesi günü sabah namazından itibaren 01.03.2021 tarihine kadar sabah namazı ezanları imsak vaktinde okunacak namaza ise imsaktan yarım saat sonra durulacaktır.’ açıklaması yapılmıştı.

Haberin Devamı

Sabah ezanı kaçta okunuyor Diyanet il il sahur- imsak vakti

ORUCA NE ZAMAN VE NASIL NİYET EDİLİR?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, II, 85). Bu oruçlar için, “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!