Güncelleme Tarihi:
İnsanoğlunun Ay'a ayak basışının 30. yıldönümü yaklaşırken, uzay programında öncü olan Rusya, Ay'ın fethini ABD'ye nasıl kaptırdığını hala düşünüyor. 1957'de ilk yapay uydu Sputnik'i yörüngeye yerleştiren, 1961'de de uzaya ilk insan olarak Yuri Gagarin'i göndermeyi başaran Rusya'nın uzay programının ilk günlerinden beri çalışmış roket mühendisi Boris Çertok, ‘1958 yılında, Ay'a atom bombası savurma fikri vardı. Böylelikle, atom bombasının Ay yüzeyinde yaratacağı patlamanın fotoğrafları, yeryüzündeki gökbilimciler tarafından çekilebilecekti'' dedi.
RUS roket mühendisi Boris Çertok, Mosokova yakınındaki Korolyov kentinde İngiliz Reuters ajansıyla yaptığı görüşmede, ‘‘Atom bombasını Ay'da patlatsaydık, dünyanın, SSCB'nin Ay'a insan indirebilecek gücü olduğundan kuşkusu kalmayacaktı. Ama fizikçilerimiz, Ay'da atmosfer olmadığından patlama bulutunun çok kısa ömürlü olacağı ve uzun pozlu çekimde filme kaydedilemeyeceği sonucuna ulaşmışlardı'' diye konuştu.
Sovyet liderliği ve bilimadamları, 1958'den sonra Ay'a ulaşmak için tam 10 yıl uğraşmışlardı. Ancak, 20 Temmuz 1969'da, Amerikalı astronot Michael Collins, Apollo uzay aracıyla yörüngede arkadaşlarını beklerken, Neil Armstrong ile Edwin Aldrin, örümcek ‘‘Kartal'' modülü ile Ay'a insanın inişini gerçekleştirdiler.
ABD AVANTAJLIYDI
1966'dan 1974'e kadar Sovyet Ay Programı'nın başyöneticisi olan 82 yaşındaki Vasili Mişin, ''Ay yarışında eşit koşullarda değildik. ABD'nin muazzam mali kaynakları vardı. Alman faşizmine karşı savaş ve sonra Soğuk Savaş'taki silahlanma yarışından ötürü uzay programında zayıf düşmüştük. ABD'nin ay yarışına hız verdiğini anladığımız gün, kazanamayacağımızı da anlamıştık'' dedi.
NASA, 1968'de Ay programına hız verdi. 1968 sonbaharından 1969 yazına, peş peşe beş Apollo gemisini Satürn 5 roketleriyle Dünya yörüngesi ve Ay'da denedi. Beşincisi, Apollo 11, ''Eagle (Kartal)'' isimli örümcek, Neil Armstrong'u, dünya dışı gökcismindeki ilk insan olarak Ay'ın yüzeyine bıraktı.
İlk insanlı Apollo uçuşu trajik bir kaza yüzünden ertelendi. 1967'de, fırlatma provası sırasında uzay aracında fazla oksijenin bir kıvılcımdan parlaması yüzünden 3 astronot yerde, koltuklarında yandılar.
Yer yörüngesinde yapılan birkaç insansız uçuştan sonra, 11 Ekim 1968'de Apollo-7, 3 kişilik mürettebatıyla Yer çevresinde 163 kez dolandı.
İnsanlı Ay yolculuğunun ilk adımı Apollo-8 ile atıldı. 1968'in Aralık ayında, Dünya çevresindeki yörüngesinden çıkarılarak Ay çevresinde yörüngeye oturtulan Apollo 8, bu yörüngede dolandıktan sonra bir sorun çıkmadan dünyaya döndü.
Apollo-9'un Yer yörüngesindeki uzun süreli uçuşu sırasında örümceğe benzeyen Ay modülü sınandı. Ay yörüngesine oturtulan Apollo 10'un ''Leb-i Kamer'' uçuşunda, modül ay yüzeyinden 15 km yüksekliğe kadar indi, artık görünüm, atmosfersiz gökcisminin billurunda neredeyse Ay toprağı ile öpüşmek gibiydi.
Adım adım ve son aylarda çok büyük hızla geliştirilen yöntem, Apollo 11'in Ay'a inişiyle son aşamasına ulaştı.