Rus Alfa: Türkiye’de bankacılık perakende ve gayrimenkule gireriz

Güncelleme Tarihi:

Rus Alfa: Türkiye’de bankacılık perakende ve gayrimenkule gireriz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2007 00:00

Turkcell’in yüzde 13.2’sine sahip olan Rus Alfa Grubu, Türkiye’de yeni yatırımlara hazırlanıyor. Alfa Grubu’nun telekomünikasyon yatırım şirketi Altimo’nun CEO’su Alexey Reznikovich, Türkiye’de önümüzdeki dönemde daha çok Alfa yatırımı görüleceğini söyledi. Reznikovich, Alfa’nın yatırımlarının daha çok bankacılık, altyapı, perakende ve gayrimenkulde yoğunlaşacağını açıkladı.

RUS Alfa Grubu’nun telekom yatırım fonu ve Turkcell’in ortaklarından Altimo’nun CEO’su Alexey Reznikovich, Alfa’nın Türkiye’de önümüzdeki dönemde daha çok yatırım yapma planının olduğunu söyledi. Yaklaşık 35 milyar dolarlık piyasa değerine sahip şirketleri olan Alfa’nın, Altimo üzerinden Turkcell’de dolaylı olarak yüzde 13.2 payı bulunuyor. Reznikovich, "Alfa Grubu’nu yakın zamanda Türkiye piyasasında daha çok yatırımla göreceksiniz" dedi. Reznikovich, genel anlamda Alfa Grubu’nun Türkiye’de emlak, altyapı, perakende ve bankacılık sektörlerine ilgi duyduğunu ve girmeye hazırlandığını söyledi.

BANKA HAZIRLIĞI: Altimo’nun Alfa Grubu içindeki en büyük yatırım fonu olduğunu kaydeden Reznikovich, şunları söyledi: "Altimo sadece telekomünikasyon alanında yatırımlar yapan özel bir girişim fonu. Türkiye’de sadece telekom sektörüyle ilgili. Bu alanda karşımıza çıkacak her fırsatı değerlendiririz. Altimo Turkcell’in hissedarı olmaya devam edecek. Hisse oranımızın ileride artıp artmayacağını bugünden bilemeyiz. Alfa’nın diğer şirketleri de Türkiye ile ilgili çalışmalar yapıyor. Alfa’dan Türkiye’ye yakın zamanda yatırımlar göreceğiz."

TÜRKİYE İLK 10’DA: Reznikovich, Altimo’nun tüm dünyada telekom yatırımı yapılabilecek ülkelerle ilgili hazırladığı bir endekste, Türkiye’nin ilk 10’da yer aldığını belirtti. Yatırım açısından en cazip ülkeler arasında ilk üçte Bangladeş, Vietnam ve Hindistan’ın yer aldığını belirten Reznikovich, şöyle konuştu: "Bu endekste yatırım sıralaması yaptık. Bu ülkelerde GSM pazarı Türkiye kadar gelişmiş değil. Bunlar bize daha cazip geldi. Türkiye de ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Dünyadaki bütün ülkelere baktık. Penetrasyon oranı Türkiye’de yüksek olmasına rağmen bizim için Türkiye önemli. Türkiye’nin genç nüfusu bizi cezbediyor. Türkiye’deki penetrasyon Avrupa’daki gibi yüksek değil. Bu yüzden Türk GSM piyasası hızlı gelişecek, Turkcell daha da büyüyecek."

ÇUKUROVA KAVGASI ÜÇ YIL SÜRER: Turkcell’in diğer ortağı Çukurova Grubu ile arasındaki alacak kavgası hakkında da bilgi veren Reznikovich, "Çukurova Grubu’nun 1.35 milyar dolar borcunu zamanında ödemediği ve aramızdaki anlaşmayı birçok maddede ihlal ettiği için İngiliz Virgin Adalarında açtığımız dava sürüyor. Mahkemenin kararını bekliyoruz. Ancak bu karar, en erken 2008 sonunda çıkar" diye konuştu. Çukurova Grubu bulduğu 1.5 milyar dolarlık kredi ile Altimo’ya faiz dahil kalan 1.447 milyar dolarlık borcunu ödemek istemiş ancak Altimo, Virgin Adaları’ndaki davanın açılmış olması nedeniyle Çukurova’nın ödemede geç kaldığını belirtip ödemeyi kabul etmemişti.

Çukurova borcunu ödemedi biz de hisseleri istedik

ALTIMO’nun CEO’su Alexey Reznikovich, "Biz Çukurova anlaşmayı ihlal edince bir süre verip borcunu ödemesini istedik, ama ödemedi. Bu durumda hisselerimizi almamızdan başka çaremiz yoktu. Mahkemeden hisselerimizi istedik" dedi. Turkcell’in kendi 25 milyar dolarlık toplam portföylerinde 2 milyar dolara yakın bir yer tuttuğunu belirten Reznikovich, "Bizim Turkcell’de yönetimde ve kontrolde olmamız önemli değil" diye konuştu. Çukurova Grubu’na ait şirketlerle Turkcell arasında birçok anlaşmanın yapıldığına dikkat çeken Reznikovich, "Çukurova Grubu’na ait şirketlerle Turkcell arasındaki anlaşmalar ne kadar temiz ya da değil bunu biz bilemeyiz. Ama bu anlaşmalar bazen gerektiği gibi yapılmadı. Yani dünya çapında olması gerektiği gibi bu işler yapılmadı" dedi.

SPK’nın çağrısına uyarız

ALTIMO’nun çağrı muafiyeti konusunda Danıştay’ın vereceği kararı beklediğini kaydeden Altimo’nun CEO’su Alexey Reznikovich, SPK’nın Altimo’nun yüzde 13.2’lik ortaklığına tanıdığı şartlı muafiyetin mahkemece kaldırılması üzerine SPK’nın çağrı yapma talebinin halen üst mahkemede olduğunu hatırlattı. Reznikovich, "Bu davadan ne karar çıkarsa biz uyacağız, üzerimize düşeni yapacağız, ancak diğer hissedar ne yapacak, bilmiyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!