Sabah-ATV ihalesine 1.1 milyar dolar gelmezse satış olmaz

Güncelleme Tarihi:

Sabah-ATV ihalesine 1.1 milyar dolar gelmezse satış olmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2007 00:00

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, 5 Aralık’ta gerçekleştirilecek Sabah-ATV ihalesine 3 grubun başvurduğunu belirterek, ilginin beklentilerin altında kaldığını söyledi.

Ertürk, "Benim için beklenmeyen bir durum. Başta yabancılardan başvuru vardı ama bu talebe dönüşmedi. Sanıyorum ülke bizi medya patronu olarak görmek istemiyor. Onun için acele ediyorduk" dedi.

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, Sabah-ATV ihalesi kapsamında önyeterlilik almak üzere başvuruda bulunan Nurol-Carlyle Grubu, Çalık Grubu önderliğindeki Turkuaz konsorsiyumu ve RTL-İpek-Sancak Grubu olduğunu söyledi. Ertürk, "Bedelin altında fiyat veren olursa ihale iptal olur. Bizim beklentimizin altındaki fiyat bizi tatmin etmez" diye konuştu. Ahmet Ertürk, ihalenin gerçekleşmesiyle ilgili bu konuda biraz aceleleri olduğunu söyleyerek, "Sanıyorum ki ülke bizi medya patronu olarak görmek istemiyor. Onun için biz acele ediyoruz, yasal düzenlemeleri bekleyecek durumda değiliz. Başvuruları mevcut yasal düzenlemelerle de kabul edeceğiz" dedi.

AMAÇ 5 ARALIK’TA BAŞARI: Avrupa Mevduat Sigortacıları Forumunun (EFDI) 2007 yıllık toplantısı ve "Mevduat Sigorta Sistemlerini Etkileyen Güncel Konular" konulu konferansın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ertürk, ATV-Sabah ihalesi için ön yeterlilik başvuru süresinin önceki gün sona erdiğini hatırlattı. Ertürk, ön yeterlilik için üç başvuru yapıldığını anımsatarak, "Sabah-ATV ihalesinde ön yeterlilik alan 3 başvurunun sonucunda teklif gelip gelmeyeceğine emin değiliz. Ancak şu anda B ve C planımız yok. Tek planımız 5 Aralığın (ihale tarihi) başarılı olması" dedi.

3 UNSUR BEKLENTİLERİ ENGELLEDİ: Beklentilerinin altında bir durumun olmasının nedenleri arasında ’yüzde 25 yabancı sınırının varlığı, uluslararası kredi piyasalarındaki daralmanın getirdiği şartlar ve finansal kurumların medya sahipliğiyle ilgili getirilen kısıtlamaların’ bulunduğunu ifade eden Ertürk, şöyle konuştu: "Bu 3 unsur dolayısıyla maalesef yeterli başvuruyu alamadık. Umudumuz, bu 3 başvurunun 3 teklife dönüşmesi ve bu 3 teklifin sonunda yapılacak açık artırmada beklentilerimizin üzerinde bir fiyatı yakalıyor olmamızdır. Bu bütün toplumu mutlu edecektir. Kamu adına en iyi tahsilatı yapıyor olmaktan ve medya sektöründen kurtulmaktan dolayı mutlu olacağız. Medya sektörü bizden, geçici bir yönetimin varlığından kurtulmuş olacağı için ve güçlü bir sermaye grubuna, sektörde rekabetçi bir yapının oluşmasından dolayı mutlu olacak. Tabii ki kamuoyu da bundan mutlu olacaktır. Bu üç mutluluğu özlemle bekliyoruz."

İHALE YENİLENEBİLİR: Ahmet Ertürk, "Teklif gelmezse ne olacak" sorusu üzerine, bu durumda oturup konuşacaklarını, birkaç alternatifin söz konusu olduğunu belirterek, "Tabii ki ihalenin yenilenmesi gerekecek. Ama ihaleyi yenilerken hangi koşullarda yenileyeceğimiz bilemiyorum. Biraz önce bahsettiğimiz üç şartın bir kısmını değiştirmek bizim elimizde değil. Bizim elimizde olan şartnamemizin getirdiği düzenlemeler. Bu şartname ile ilgili düzenlemeler üzerinde belki çalışabiliriz" diye konuştu. Bu durumun medyadaki varlıklarını uzatacağını ifade eden Ertürk, "Şu anda B ve C planımız yok. Tek planımız başarılı olmak" dedi.

