Güncelleme Tarihi:
"Russian Pipelines Win Key Approvals" başlığı ile yayımlanan haber analizde, Türkiye'nin Karadeniz'in altından geçecek olan Güney Akım projesi ile ilgili Pazartesi günü alınan onay kararının ardından, Danimarka'nın da Baltık Denizi'nin altından geçecek olan Kuzey Akım projesi ile ilgili Salı günü yeşil ışık yakmasının, enerji devi Rusya'nın elini rahatlattığının altı çizildi.
Danimarka'nın bu kararı aynı zamanda Baltık Denizi'ne kıyısı bulunan ülkeler arasında projenin önündeki engeli kaldıran ilk gelişme oldu.
Haber analizde, bu denize kıyısı bulunan ülkelerin çevreye vereceği zarar nedeniyle projeye karşı endişeli bir tutum takındığı ancak Rusya'nın açıklamalarına göre Finlandiya ve İsveç'in projeyi yıl sonuna kadar onaylayacağı da belirtildi.
GÜNEY AKIM KOLAYLAŞTI
Analizde, Rusya kıyısından Karadeniz'in altından girip Türk Karasularından geçtikten sonra Bulgaristan'dan tekrar karaya çıkacak olan Güney Akım projesinin gerçekleşmesinin daha zorlu bir süreç olduğunun altı çizilirken Türkiye'nin onay kararının bu projeyi daha kolay gerçekleşebilir hale getirdiği belirtildi.
Rusya, Türkiye'nin, Güney Akım'ın Karadeniz'de Türkiye sınırları içindeki bölümünde, Rusya tarafından jeolojik araştırma yapılmasıyla ilgili karar almasının ardından, fizibilite çalışmalarını 2010 başı itibariyle bitirilmesini, yapım çalışmalarının ise aynı yılın sonunda başlanmasını hedefliyor.
Rusya, Güney Akım Projesi'nde diğer bir önemli adımı da yine Salı günü Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Sırbistan'ı ziyareti sırasında bu ülke ile sağladığı son anlaşma ile atmıştı.
Rusya'nın devlet kontrolünde bulunan gaz şirketi OAO Gazprom, geçen sene Sırbistan'ın büyük petrol ve gaz varlıklarını satın almış ve Güney Akım'ı bu ülkeden geçirme konusunda anlaşma sağlamıştı.
RUSYA’NIN ELİ RAHATLAYACAK
Rusya bu iki doğalgaz boru hattı projesini tamamlayarak, Avrupa'nın bir numaralı enerji tedarikçisi olma rolünü pekiştirmeyi amaçlıyor. İki projenin Rusya için önemi ise gaz transferinde sorun yaratması muhtemel olan Ukrayna ve Belarus gibi ülkeleri by-pass etmesinde yatıyor.
Rusya iki proje ile Avrupa'ya gaz tedariğinde önemli yol kat ederken, gelen eleştiriler bu projelerin Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını artıracağı konusunda yoğunlaşıyor. Hali hazırda Avrupa gaz ihtiyacının yaklaşık yüzde 25'ini bu ülkeden karşılarken, geçen Ocak ayında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan anlaşmazlığın bu ülkenin güvenilir bir tedarikçi görüntüsüne zarar vermişti.
Analizde Güney Akım Projesi'nin bu son gelişmeler sonucunda gerçekleşme şansının kaynak problemi yaşayan Nabucco Projesi'ne göre daha fazla olduğuna da vurgu yapıldı.
Avrupa Birliği tarafından da desteklenen Nabucco Projesi ile Orta Asya ve Orta Doğu'daki doğal gaz kaynaklarının Rusya by-pass edilerek Avrupa'ya ulaştırılması hedefleniyor.