Güncelleme Tarihi:
ABD GEMİSİ BOĞAZDAN BÖYLE GEÇTİ
|
Moskova, Ankara’ya diplomatik kanallardan “rahatsızlığını” bildirince, Ankara da Washington üzerinde baskı kurdu. Ve ABD’liler, bölgede ciddi bir gerginlik çıkmaması için, gemilerin boğazlardan geçişi konusunda resmen Rusya’yla temasa geçtiler. Pentagon sözcüsü dün yaptığı açıklamada, Boğazlar bölgesinden geçecek ABD savaş gemileri konusunda rusya’ya resmen bilgi verildiğini açıkladı.
Ancak Washington’un bu hassasiyeti, Rus basınında karşılık bulmadı. Rus gazeteleri, ABD’nin Gürcistan’a yardım malzemelerini savaş gemileri ile taşımasını “provokasyon” olarak niteliyorlar.
Rusya’da yayınlanan RBC gazetesine göre, ABD’nin Karadeniz’e savaş gemisi göndermesi, halen Kırım’da demirli Rus donanma filosunu “nötralize etmeyi” amaçlıyor.
Gazeteye göre, ABD’nin amacı Karadeniz’ye yardım adı altında Amerikan askeri gemilerini sokarak, Rusya’nın deniz yoluyla Gürcistan’a gönderilecek yardımları engellemesini önlemek ve yine gönderilen güçlü gemiler üzerindeki füzeler aracılığıyla, Karadeniz’de füze savar bir koruma oluşturmak.
ABD ve Polonya gemileri Karadeniz'de |
ABD ve Polonya'ya ait savaş gemileri, Marmara Denizi'nden geçerek İstanbul Boğazı'ndan geçerek Karadeniz'e çıktı. . Ege Denizi yönünden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan Polonya gemisi General Plasky ile ABD'nin MC Faul- 74 gemisi saat 18:00 sıralarında İstanbul Boğazı'na geldi.Gemiler daha sonra da Karadeniz'e çıktı. Gemilere Türk sahil güvenlik botları da eşlik etti. Gemilerin geçişini İstanbul, Sarayburnu'nda toplanan meraklı kalabalık da ilgiyle izledi. |
Türkiye bastırınca, ABD Montrö kurallarına “sonuna kadar uyma” kararı aldı. Bu çerçevede, ABD’nin Gürcistan’a insani yardım malzemesi gönderdiği Amerikan savaş gemileri Boğazlar’a “topluca” girmeyecekler.
ABD’nin göndereceği gemiler. Montrö uyarınca, Boğazlar’dan “nöbetleşe” geçecekler: Yani, öncelikle bir ABD savaş gemisi Boğazlar’dan geçecek ve Gürcistan’a gidecek. Bu geminin dönüp Boğazlar’dan çıkmasını takiben, diğer gemi Boğaz bölgesine giriş yapacak.
Diplomatik kaynaklara Çanakkale Boğazı-marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nı kapsayan Boğazlar Bölgesine, ilk olarak USS McFaul adlı destroyer ulaşacak. USS Mc Faul, bugün Boğazlar’ı geçecek.
ABD’nin en güçlü gemilerinden biri olan USS McFaul’un üzerinde güdümlü füzeler yüklü bulunuyor. Amerikan gemisinin iki gün içinde Gürcistan’a ulaşıp yardımı bırakması bekleniyor. Geminin dönüşünün ve Boğazlar’dan çıkışının ardından ise, Gürcistan’a yardım götürecek diğer Amerikan savaş gemisi, USS Mount Whitney, bölgeye giriş yapacak.
Son derece modern bir kruvazör olan USS Mount Whitney, Amerika’nın halen Akdeniz’de bulunan ünlü Altıncı Filosu’nun “bayrak gemisi” olma özelliğini taşıyor.
USS Mount Whitney’e Boğaz geçişi ve Gürcistan yolculuğunda yine ABD donanmasına ait bir sahil güvenlik gemisi olan, “Dallas” eşlik edecek.
DIŞİŞLERİ: GEMİLERİN GEÇİŞİ MONTRÖ SÖZLEŞMESİ'NE UYGUN
Dışişleri Bakanlığı, yabancı bayraklı askeri gemilerin Karadeniz’e geçiş için Montrö Sözleşmesi bağlamında Türkiye’ye yapılan bildirimlere uygun olarak Türk Boğazlarından geçtiğini bildirdi.
Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada, “NATO Birinci Daimi Deniz Görev Grubu’na mensup olan İspanya (SPS Almirante Don Juan De Borbon), Almanya (FGS Lueseck), Polonya (ORP General Kazimierz), ve ABD’ye (USS Taylor) ait dört gemi, 2007 Ekim ayında onaylanan NATO planlı faaliyetleri uyarınca eğitim ve liman ziyaretlerinde bulunmak amacıyla Batı Karadeniz’de Romanya’nın Köstence, Bulgaristan’ın Varna ve ülkemizin İstanbul Limanlarını ziyaret edeceklerdir” denildi.
Açıklamada, ABD dahil diğer yabancı askeri gemilerin Türk Boğazları’ndan geçişinin de Montrö Sözleşmesi’ne uygun olarak yapıldığı kaydedildi.