Metehan DEMİR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2009 00:00
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gelecek dönem komuta kademesinin şekillenmesi ve Ergenekon soruşturmasında ismi gündeme gelen bazı askerler nedeni ile son dönemin en önemli toplantısı Yüksek Askeri Şûra, kritik kararlarla sonuçlandı.
İşte sorular ve yanıtları:
DURSUN Çiçek neden terfi etmedi?
Beklenen oldu. O tartışmalı belgede adı geçmeden önce de zaten 3 yıldır amiralliğe terfi edemiyordu. TSK’da kadro olmadıkça üst rütbeye terfi imkansız. Çiçek için de öyle oldu. Ancak, TSK, diğer tüm personelinde olduğu gibi Çiçek ile ilgili değerlendirmesinde de mevcut spekülasyonlara değil liyakata baktı.
TSK’da, Saygun’un emekliliği ile sadece bir orgeneral kadrosu boşalmıştı. Neden 1 yerine 2 orgeneral terfi etti?
TSK’da orgeneral sayısını arttırma zaman zaman oluyor. Daha önce EDOK komutanlığı için gündeme gelmişti. Şimdi, asıl seneye Orgeneralliğe çıkacak olan 2017’de Genelkurmay Başkanlığı için en güçlü isim haline gelecek. Sonuçta, TSK’da orgeneral kadrosu bir arttırılmış oldu.
TSK ne tavır aldı ne ’kurban’ verdi
Adı Ergenekon iddianamesinde İbrahim Şahin’in ifadelerinde geçiyor teziyle tartışma konusu olan Bekir Kalyoncu da terfi etti. Bu ne anlama geliyor?
Bu konuda TSK, aynen Dursun Çiçek örneğinin diğer uçtaki destekleyici örneğinde olduğu gibi personelinin mevcut siciline ve başarılarına baktı. Tavır almadı ama spekülasyonlara da kurban vermedi. Kalyoncu geçen yılki Kuzey Irak harekátının kurmay ismiydi.
Genelkurmay kadrosu güçlendi mi?
Evet. Bu yıl ilk kez Genelkurmay 2. Başkanlığı Yardımcılığı tahsis edilerek karargáhtaki orgeneral sayısı 2’den 3’e çıkmış oldu. Bugüne dek karacıların kontrolündeki karargáha yeni Havacı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın getirilmesi ise dikkat çekti Ancak, bu yıl Havacılar, hem Harp Akademileri Komutanlığı’nı karacılara kaptırdı. Hem de, karacılar ’or’ sayılarını arttırırken, havacılar 2 olan orgeneral sayılarını 3’e çıkaramadı.
2017’ye dek TSK’nın geleceği çizilmiş oldu
Deniz ve Hava Kuvvetleri’nde bundan sonra ne olur?Beklenen komutanlar atandı. Deniz’de Metin Ataç’ın yerine Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Hava’da da Orgeneral Aydoğan Babaoğlu’ndan boşalan koltuğa Orgeneral Hasan Aksay geldi. 2 yıl sonranın deniz ve havadaki komutanları da bu şura yeni ’or’ luğa yükselenler ile belli oldu.
Hasan Iğsız’ın 1. Ordu’ya atanması ne demek?
Iğsız, TSK’nın en kıdemli isimlerinden ve teamüller gereği 1. Ordu’ya atandı. Bu atama aynı zamanda Iğsız’ın gelecek sene Kara Kuvvetleri komutanı olması demek.
Bu Şura’ya bakıp, TSK’nın genelkurmay başkanlarını şimdiden ne kadar öngörebiliriz?
Önümüzdeki 8 yıl için söylemek mümkün. Seneye de 2021’e dek bunu görebiliriz. Eğer bir aksilik olmaz ise, Orgeneral İlker Başbuğ 2010’da Genelkurmay Başkanlığı’nı, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner’e 3 yıllığına devredecek. Bu tarihten sonra Orgeneral Necdet Özer’in 2017’ye dek bu koltuğa gelmesi çok güçlü bir olasılık. Seneye yapılacak orgeneral terfisi ile de gelen ismin 2021’e dek yeni komutan olması bekleniyor.
Orgeneral Güner ’şifrelerin’ uzmanı
2. Başkan olarak Aslan Güner ismi neden önemli?
Belki de, son dönemde medya ile ilişkiler konusunda en tecrübeli isimlerin başında Orgeneral Güner gelir. Merhum Turgut Özal ile çalışan, son on yılda Genelkurmay’da Eğitim Teşkilat, Genel Sekreterlik ve İstihbarat Başkanlıkları ve Zırhlı Birlikler komutanlıkları yapan Arslan Güner, başkentin dengeleri ve kriz şifrelerinin çözülmesinde ’kurumsal’ hafıza açısından en önemli isimlerden. Bu nedenle Orgeneral Başbuğ’un bu atamaya karar vermiş olabileceği değerlendiriliyor.
İhraç şimdilik az ama Aralık’ta artabilir
Şura’da mevcut soruşturmalar nedeni ile atılacak personel daha çok bekleniyordu? Atılanların özellikle irticadan olduğuna neden vurgu yapıldı?Aslında daha fazla dosya geldi ancak bir sonraki Şura’da yani Aralık’ta durumları yeniden değerlendirilecek. Soruşturmalar da devam ediyor. Aralık’ta daha fazla bir rakamla karşılaşılabilir. TSK’da halen kurum içindeki dışarıya kasıtlı bilgi belge sızdıran ya da sahte belgeleri servis ettiğinden şüphelenilen personelle ilgili ciddi araştırmalar mevcut. Başbakan ve Savunma Bakanı’nın ihraçlara geleneği bozmayarak şerh düştüğü belirtiliyor. TSK’nın da özellikle atılanların irtica vurgusuna özen göstermesi bu açıdan dikkat çekici.