Gürkay GÜNDOĞAN/ZONGULDAK, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2010 14:55
ZONGULDAK’ta, ameliyat ve tedavilerde tıbbi gerekliliği olmadığı halde reçeteye yazdıkları malzemeleri, yüzde 20 komisyon karşılığında anlaştıkları bir medikalciden temin etmekle suçlanan 8 doktor hakkında, 3 medikal firma çalışanıyla birlikte 12 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. 2006’da başlatılan soruşturmanın iddianamesi 4 yıl sonra tamamlanarak dava açıldı. 4 yıl sonra ilk kez hakim karşısına çıkan sanıklar, suçlamaları kabul etmedi.
Polisin, 2006’da gerçekleştirdiği rüşvet operasyonunda medikal şirketi sahibi Mustafa Y., çalışanları Yücel K. ve Şenol Ö. ile Zonguldak
Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan doktorlar İlter G., Zekai Y., Coşkun B., Zonguldak Devlet Hastanesi’nde görev yapan Ersin K., Ereğli Devlet Hastanesi’nde görev yapan Recep E., Yüksel P. ve Çaycuma Devlet Hastanesi’nde görev yapan Hasan M. ile Serkan T. gözaltına alındı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan sanıklarla ilgili süren soruşturmanın tamamlanmasının ardından, geçen 27 Mayıs’ta hazırlanan iddianame, Zonguldak 2' Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
REÇETE BEDELİNİN YÜZDE 20’Sİ DOKTORA
Bugün görülen ilk duruşmada, 8 doktor ile merkezi Kastamonu’da bulunan medikal firmanın Zonguldak Şube Sorumlusu Şenol Ö. hazır bulundu. Sanıklara, savcının hazırladığı iddianame okundu. İddianamede ortopedi malzemesi satış ve pazarlaması yapan şüpheliler Mustafa Y., Yücel K. ve Şenol Ö.’nün, doktorlara, tıbbi gerekliliği olmayan malzemelerin reçete edilerek kendilerinden temin edilmesi karşılığında, malzeme bedelinin yüzde 20’si oranındaki parayı rüşvet olarak verme teklifinde bulundukları, doktorların da bu teklifi kabul ettikleri belirtildi.
KAYITLAR, DOKTORLARA KOD ADI VERİLEREK TUTULMUŞ
Medikal firmanın işyerinde yapılan aramada ele geçirilen defter kayıtlarında her doktara kod adı verildiği belirtildi. Kayıtlara göre, ‘Ege 1’ kod adlı İlter G.’nin, 594 bin 367 lira tutarındaki malzeme karşılığında 118 bin 873 lira, ‘Biyonik’ kod adlı Ersin K.’nın 88 bin 201 liralık malzeme karşılığında 17 bin 640 lira, ‘R 1’ kod adlı Recep E.’nin 263 bin 317 lira malzeme karşılığında 52 bin 663 lira, ‘Yonca’ kod adlı Yüksel P.’nin 223 bin 928 lira malzeme karşılığında 44 bin 875 lira, ‘Hipokrat’ kod adlı Hasan M.’nin 14 bin 937 lira malzeme karşılığında 2 bin 987 lira, ‘Zimmer’ kod adlı Zekai Y.’nin 298 bin 360 lira malzeme karşılığında 59 bin 672 lira, ‘Prosis’ kod adlı Coşkun B’nin 205 bin 80 lira malzeme karşılığında 41 bin 16 lira, kod adı verilmeyen Serkan T.’nin 11 bin 840 liralık malzeme karşılığında 2 bin 368 lira rüşvet aldıkları iddianamede yer aldı.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİLER
Duruşmada, doktorlara rüşvet verdikleri iddiasını kabul etmeyen firma sorumlusu Şenol Ö., “Bizim ürünlerimiz nadir bulunan ürünlerdir. Doktorlara rüşvet vermem söz konusu değildir. Ben devleti zarara uğratacak hiçbir ürünü satmadım” dedi. Ürün yelpazesi geniş olduğu için söz konusu medikal firması ile çalıştıklarını ileri süren doktorlar da, ameliyat ve tedavilerde gerekli olmayan hiçbir malzemeyi kullanmadıklarını, rüşvet almak gibi bir şeyin de söz konusu olmadığını söyledi.
Duruşma, fatura ve defter kayıtlarının incelenmesi için ertelendi.