Rüşvet operasyonu: 40 gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Rüşvet operasyonu: 40 gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2010 12:11

Düzenlenen rüşvet operasyonunda aralarında iki eski Yargıtay üyesi, iş adamları ve avukatların da bulunduğu 40’a yakın isim gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Soruşturma kapsamında İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve eğlence mekanı Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan'ın da ifadesine başvurulacak.  ABD'de olan Yalçıntaş'ın yarın Türkiye'ye döneceği açıklandı.

Dünya Ticaret Merkezi'ne tahsis edilen araziyle ilgili olduğu belirtilen soruşturmanın 6 aydır devam ettiği ve teknik takibin sonuna gelinmesinin ardından bugün operasyon yapıldığı ifade edildi.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri bir  ihbarı değerlendirerek, İstanbul'da görülen, Dünya Ticaret Merkezi (DTM) ve CNR fuarcılık arasındaki dava ile ilgili rüşvet alındığını tespit etti.

Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili soruşturma  başlatılması talimatı verdi. Operasyon çerçevesinde davanın takibini yaptıkları  belirtilen iki Yargıtay eski daire başkanı, avukatlar, halen görevde bulunan bir  yazı işleri müdürü ve mübaşirin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Haberin Devamı

İstanbul'da gözaltına alınan 13 kişi Ankara'ya gönderilirken gözaltına alınanlar arasında Dünya Ticaret Merkezi Finans Müdürü ile eski  genel müdürü ile Erzurum Emniyet Müdürlüğünde görevli bir komiserin bulunduğu, Ankara'dan İstanbul'un yanı sıra Kırıkkale, Zonguldak  ve Sakarya illerine de ekiplerin gönderildiği bu illerde şu ana kadar 2 kişinin  gözaltına alındığı, bazı kişileri de yakalama çalışmalarının devam ettiği  öğrenildi.

Gözaltına alınan Pazaryolu ilçe Emniyet Amirliğinde görevli komiser B. T. teknik takip sonucu yakalanıp, uçakla Ankara’ya götürüldü.

Rüşvet vererek haksızlık yaptığı ve yasa dışı organizasyonun başında olduğu iddia edilen avukat M.O'da gözaltında.

BİLET İPTALİ YOK ÖNE ALMA VAR

ABD'de bulunan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın bu haberler üzerine dönüş biletlerini iptal ettikleri iddia edilmişti. Bu iddialara cevap veren İTO Yönetim Kurulu Başkanvekili Şekip Avdagiç, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın Türkiye'ye dönüş biletini iptal ettirdiği haberlerinin gerçeğini yansıtmadığını, Yalçıntaş'ın ABD'de devam eden programını yarıda keserek, uçak biletini öne aldırdığı ve yarın Türkiye'ye döneceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Avdagiç, yürütülen soruşturma kapsamında İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat  Yalçıntaş hakkında yakalama emri çıkarıldığı iddialarına ilişkin AA muhabirine  yaptığı açıklamada, bugün televizyon ve internet medyasında yayına verilen  “Yalçıntaş hakkında yakalama emri çıkarıldı” şeklindeki haberin İTO'yu, camiayı  ve iş alemini derinden üzdüğünü ifade etti.

Yalçıntaş'ın her zaman hukuka saygılı, kanuni çizgiden sapmayan,  dürüstlüğü ve güvenilirliği ile bilinen bir şahsiyet olduğununu dile getiren  Avdagiç, “Sadece İstanbul iş dünyasının değil tüm Türkiye iş aleminin sevgi ve  saygısını kazanmış bir kişidir” dedi.

BİLGİSİNE BAŞVURULACAK

Murat Yalçıntaş'nı yurt dışı programı çerçevesinde önce Fransa'nın  Başkenti Paris'te düzenlenen SIAL Gıda fuarına katıldığını ve buradan da resmi  davetli olarak ABD'nin Başkenti Washington'da düzenlenen Amerika-Türk İş Konseyi  (ATC) konferansında konuşmacı olarak yer aldığını hatırlatan Avdagiç, şöyle devam  etti:
“Bugün medyaya yansıyan konuya ilişkin sayın Başkanımız ile telefonda  görüştüm. Böylesi bir olaya adının karışmasından dolayı büyük bir üzüntü ve  şaşkınlık içinde olduğunu belirtti. Ayrıca devam eden programını yarıda kesip  uçak biletini öne alarak yarın Türkiye'ye döneceğini bildirdi. Benim  avukatlarımızdan edindiğim bilgiye göre sayın başkanımız Ankara Cumhuriyet  Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında bilgisine başvurulmak  üzere emniyete çağrılmıştır.”

DAVA

Haberin Devamı

Söz konusu fuarcılık şirketi ile İstanbul Ticaret Odası'nın yönetimde söz  sahibi olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş. arasında fuar salonlarının  tahliyesi konusu davalık olmuştu. İlk iki dava fuarcılık şirketinin lehine,  tahliyenin reddi kararı ile sonuçlanmıştı. Davanın karar aşamasında 2008 yılında  Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığına ulaşan ihbar mektubunda yargıçlara  rüşvet verildiği öne sürülmüştü. Bunun üzerine Adalet Müfettişi Halit Kıvrıl  görevlendirilmiş, gerekli incelemenin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı  soruşturma başlatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!