Güncelleme Tarihi:
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Suriye'nin teklife olumlu yanıt vermesinin kendilerini memnun ettiğini belirtti.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Putin, Suriye'nin kimyasal silahların ortadan kaldırılmasıyla ilgili konvansiyonu kabul etme kararının Şam'ın niyetinin ciddiyetini gösterdiğini söyledi.
10 GEMİ OLACAK
Bununla birlikte Putin'den kısa bir süre önce gazetecilere bir açıklama yapan Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Viktor Çirkov, ülkesinin Akdeniz'de özellikle de Suriye kıyılarına yakın noktalarda donanma varlığını artırmak istediğini duyurdu.
Akdeniz'de kısa süre içinde 10 savaş gemisi konuşlandırmayı hedeflediklerini belirten Çirkov, "Amacımız açık: Devletimize yöenlik en ufak bir tehlikeyi bile savuşturmak. Bu dünya genelinde olan bir şeydir, bir yerde tansiyon yükselirse oraya yoğunlaşılır" dedi.
Rusların şu an bölgede yedi gemisi bulunuyor.
Rusya'nın Karadeniz filosunun "uçak gemisi katili" lakaplı amiral gemisi Moskva dün Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek Akdeniz'e ulaşmıştı. Kashin sınıfı 810 borda numaralı güdümlü füze destroyeri Smetlivy de bu sabah İstanbul Boğazı'ndan geçti.
BAKANLAR BUGÜN DE GÖRÜŞTÜ
Bu arada Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD'li mevkidaşı John Kerry'le Cenevre'de dün gergin bir atmosferde başlayan kimyasal silahların imhası planı görüşmeleri bugün de devam etti.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la kimyasal silahların imhası konusunda yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve görüşmelerin devam edeceğini söyledi.
Kerry, tahminen 28 Eylül tarihinde New York'ta yeniden bir araya gelerek Cenevre 2'yi hayata geçirmek için çaba sarf edeceklerini belirtti.
Lavrov ise Kerry'i Suriye konusunda diplomatik yollardan ilerlemenin önemini anladığı için övdü.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi de Suriye'nin kimyasal silahlarının imhası için yapılan görüşmelerin Cenevre 2 Konferansı'nın toplanması için çok önemli olduğunu ifade etti.
DÜN ORTALIK GERİLMİŞTİ
Kerry, ABD askerlerinin güvenilir bir anlaşmaya hızla ulaşılamaması ve bu anlaşmanın en kısa sürede hayata geçirilememesi ihtimaline karşı saldırıya hazır vaziyette beklediğini bildirmişti. Bununla birlikte Kerry, "Bunun yapılabilir bir yolu olduğuna inanıyoruz" diyerek tedbirli bir iyimserlik sergilemişti.
Buna karşın Lavrov, Rusya'nın Suriye'ye güvendiğini sergiler tavrını sürdürerek "Bu sorunun çözümünün Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yönelik herhangi bir askeri operasyonu gereksiz hale getireceği gerçeğinden hareket ediyoruz. Amerikalı meslektaşlarımızın, Başkan Obama'nın dediği gibi, Suriye'deki çatışmanın çözümü için barışçıl bir yol izlememiz gerektiğine tamamen inandığından eminiz" demişti.
BM: ESAD MEKTUP GÖNDERDİ
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Rusya televizyonuna yaptığı açıklamada kimyasal silahlarını uluslararası kontrol altına almaya hevesli olduğunu ancak bunun için önce ABD'nin askeri operasyon tehditlerini bırakıp kendisini devirmeye çalışan isyancı güçlerini silahlandırmaktan vazgeçmesi gerektiğini belirtirken Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamada Esad'ın imzasını taşıyan ve Suriye'nin kimyasal silahlar konvansiyonuna bağlılığını bildiren bir mektubun kendilerine ulaştığı açıklandı.
BM Sözcüsü, "Mektupta, Suriyeli yetkililer konvansiyon Suriye'de yürürlüğe girmeden önce dahi sorumluluklarını yerine getirmeye hazır olduklarını bildirdiler. Son olaylar düşünüldüğünde Esad Cenevre görüşmelerinin uluslararası kamuoyunun desteğini alacak hızlı bir ilerlemeyle sonuçlanacağını ümit ediyor" dedi.