Şûra'da yine temizlik

Güncelleme Tarihi:

Şûrada yine temizlik
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bugün başlayacak Şûra toplantısında, terfilerin yanı sıra, disiplinsizlik ve irtica ile ilişkisi bulunan subay ve astsubayların da durumu ele alınacak. Haziran ayında yapılan Olağanüstü Şura'da çoğunluğu irtica bağlantılı 61 subay ile 100 astsubayın ordu ile ilişkisi kesilmiş ve zamanın Başbakanı Erbakan, kararı onaylamıştı.

Yüksek Askeri Şûra'nın bugün başlayacak ve 4 gün sürecek toplantısında irtica ile ilişkisi belirlenen subay ve astsubayların ordu ile ilişiği kesilecek. Toplantıda bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerin durumu da değerlendirilecek.

Başbakan Mesut Yılmaz'ın başkanlığında saat 10.00'da başlayacak toplantıda aşırı dinci subay ve astsubayların dosyaları tek tek incelenecek. Bu personelin atılma gerekçeleri dosyalarındaki belgelerle Yılmaz'a aktarılacak. Askeri Şûra'nın atılmasını istediği subay ve astsubaylar için alınan karar, daha sonra Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından imzalanarak yürürlüğe girecek.

Yüksek Askeri Şûra 26 Mayıs'ta olağanüstü toplanarak irtica ile ilişkisi olan 3 albay olmak üzere 61 subay ve 100 astsubayın ordudan atılmasına karar vermişti. Toplantıya katılan ve Şûra'ya başkanlık eden dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, atılma kararı ile ilgili dosyaları itiraz etmeden imzalamıştı.

YENİ GÖREVLER

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hikmet Köksal, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Güven Erkaya ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Teoman Koman'ın görev süreleri bu yıl sona eriyor. Çok büyük bir sürpriz olmaması durumunda bu dört komutan emekli olacak. Çörekçi'nin yerine MGK Genel Sekreteri Orgeneral İlhan Kılıç, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da 1'inci Ordu Komutanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu atanacak. Kıvrıkoğlu, gelecek yıl Karadayı'dan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı görevinin de en kuvvetli adayı olacak. Erkaya'dan boşalacak göreve ise Donanma Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu getirilecek.

Jandarma Genel Komutanlığı için, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Necati Özgen ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in ismi geçiyor. Orgeneral Bir'in NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na da atanabileceği belirtiliyor.

1'inci Ordu Komutanlığı için ise 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Atilla Ateş ile Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fikret Özden Boztepe adaylar arasında ön sırada yeralıyor.

BÜYÜK YARIŞ

Terfi için 15 korgeneral, 27 tümgeneral ve 72 tuğgeneral sırada bulunuyor. Terfi sırasında bulunan korgenerallerden 8'i Kara, 4'ü Hava ve 3'ü Deniz Kuvvetleri komutanlıklarından. Tümgenerallerden 16'sı karacı, 7'si havacı, 2'si denizci, 2'si jandarma. Tuğgenerallerden ise 41'i karacı, 12'si havacı, 11'i denizci ve 8'i jandarma.

Orgenerallik için terfi bekleyen korgeneraller, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev süresi 1995 ve 1996 yıllarında birer yıl uzatılan MGK Genel Sekreter Yardımcısı Korgeneral Necdet Timur, görev süreleri geçen yıl ilk kez uzatılan Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı ve Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Korgeneral İzzettin İyigün, 8'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Teoman Erkan, Milli Güvenlik Akademisi Komutanı Korgeneral Metin Sağlam, 15'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Nahit Şenoğul, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Ramazan Özşahin ve 2'inci Kolordu Komutanı Korgeneral Hasan Muratlı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda, görev süreleri geçen yıl uzatılan Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral İlhami Erdil ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Aydan Erol ve Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Ekmel Totrakan Oramiral adaylığı için sırada. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev süresi iki defa uzatılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Ergin Celasin ile Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanı Korgeneral Vural Avar, Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Cumhur Asparuk ve Hava Lojistik Komutanı Korgeneral Selahattin Çatırel orgeneral adayları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!