Güncelleme Tarihi:
Kışın sona ermesi ve baharın yüzünü göstermeye başlamasıyla beraber Türkiye ve dünyanın pek çok ülkesinde yaz saati uygulamasına geçiliyor. Türkiye’nin yaz saati uygulamasına geçirilmesi ve saatlerin bir saat ileri alınmasına ilişkin değişiklik Bakanlık Kurulu kararı ile dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye’de AB'deki saat düzenlemesine paralel yapılan yaz saati uygulamasına 27 Mart 2016’da geçilecek.
Pek çok dünya ülkesiyle beraber yaz saati uygulamasına geçecek Türkiye’de, Mart ayının son Pazar günü olan 27 Mart günü saatler gece 03.00 olduğunda bir saat ileri alınacak.
Türkiye’de ilkbaharda başlayan ve sonbaharın ortasında biten yaz saati uygulaması, geçen yıl 25 Ekim’de sona ermesi gerekirken, 1 Kasım Genel Seçimleri nedeniyle 8 Kasım’a ertelenmişti. 8 Kasım’da başlayan ve yaklaşık 4,5 ay süren kış saati uygulaması, 27 Mart 2016 Pazar günü yaz saati uygulamasına geçilmesiyle beraber sona erecek. Kış saati uygulamasına ise 30 Ekim 2016 Pazar günü 04.00'ten itibaren bir saat geri alınarak geçilecek.
Gün ışığından sabahları daha az, öğleden sonra daha fazla yararlanmak ve elektrik tasarruf yapabilmek amacıyla geçilecek olan yaz saati uygulaması memurların mesai saatlerinde de değişime neden olacak.
Kış saati uygulamasıyla birlikte memurların mesai saatlerini 08.00-12.00 ile 12.30-16.30 olarak belirleyen İstanbul Valiliği, yaz saati uygulamasıyla birlikte çalışma saatlerini 08.30-12.00 ile 13.00-17.00 olarak düzenledi. 28 Mart Pazartesi gününden itibaren uygulamaya geçilecek olan yeni mesai saatleri kış saati uygulamasına kadar geçerli olacak.
İlk defa 1895 senesinde Yeni Zelandalı böcekbilimci George Vernon Hudson tarafından önerilen yaz saati uygulaması bir ülkede veya bölgede gün ışığından sabahları daha az öğleden sonra ise daha fazla yararlanmak üzere saatlerin değiştirilmesi işlemine deniyor. İlkbahar başlangıcında saatler bir saat ileri alınarak, yaz saati uygulamasına geçiliyor. Sonbahar bitimi kış başlangıcında ise saatler 1 saat geri alınarak, kış saati uygulaması geçerli oluyor. Kış ve yaz saati uygulamaları ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor.