Güncelleme Tarihi:
2008 yılında Güney Osetya ve Abhazya için Rusya ile savaşan Gürcistan, Çarlık Rusya’sının 19’uncu yüzyılda 1.5 milyon Kafkas halkını katlettiğini belirterek ‘Çerkez soykırım’ tasarısını kabul etti. Gürcistan Parlamentosu oybirliği ile aldığı kararda, Rusların genel olarak Çerkez diye kabul ettiği Kafkas halklarını 100 yıl süren savaşın ardından 1860-64 yılları arasında sistemik bir şekilde yok ettiği vurgulandı. Karar, Rusya-Gürcistan ilişkilerini daha da gerginleştirecek.
Rus tarihçilere de danıştılar
Soykırım kararının zamanlaması Kafkas halkları için büyük anlam taşıyor. Gürcistan Meclisi’nin önceki günkü kararı, çoğunluğu Türkiye olmak üzere dünyanın dört bir yanına dağılmış Çerkez halklarının ‘Büyük Sürgün’ü andığı 21 Mayıs’ın bir gün öncesine denk geldi. 150 sandalyeli parlamentoda oturuma katılan 95 milletvekilinin tümü ‘evet’ oyu kullandı. Parlamentonun Kafkaslar Komitesi Başkanı Nugzar Tsiklari milletvekillerine sunduğu raporda, “Alacağımız tarihi karar bir yıl devam eden bilimsel çalışmaların neticesinde şekillenmiştir. Bir grup milletvekili, Rusya’nın Çeçenistan’da son 20 yılda yeni bir soykırım işlendiğini belirterek, karara eklenmesini talep etti. Ancak tasarı orjinal haliyle kabul edildi.
İstanbul’da da anıldı
Bu arada, İstanbul’da bir grup Kafkas kökenli, Rusya Federasyonu’nun İstanbul Başkonsolosluğu önünde ‘büyük sürgün’ protestosu düzenledi. Taksim Meydanı’nda toplanan Kafkasya Forumu üyesi bir grup, “Hüznün isyan olsun” ve “Çerkez soykırımını tanıyın” yazılı pankartlar açtı.
Rusya: Çerkezleri alet etmeyin
Moskova yönetimi, Gürcistan’ın kararına, anında tepki gösterdi. Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma Uluslararası İlişkiler Komitesi Başkanı Konstantin Kasaçov, alınan kararın Çerkezlerin çektiği sıkıntılarla ilgisi olmadığını belirterek, “Kendi çıkarları ve milliyetçi hırsları için Çerkezleri
alet ediyorlar. Gürcistan, devlet olduğunu ispatlamaya çalışıyor” dedi.
Kafkas savaşı 100 yıl sürdü
1760’da başlayan ve yüzyıldan fazla devam eden savaş, Rusya ile Kafkas halkları arasında yaşandı. Şeyh Şamil’in liderliğindeki Kafkas direnişi, ünlü liderin teslim olmasının ardından 1864’te sona erdi. Osmanlı İmparatorluğu, Rusya hakimiyeti altında kalmak istemeyen ve genel olarak ‘Çerkez’ diye adlandırılan Kafkas haklarına kapılarını açtı. Milyonlarca Kafkasyalı, Osmanlı üzerinden günümüzde Kosova’dan Mısır’a, Suriye’den Ürdün’e kadar geniş bir coğrafyaya yayıldı.