Güncelleme Tarihi:
Sosyal Demokrat-Yeşiller koalisyonunun hazırladığı yeni vatandaşlık yasası kabul edildiği takdirde Almanya'da yaşayan Türklerin hemen hemen yarısı çifte vatandaşlık hakkı elde edecek. Ancak Almanya'da doğan genç kuşak Türkler daha fazlasını istiyor: ‘‘Biz sadece bir pasaport sahibi değil, gerçek birer Alman olarak görülmek istiyoruz.’’
‘‘Rüyalarımı bile Almanca görüyorum...’’ 18 yaşındaki doğma büyüme Berlinli Meral Düzgün, Alman vatandaşlığı hakkını savunurken böyle diyor. Son sayısında çifte vatandaşlık tartışmasını ele alan Der Spiegel'in kapağını süsleyen fotoğrafı için çifte pasaportla poz veren Meral, Türk mü yoksa Alman mı olduğu yolunda tek bir soru bile duymak istemediğini söylüyor; ‘‘Ben Almanya'da doğdum, Alman gibi yaşıyorum, rüyalarımı bile Alman gibi görüyorum. Ancak insanların birçoğu bunu böyle kabul etmiyor. Bana hala Türk gözüyle bakıyorlar.’’
BİR ALMAN GİBİ...
Yeni yasa tasarısına göre Alman vatandaşlığı hakkını elde eden Düzgün, iki kültür arasında kaldığını belirterek, yabancıların vatandaşlığına karşı çıkan muhafazakar partileri şiddetle eleştiriyor. ‘‘Bana tehdit gözüyle bakılıyor. Bu bence ırkçı bir tavır ve toplumun bölünmesine yol açıyor’’ diyen Düzgün, sadece bir pasaport sahibi olarak değil, gerçek bir Alman gibi kabul görmek istediğini söylüyor.
Gerçekten de bir Alman pasaportuna sahip olmak sorunları çözmüyor. Örneğin 29 yaşındaki Türk asıllı rap ve rock şarkıcısı Sema Doğan, dört yıldır Alman vatandaşı. Ancak Alman vatandaşlığının hemen her yerde tartışma konusu yapıldığını belirterek., ‘‘Ben herşeyden önce bir birey olmak istiyorum’’ diyor.
Bir önceki iktidar partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'nin kesinlikle karşı çıktığı yeni yasa tasarısına göre ülkede yaşayan 7.4 milyon yabancının yaklaşık yarısı vatandaşlık hakkı elde ediyor. Der Spiegel'e göre bu yasa özellikle Türkler için büyük avantajlar doğuruyor; 2.1 milyon Türk arasından 1.3 kişi yeni yasayla çifte vatandaş oluyor. 136 bin Türk'ün yaşadığı Berlin'de yapılan anketlere göre fikri sorulan Türklerin üçte biri Alman pasaportu almak istediğini söylüyor.
Almanya'yı çok kültürlü bir toplum haline getirmek isteyen SPD ve Yeşiller'in taraftarları arasında yapılan anketler ise şu sonucu veriyor. SPD taraftarlarının yüzde 49, Yeşiller'in ise yüzde 84'ü ise yabancılar için çifte vatandaşlık hakkını savunuyor.
Yeni yasa tasarısına göre vatandaşlık hakkı elde etmek için sekiz yıl Almanya'da ikamet etmek gerekiyor. Beş yıldır yasal bir şekilde ailelerinin yanında yaşayan 18 yaşın altındakiler de bu hakkı kazanıyor. Almanya'da doğan çocuklar da otomatikman vatandaş oluyor.