Güncelleme Tarihi:
Moskova’da düzenlediği basın toplantısında Rusya’nın denizlerde askeri gücünü artırma planları hakkında bilgi veren Çirkov, “SSCB döneminde yabancı ülkelerde bizim sadece iki deniz üssümüz vardı. Biri şimdi de muhafaza edilen Suriye’deki Tartus limanı ikincisi de Vietnam’daki Kamran üssü. Yeni hedefimiz yurt dışındaki üst sayısını dörde çıkarmak. Suriye’deki Tartus muhafaza edileceği gibi Vietnam’a da geri dönmeyi planlıyoruz. Ayrıca Hint Okyanusu’ndaki Seyşel Adaları ile Atlas okyanusuna hakim bölgede bulunan Küba’da yeni deniz üssü kurmayı planlıyoruz” dedi.
Sovyetler döneminde denizlerde askeri güç hakimiyeti için düzinelerce nükleer denizaltı üreten Rusya, SSCB’nin parçalanması sırasında büyük kriz yaşamıştı. Kullanım süresi dolan nükleer denizaltılar Moskova’nın başına büyük bela açmıştı. Onlarca nükleer denizaltı ABD ve Avrupa’dan alınan hibe parayla parçalanabilmişti.
Rusya, eski hataları tekrarlamamak için taktik değiştirdi. Yine Çirkov’un açıklamasına göre Rusya nükleer denizaltı sayısını yeni filosunda vasat sayıda tutacak. Nükleer denizaltı yerini ise su altında oksijen gereksinimi duymayan yeni nesil denizaltı alacak. Dizel motordan farklı olarak oksijen kullanmayan yeni motorlar çevredeki sudan hidrojen ve oksijen elde ederek yakıt olarak kullanabilmekte. Rusya 2020 yılına kadar askeri amaçlı 200 milyar dolarlık harcama yapmayı planlıyor.