Rus annelerden Putin'e büyük öfke

Güncelleme Tarihi:

Rus annelerden Putine büyük öfke
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2000 00:00

Haberin Devamı

Barents Denizi'nde kaza sonucu 108 metre dibe oturan Kursk nükleer denizaltısındaki denizcilerin trajik sonu, tüm dünyada büyük üzüntüye neden oldu. Rus halkı ise giderek sessizliğini bozdu ve Moskova yönetimine olan tepkisini yüksek sesle dile getirmeye başladı.

Rusya Asker Anneleri Komitesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, batık denizaltıdaki 118 kişilik mürettabatın kurtarılması konusunda dış yardımı hemen kabul etmemesinden dolayı şiddetle eleştirdi. Komite Başkanı Valentina Melnikova, Putin'i ‘‘ölçüsüz gurur’’ göstermekle suçladı ve ‘‘Çeçenistan'da olduğu gibi Kursk denizaltısındaki dram da askeri yetkililer ve siyasetçilerin gözünde insan hayatının hiçbir değeri olmadığını bir kez daha gözler önüne sermiştir’’ diye sertçe eleştirdi.

Deprem gibi patlama oldu

Norveç Sismik Araştırma Kurumu (NORSAR), Rus nükleer denizaltısı Kursk'un battığı yerde, kazanın meydana geldiği geçen cumartesi günü, bir tanesi 1-2 ton TNT gücüne eşit, çok şiddetli iki patlama saptandığını açıkladı. NORSAR, güçlü patlamanın Richter ölçeğine göre 3.5 büyüklüğünde olduğunu belirtti. Kurumun bildirdiğine göre, büyük patlama Cumartesi günü TSİ 10.30'da, küçük patlama ise bundan 2 dakika 15 saniye önce meydana geldi.

Verileri değerlendiren askeri uzmanlar, Kursk'ta önce bir veya iki torpidonun patladığını, bunun da daha büyük ikinci bir patlamaya yol açtığını, bu iki patlamanın da denizaltının batması için yeterli olduğunu düşünüyorlar. Kursk'ta herbiri 450 kilo patlayıcı taşıyan 28 torpido ile denizaltısavar füzeler bulunuyor.

Uzmanlar, Kursk'ta sanıldığından daha ağır hasar meydana geldiği belirttiler. Patlamalar nedeniyle denizaltının başından kulesine kadar, adeta patlıcan gibi yarıldığı saptandı. Başbakan yardımcısı Ilya Klebanov, filmi çekilen denizaltının görüntülerini izlediğini, denizaltının gövdesinde meydana gelen büyük boyutlardaki yarığın, dehşet verici olduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmalarının büyük zorlukla sürdürülmesinin yanı sıra, hiçbir yaşam sinyali alınamayan Kursk, oturduğu deniz dibinde yavaş yavaş çamura gömülüyor.

Kapsül 2 kez ulaştı

Kurtarma kapsülü, dün ilk kez Norveç'in kuzeydoğusunda 108 metre dipte yatan Rus nükleer denizaltısı Kursk'a ulaşmayı başardı. Kursk'un kapısına yanaşan kurtarma kapsülü, denizaltının gövdesinde oluşan ağır hasar nedeniyle bir türlü kenetlenemeyerek su yüzüne çıkmak zorunda kaldı.

ABD denizaltısıyla çarpıştı

Ruslar ısrarla iddia ediyor

RUS ordu gazetesi Krasnaya Zvezda, Barents Denizi'nde kurtarma operasyonu gerçekleştiren filo komutanlığı kaynaklarına dayanarak Kursk nükleer denizaltısının bir ABD denizaltısı ile çarpışarak batmış olabileceği iddiasını yeniden gündeme getirdi. Sır olarak tutulan ve kamuoyuna açıklanmayan bilgilere göre, Kursk'un çevresinde, Batı yapımı denizaltı kalıntıları bulundu. Ordu gazetesi, çarpışma sonucu ABD denizaltısının da ağır yara aldığını, ancak kendi gayretiyle Norveç kıyalarına ulaşmayı başardığını öne sürdü. Krasnaya Zvezda muhabiri Vladimir Gundarov, ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) Başkanı George Tenet'in bu konuyu görüşmek üzere Moskova'ya geldiğini de savunuyor.

İddiaya karşılık CIA Başkanı Tenet'in Moskova ziyaretinin Kursk denizaltısı kazasından önce planlandığı bildirildi. Rus İnterfaks haber ajansı, Tenet'in ziyaretinin denizaltı kazasından önce düzenlendiğini duyururken, Moskova'daki ABD Büyükelçiliği yetkilileri, Tenet'in ziyaretini doğruladılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!