Ertürk: Medyadaki varlığımız tartışıldı rahatsız değiliz

AHMET Ertürk, medyada bulunmaları nedeniyle çok tartışmalar yaşandığını belirterek şöyle konuştu: "İki gücü elinde tutan işadamları kendini şanslı görüyordu. Ama her ikisinin de çökmesiyle başlayan bir süreci görmüş olduk. Bu sürecin getirdiği yıkıntıları devralmak zorunda kaldık. Medyadaki varlığımız çok tartışıldı. Ama bundan rahatsız değiliz. Bu tartışmalar sırasında TMSF’ye haksızlık yapıldı. Medyaya giriş nedenlerimiz dikkate alınmadı."

Siyasetten medet umdular dokunulmazlara dokunduk

AHMET Ertürk, Türkiye’de medyanın siyasetten medet ummasının söz konusu olduğunu savundu. Ertürk, "Siyasetin medyaya müdahalesinin minimum hatta hiç olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bunun tersini söyleyemiyorum. Biz medyanın siyasetten medet umma girişimlerine maruz kaldık" dedi. Ertürk, TMSF tarafından devralınan bazı medya organlarının yönetici ve yazarlarına yönelik tasarruflar konusunda da "Biz bu işlere girerken, Türkiye’de bazı dokunulmaz kurumlar ve kişiler olduğunu gördük. Medyada da böyle kişiler varmış. Bunu bilseydik, belki bunlara dokunmazdık" diye konuştu.

Adabank’ın yönetimi belli değil, hızla çözülmeli

ADABANK, Birleşik Fon Bankası ve Türk Ticaret Bankası’yla ilgili bilgi veren Ahmet Ertürk bu sırada ilginç bir değerlendirme de yaptı. Adabank’la ilgili olarak, "Şu anda yönetim durumu belli olmayan bir banka. Yönetiminde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) atadığı birileri var. Adabank’ın durumu bir an önce çözülmeli. Daha önce biz satmaya çalıştık ama BDDK izin vermedi. Bunu nasıl çözeriz diye BDDK ve TMSF olarak çalışıyoruz" dedi. Birleşik Fon Bankasının mevduat toplamadığını, lisansı olduğunu hatırlatan Ertürk, tasfiye işlemleri bittiğinde bu bankanın da varlığıyla ilgili bir karar vermeleri gerekeceğini, ancak şu anda henüz o noktada olmadıklarını söyledi. Ertürk, tasfiye halindeki Türk Ticaret Bankasının değerli bir markası, ismi, tarihi ve hikayesi olduğunu ifade ederek, "O hikayenin son 10 yıldaki bölümü, finali, trajedi ve komedinin iç içe girdiği bir hikaye. Biz bu hikayeyi, tarihi, ismi yaşatmak için bir dönem bir öneri ortaya atmıştık. Bu öneri yetkili kuruluşlar tarafından çok kabul görmedi" diye konuştu.

Çukurova Grubu davalardan vazgeçti

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Çukurova Grubu’yla son bir pürüzleri olduğunu, bunu ödeme protokolüne bağladıklarını ve belli bir vade içinde bu tahsilatın yapılacağını vurgulayarak, "Dolayısıyla orada önümüzde herhangi bir sorun kalmadı. Çukurova Grubu, Sabah Grubu’yla, Bilgin Grubu’yla ilgili bazı taleplerinden de vazgeçti. Yürüyen davalardan feragat ettiler. Orada şu anda herhangi bir sorun görünmüyor" diye konuştu.

Toprak’ta sözün tükendiği noktadayız

TOPRAK Grubu ile ilgili, "sözün tükendiği ve hiçbir anlam ifade etmediği" noktadayız diyen Ahmet Ertürk, çalışmaların devam ettiğini ve gelişmelerin çok yakında görüleceğini söyledi. Halis Toprak’ın kurnazlık yaparak bütün alacaklılarını TMSF’nin önüne gönderdiğini dile getiren Ertürk, "Bizi taciz etmeye çalışıyor. Bu yaptıklarının her birisi tabii ki sorunun bizim açımızdan başka türlü çözümünü daha da hızlandıran bir işlev görüyor" dedi. Toprak Grubu’nun yeni ödemesinin 31 Aralık’ta olduğunu bildiren Ertürk, bu tarihten önce yapılan gayrimenkul satışlarından elde edilen gelirlerin bir kısmının zorunlu bazı ödemeler için kullanılmasına izin verdiklerini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!