Güncelleme Tarihi:
Suriye'de 10 aydır süren ve beş bini aşkın kişinin ölümüne yol açan krizi sona erdirme girişimi, BM nezdinde iplerin gerilmesine yol açtı.
Rusya dışişleri bakan yardımcısı Gennady Gatilov, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a görevden ayrılma çağrısı yapan taslağın; uzlaşma sağlanmasına katkıda bulunamayacağını belirtti.
Arap Birliği'nin Konsey'e sunacağı ve ABD, İngiltere ve Fransa'nın desteklediği karar tasarısı Arap ülkelerinin daha önce gündeme getirdiği önerileri temel alıyor.
Suriye'deki inceleme heyetinin görevi askıya alınan Arap Birliği'nin Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, Güvenlik Konseyi'nden, Beşar Esad'ın istifa etmesi çağrısında bulunan yeni Birlik planına destek vermesini isteyecek.
Tasarıda çağrıların yanıtsız kalması durumunda 'başka önlemler' alınabileceği ifadesi bulunuyor.
Tasarıya itiraz noktaları
Rusya ise Esad'ın istifasının şiddete son verilmesi süreci için bir önkoşul olamayacağı görüşünde ve 'başka önlemler' ifadesinin ülkeye askeri müdahalede bulunulmasının yolunu açmasından endişe ediyor.
Rusya, doğrudan bu tasarı için değilse de daha önce benzer girişimler karşısında vetosunu kullanacağı uyarısında bulunmuştu.
Ürdün'de konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun ise Güvenlik Konseyi'ne Arap Birliği'nin önerileri konusunda destek verme çağrısı yaptı.
"Güvenlik Konseyi'nin birlik içinde, uluslararası toplumun arzularını yansıtır şekilde konuşmasını samimiyetle diliyorum" dedi.
Rusya gibi Güvenlik Konseyi'nde veto yetkisi olan Çin de tasarı hakkında çekinceleri olduğunu bildirdi.
Rusya ve Çin, Ekim ayında da Suriye yönetimini kınayan ve yaptırım tehdidinde bulunan bir karar tasarısını veto etmişlerdi.
Ban ise ülkede devam eden şiddete işaret ederek, "Bu şekilde devam edebileceğimizi sanmıyorum" dedi.
"(Arap Birliği) Gözlem heyetlerinin gitmiş olmasına rağmen bir kaç yüzün üzerinde insan öldü. Her gün onlarca kişi ölüyor. Bu derhal son bulmalı" diyen Ban, "Güvenlik Konseyi'nin bu konuda eylemde bulunması hayati önemde" diye konuştu.
Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov askeri müdahale fikrine tepkilerini yineledi.
Lavrov, Itar-Tass ajansının geçtiği açıklamasına göre, "Suriye muhalefeti rejimle müzakere masasına oturmayı reddediyorsa, alternatif nedir? Bombardıman mı? Biz bunları daha önce gördük." dedi.
Suriye hükümeti Moskova yönetiminin bölgedeki kadim müttefiki. Moskova'ya gelir kaynağı olan silah ticaretinin yanı sıra, Rusya'nın Akdeniz'deki tek deniz üssü de Suriye'de bulunuyor.
Amerika Birleşik Devletleri ise, tüm ülkelere, Suriye yönetiminin uyguladığı şiddet konusunda nasıl bir tutum alacaklarını belirleme çağrısında bulundu.
BM Güvenlik Konseyi'nde nasıl tutum alacaklarını düşünen ülkelerin, 'ülkede kontrolü kaybeden' Beşar Esad'ın devrileceğini dikkate almaları gerektiği savunulan açıklamada, "Esad'ın gidişi kaçınılmazdır" ifadesine yer verildi.