Rüyanın sırrı çözülüyor

Güncelleme Tarihi:

Rüyanın sırrı çözülüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 20, 1997 00:00

Haberin Devamı

Biraz çaba sarfederek, istediğiniz rüyası görebilirsiniz. Alman Focus Dergisi'nin son sayısındaki araştırmaya göre, insan düşlerini kontrol altına alabilir, hatta rüyaların dilini çözerek güncel sorunlarının üstesinden bile gelebilir.

Rüya tabiri insanlığın çok erken dönemlerinden beri yaygın olarak kabul görmesine rağmen, bu konu bilim çevrelerince uzun süre dışlandı. Bazı araştırmacılara göre, rüyalar beyin hücreleri arasında rastlantı sonucu meydana gelen bağlantıların ortaya çıkardığı görüntülerden başka bir şey değil ve rüyaların hiçbir anlamı bulunmuyor.

Ancak günümüzde çok sayıda psikolog rüyaların bir fonksiyonu ve anlamı olması gerektiği görüşünü savunuyor ve tezlerini ispatlamak için harıl harıl çalışıyorlar. Chicago'daki St. Luke Tıp Merkezi'nde oluşturulan bir laboratuarda, insanlar rüyalarıyla tedavi ediliyor. Psikolog Rosalind Cartwright, hastalarının rüya ve kabuslarını dinleyerek, sorunlarının üstesinden gelmelerine yardımcı oluyor.

San Francisco'da kurulan Delaney & Flowers Rüya ve Danışmanlık Merkezi'nde ise kursiyerlere rüya gördüklerini nasıl anlayacakları, nasıl akılda tutacakları ve nasıl yönlendirecekleri öğretiliyor. Rüyaların günlük yaşamın bir izdüşümü olduğuna inanan uzmanlar, böylelikle kursiyerlerin kişisel sorunlarıyla hesaplaşmalarını da sağlıyorlar.

Psikolog Stephen LeBerge'ye göre insan rüyalarını yönlendirmeyi öğrendiğinde dünyanın en yüksek tepesi Himalaya'nın zirvesinde uçabilir, şefinin yüzüne pasta fırlatabilir, hiç ceza almadan istediği bankayı soyabilir ve böylece stres atabilir.

Rüya görmeyi öğrenmek mümkün

Uykunuzda gayet net bir rüya görme isteğiyle yatağa girin.

Yatağa girdiğinizde sürekli kendinize ‘‘Uyanık mıyım, yoksa rüya mı görüyorum’’ sorusunu sorun. Bu sırada kendinize yoğun bir şekilde rüyada olduğunuzu telkin edin.

Aynı rüyayı birkaç kez gördüğünüzde, hangi durumlardan sonra bu düşü gördüğünüzü anlamaya çalışın.

Düş gördüğünüzü anladığınızda rüyanıza müdahale ederek yönlendirmeye çalışın.

Rüya görmeyi öğrenmek gayret ister. Kısa sürede pes etmeyin. Sabredin ve antrenmanları sürdürün. Bir süre sonra istediğiniz düşü göreceksiniz.

Bir ömürde 100 bin düş

İnsanlar hayatları boyunca ortalama olarak 100 bin düş görüyorlar. Sağlıklı bir insanın ortalama her gece 2 ila 2.5 saatinin rüya gördüğü biliniyor. İnsan 75 yaşına ulaştığında ise hayatının 6 veya 7 yılı rüyada geçmiş oluyor.

Rüyalar bazen bir sinema filmi kadar uzun olabiliyor. Rüya rekoru ise 38 yaşındaki Amerikal David Powell'e ait. 1994 yılında Seattle'daki bir laboratuarda Powell'in kesintisiz 3 saat 8 dakika rüya gördüğü belirlendi.

Kadınlar erkeklere oranla daha fazla düş görüyor. Erkeklerin rüyalarında şiddet öğeleri ağır basarken, kadınların düşleri daha insancıl.

Seks de rüya aleminin önemli başlıklarından biri ancak baskın değil. Erkeklerin rüyalarının yüzde 12'si erotik temalar içerirken, kadınların gördüğü düşlerin sadece yüzde 4'ü cinsellik içeriyor.

Çocuklar rüyalarında yetişkinlere oranla kendilerini daha fazla uçarken görüyor. Doğuştan görme engelliler ise hiçbir zaman kendilerini düşlerinde uçarken göremiyorlar.

Ana rahmindeki ceninler ise hamilelik süresinin büyük bir kısmını REM uykusunda geçiriyorlar. Fakat bu sırada rüya görüp görmedikleri bilinmiyor.

Çocuklar dokuz ile 12 yaşlarından itibaren yetişkinlerin düşlerini andıran rüyalar görmeye başlıyorlar. Küçük çocuklar ise konulu rüyalar yerine uykularında ebeveyn ya da oyuncaklarının kısa süreli görüntüleri gözlerinin önüne geliyor.

Rüya hatırlamak için 4 öneri

1- Uyumadan önce kendinize rüyanızı hatırlayacağınızı telkin edin. Zamanla bedeninize rüyadan sonra uyanmayı bile öğretebilirsiniz.

2- Yatağınızın başucunda bir kağıt, kurşun kalemi ve el feneri hazır bulundurun. Rüya sonrası uyandığınızda sabah olmasını beklemeden gördüklerinizi yazın. Aksi halde sabah rüyanızı hatırlamayabilirsiniz. Bir rüya günlüğü tutmayı deneyin.

3- Düşünüzü hatırladığınızda, film karelerini andıran rüya görüntülerini tekrar gözünüzün önüne getirin ve hafızanıza kaydedilmesini sağlayın.

4- Sabahları uyumayı sevenlerin REM süresi de uzadığından rüya görme şansı daha fazla. Bu durumda insanın rüyadan hemen sonra uyanması ihtimali ve düşünü hatırlama olasılığı daha yüksek oluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!