Güncelleme Tarihi:
Kommersant Gazetesi'nin haberine göre, hırslı bir strateji geliştiren Rus Uzay Kurumu Roskosmos, başka gezegenleri keşfetmekten vazgeçmedi. Bu kapsamda, Rus uzay kurumu, Ay'a insan yollamayı ve Venüs ile Jüpiter'in fethi için bir dizi projeyi yürütüyor. Roskosmos, başka ülkelerle işbirliği yaparak Mars'a kalıcı bir bilimsel istasyon ağı yerleştirmeyi planlıyor.
Hükümete geçen hafta iletilen bu belgeye göre, Roskosmos, 2030'dan önce Ay'a insanlı bir uçuş yapmayı, yüzeyine kozmonot indirdikten sonra bunları Dünya'ya getirmeyi istiyor.
Angara isimli yeri bir roket, insanlı uçuşlar için yeri bir uzay aracı inşa etmek isteyen Rusya, ayrıca geçen yıl önemli sorunlar çıkaran eski Sovyet teknolojilerini de bu program kapsamında modernize etmeyi hedefliyor.
Roskosmos, modernizayson çalışmaları kapsamında, 2015 yılına kadar yabancı teknolojilere yatırım yapacak, ancak, 2020'den itibaren, geliştirilmiş Rus teknolojisi devreye girecek.
Bütün bu çalışmaları koordine etmek için, devlet başkanlığı nezdinde özel bir uzay çalışmaları kurulu da oluşturulacak.
ESKİ TEKNOLOJİ BAŞARISIZ OLMUŞTU
Rusya geçen yıl birçok uyduyu uzaya fırlatamamış, ayrıca bazı uyduları kaza yapmıştı. Dahası Mars'ın ve uydusu Phobos'un keşfi için gönderilen uzay araçları başarısız olmuştu.
"SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİNDEKİ PRESTİJE SAHİP OLAMAYIZ"
Yine de yeni programa yönelik bazı itirazlar söz konusu. Rusya Uzay Yolculuğu Akademisi Başkanı Yuri Karaş, "Rusya'nın prestijini zedelemek için, ABD'den 60 yıl sonra Ay'a adam yollamak kadar iyi bir fikir olamazdı" diyor. Karaş, Sovyetler Birliği döneminde ABD ile uzay yarışında kafa kafaya gittiklerini belirtirken, eski prestijli günlere dönülemeyeceğini söylüyor.
ABD'NİN EN ÖNEMLİ RAKİBİ
Sovyetler Birliği 1957'de ilk kez uzaya araç yollamayı başarmıştı. 1961'de Sovyet kozmonot Yuri Gagarin uzaya çıkan ilk insan olmuştu. Bu büyük başarıların ardından ABD ile Sovyetler Birliği arasında büyük bir uzay yarışı başlamış, 1969'da ABD Ay'a insan yollamayı başarmıştı.
Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından velihatı Rusya, aynı uzay başarısını kaydedemedi.
Geçtiğimiz yıl, Putin Rusya'yı yeniden uzay yarışının iddialı bir ortağı yapmak için adımlar attı.
Ay'a seyahat uzay çalışması yapan ülkelerin en büyük hedefi. Hindistan 2020'de, Çin'de 2025'te Ay'a yolculuk yapabileceklerini açıkladı. ABD ise Ay'a insan göndermenin ardından uzunca bir süre parlak bir adım atamadı.