Güncelleme Tarihi:
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinde BM kurallarının çiğnenmemesi gerektiği noktasında Çin yönetimiyle aynı görüşte olduklarının altını çizdi. Lavrov bu yöndeki girişimleri "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Çin Meclisi üyesi Dai Bingguo ile Moskova'da buluşan Lavrov, ülkedeki krizin tek çıkış noktasının müzakere olduğu belirtti. Uçuşa yasak bölge dahil hiçbir biçimde müdahaleye izin vermeyeceklerini söyleyen Lavrov, "Ortaklarımız Cenevre mutabakatından çıkan sonuçları tanımayan Suriyeli muhalifleri ikna etmek için hiçbir şey yapmadılar" dedi.
Suriye Başbakan Yardımcısı Kadri Cemil ile de bir araya gelen Lavrov, Şam yönetiminin ateşkes için daha fazla adım atması gerektiğini kaydetti.
Cemil de Suriye'ye yapılacak askeri bir müdahalenin imkansız olduğunu kaydetti.
TÜRKİYE'YE MİSİLLEME TALEBİ
Rusya'nın Jeopolitik Problemler Akademisi Başkanı General Leonid İvaşov Suriye’deki gidişat karşısında Moskova’nın tepki olarak Ankara ile olan ilişki düzeyini düşürmesi gerektiğini açıkladı.
Komsomolskaya Pravda gazetesinde yayınlanan demecinde “Rusya Suriye krizinde ne yapabilir” sorusuna yanıt veren General İvaşov, “Suriye krizinde gelinen noktada Rusya hala sadece batılı ülkelerin planlarına karşı koymakla yetiniyor. Rusya diplomatik alanda karşı saldırıya da geçmesinin zamanı geldi, geçiyor bile. Suriye’de rejime karşı gelen çetelerin karargah olarak Türkiye topraklarını kullandıkları biliniyor. ABD’nin Türkiye ile işbirliği yaparak Suriye’de rejimi devirmeye çalıştığı ortada. Ankara’nın Suriye krizinde oynadığı bu rolü tespit etmekle yetinmemeliyiz. Moskova bundan rahatsız olduğunu pratik adımlarla da kanıtlamalı. Mesela Türkiye ile aramızdaki diplomatik ilişkilerin seviyesi düşürülmeli” açıklamasını yaptı.
SUK: ÇÖZÜM BM DIŞINDA
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) BAşkanı Abdülbasit Seyda ise Davutoğlu'nun dün dile getirdiği uçuşa yasak bölge uygulamasını değerlendirdi.
Seyda, "Biz, BM dışında acil bir çözüm istiyoruz. Hızlı bir çözüm bulunmazsa, bu sorun sadece Suriye'de kalmayacak ve bölgeyi de olumsuz etkileyecek. Bizim talebimiz uçuşa yasak bölgelerin hızla ilan edilmesi ve güvenli geçişlerin Suriye içlerine kadar sağlanması. Türkiye'den yapılacak lojistik desteklerin bu güvenli geçiş yolları vasıtasıyla acilen gerçekleşmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
LİBYA'DAN SİLAH SEVKİYATI
Rus Kommersant gazetesi ise Libya yönetiminin Özgür Suriye Ordusu’na içinde uçak savar füzeleri de bulunan yüklü miktarda silah sevkiyatı yaptığını yazdı.
Önceki gün Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Genandiy Gatilov, Batılı ülkelerin üçüncü ülkeler üzerinden Suriyeli muhaliflere oldukça büyük miktarda silah sevk ettiğini açıklamıştı.
Sevkiyatın Lübnan'ın Trablusşam kentinden gerçekleşeceği iddia ediliyor. Trablusşam'da bir süredir aşırı İslamcılar ile Arap Alevileri arasında çıkan çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda bir kişinin öldüğü 15 kişinin yaralandığı açıklandı.
Öte yandan Suudi Arabistan, Suriye İçin Ulusal Yardım Kampanyası Genel Direktörü Mübarek El Bekir, Türkiye sınırına yeni bir kamp kurulacağını açıkladı.
ALMANYA'DAN UYARI
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, dün Obama'nın yaptığı açıklamayı tekrarladı.
Westerwelle, Berlin'de yaptığı açıklamada, kimyasal silahların "yanlış kişiler"in eline düşmemesi için her türlü çabanın harcanması gerektiğini belirterek, "Suriye'deki tüm güçlere, özellikle de Esed rejimine ateşle oynamaması çağrısında bulunuyorum" dedi.