Rusya'da vatandaşlar demokrasi istiyor

Güncelleme Tarihi:

Rusyada vatandaşlar demokrasi istiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2009 16:39

Rusya’da muhalefetteki Dayanışma hareketinin lideri Vladimir Kara-Murza The Wall Street Journal gazetesi için kaleme aldığı makalede ülkedeki sistemi otoriter olarak nitelendirdi Başbakan Putin’i demokrasiye engel olmakla suçladı.

Haberin Devamı

Rusya siyasetinin Moskova’ya odaklanmış olduğunu dolayısıyla önümüzdeki ay başkentte yapılacak yerel meclis seçimlerinin ülkenin genelini ilgilendirdiğini ifade eden Kara-Murza bu seçimlerin ekonomik kriz sonrası dönemde kamuoyunun sesini yükseltebilmesi için ilk fırsat olacağını ifade etti.

 

Ancak seçimlerin hükümet için kötü haber anlamına gelmediğini öne süren Kara-Murza, yetkililerin Rusya’daki muhalefetin şemsiyesi olan Dayanışma hareketinin bütün adaylarını seçimin dışında bıraktığını, seçmenleri Kremlin yanlısı adaylar arasında seçim yapmak zorunda bıraktığını ifade etti.

 

Kara-Murza, Başbakan Vladimir Putin’in hafta sonu yaptığı açıklamaya atıfla “Putin’in 2012’de cumhurbaşkanlığı için tekrar yarışacak olması bugün ülkemizde iktidarın kendini yeniden üreten mekanizmasının altı çizilmiştir” sözlerini kullandı.

 

Haberin Devamı

"GÖRÜNTÜYÜ KURTARMAK"

Kendi ülkesinin yetkililerini Zimbabwe Cumhurbaşkanı Robert Mugabe ve Yugoslavya’nın eski lideri Slobodan

Milosevic’le karşılaştıran Kara-Murza, Rusya’da “görüntüyü kurtarmak” için bile kimsenin çaba göstermediğini, diğer ülkelerde hiç değilse meşruiyet sağlamak için muhalefet liderlerinin isimlerinin oy pusulalarına basıldığını öne sürdü.

 

Kara-Murza geçtiğimiz yıl cumhurbaşkanlığının Putin’den Medvedev’e geçtiği seçimlerde de muhalefetin iki adayı Vladimir Bukovsky ve Mikhail Kasyanov’un “gereksiz sürprizleri önlemek” için seçimlere girmelerinin yasaklandığını ifade etti.

 

Böyle davetsiz misafirlerin bugünkü otoriter sistemde bile ortaya çıkabildiğini ifade eden Kara-Murza bu yılbaşlarında Sochi şehrinde yapılan belediye seçimlerinde muhalefetin adayı olan Boris Nemtsov’un yaşadıklarını örnek gösterdi.

 

Yeltsin döneminin Başbakan yardımcısı olan Nemtsov’un seçimlere girmesine izin verildiğini fakat propaganda yapmasına engel olunduğunu ifade eden Kara-Murza, bunun yerine Nemtsov’un kampanya metinlerine polis tarafından el konulduğunu, yerel kanalların kendisini yolsuzlukla, Amerikan ajanı olmakla ve 2014 Olimpiyatlarını Güney Kore’ye transfer etmek istemekle suçlayan filmler gösterdiğini belirtti.

 

Haberin Devamı

RUSYALILAR DEMOKRASİ İSTİYOR

“Yönetim kaynakları” diye bilinen baskı tekniklerini kullanan hükümetin adaylarının zaferini garantilemeyi başardığını belirten Kara-Murza her şeye rağmen muhalefetin vatandaşlar için bir alternatif duygusu yarattığını ve şu anki rejime bir tehlike arz ettiğini ifade etti.

 

Rusyalıların demokrasi istemediği efsanesinin kendi hareketlerini meşrulaştırmak isteyen Putin’in ve kendisinin Batı’daki “özürcülerinin” kullandığı bir söylem olduğunu savunan Kara-Murza, Rusya’nın tarihindeki gerçeklerin bu “fantezi”yi desteklemediğini de sözlerine ekledi.

 

Kara-Murza “Bugün televizyon yayınları üzerindeki Kremlin kontrolüne rağmen anketler, demokrasinin basın özgürlüğü ve çok partili sistem gibi temel öğelerine Rusların verdiği desteğin gün geçtikçe arttığını gösteriyor,” dedi ve ekledi:

 

Haberin Devamı

“Mademki, rejim taraftarlarının iddia ettiği gibi, muhalefetin arkasında halk desteği yok, o zaman neden adayların isimleri oy pusulalarından siliniyor, demokrasi yanlısı yürüyüşler neden dağıtılıyor?”

 

ASIL SORUN AZALAN HALK DESTEĞİ

Rejimin seçim kampanyaları sırasında muhalefeti susturup seçmenlerin memnuniyetsizliklerini ifade etmelerine engel olarak baskın bir görüntü ortaya koyabileceğini, ama bunun kötü giden ekonomik koşullar ve yolsuzluklar dolayısıyla azalan halk desteğine bir çözüm olamayacağını ifade eden Kara-Murza sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Halkın memnuniyetsizliğini seçim kabinlerinden sokaklara aktarmak çok kolay olabilir. Eski Sovyet ülkelerinde meydana gelen ‘renkli devrim’lerden bu kadar korkan bir hükümetin, Rusya’da benzer bir devrim yaşanmasını bu kadar teşvik ediyor olmasında ince bir ironi var."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!