Güncelleme Tarihi:
TBMM Dışişleri Komisyonu, 9 Mart’taki toplantısında CHP milletvekillerinin itirazı üzerine, "Türkiye ile Japonya Arasında Kaman Kalehöyük Arkeoloji Müzesinin Hibe Yoluyla Yapımına İlişkin Nota, Görüşme Tutunakları ve Müzakere Kayıtlarının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı"nı kabul etmeyerek, hükümete iade edilmesini benimsemişti.
Ancak geçtiğimiz salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda okundu ve tepki çeken rüşvet koşullu tasarı geri çekildi.
Kaman’da 30 Eylül 2005’te imzalanan bu sözleşmeye göre, Japon Hükümeti Kırşehir’in Kaman ilçesi yakınlarındaki Kalehöyük Arkeoloji Müzesi’nin yapımı için 288 milyon Yen hibe sağlayacaktı. İki ülkenin yapacaklarının ayrıntılı olarak sıralandığı protokolün "Müzakere kayıtları" başlıklı bölümünde "Nota teatisinin 3. paragrafı ile ilgili olarak Japon delegasyonu temsilcileri Türkiye Cumhuriyeti’nde Nota teatisinin 4. paragrafında işaret edilen sözleşmelerin yapılması karşılığında, rüşvet olarak yorumlanacak herhangi bir teklif, hediye veya ödeme ve menfaat veya karşılığını önlemek için Türkiye Cumhuriyeti’nin gerekli önlemleri alacağını Japon hükümeti varsaydığını beyan ederler" şeklinde bir açıklamanın da yer alması tepki oluşturmuştu.
JAPON BÜYÜKELÇİ MECLİS’E GELMİŞTİ
Tasarı Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmeyince Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Tomoyuki Abe geçen hafta TBMM’ye gelerek rahatsızlık yaratan maddenin metinden çıkartılacağını söylemişti.
SESSİZCE GELİP, SESSİZCE GEÇEN TASARI
İki gün içinde yeni metni içeren tasarıyı hazırlayan hükümet sessiz sedasız tasarıyı dünkü tarihle Meclis’e sevketti. Jet hızıyla tasarıyı gündemine alan Dışişleri Komisyonu, basına duyurmadan tasarıyı dün görüştü. Komisyonun dün görüştüğü metinde, Japon hükümetinin bu kez kendi hibe kurallarını içeren "JICA Sözleşmesine" atıfta bulunduğu öğrenildi. Sözleşmede, hibe verilen ülkelerin "kusurlu davranışlar içine girmemeleri, yüksek ahlaki anlayış göstermeleri" gibi yine rüşveti çağrıştıracak ifade ve koşulların yer aldığı yorumlanıyor. Edinilen bilgiye göre ilk toplantıda da soruna dikkat çeken CHP İstanbul Milletvekili, emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ bu düzenlemenin kabul edilemez olduğunu, Japonya’nın her ülke ile anlaşmasına JICA Sözleşmesini koymadığını söyledi. Ancak sözleşmenin bu akşama kadar Dışişleri Komisyonu’ndan geçme zorunluluğu olduğu belirtilerek, AKP’li milletvekillerinin oylarıyla tasarı kabul edildi. Dışişleri Komisyonu Başkanı Mehmet Dülger’in da hassasiyetin Japon tarafına aktarılacağını söylediği de öğrenildi.