Güncelleme Tarihi:
Noble Energy şirketinin Kıbrıs Rum yönetimi adına “Afrodit” adı verilen “12. parsel”de hidrokarbon saptamak için başlattığı deneme sondajlarının ilk aşamasının tamamlandığı bildirildi.
Rum radyosunun haberine göre, Rum Enerji Dairesi Müdürü Solon Kasinis, “36 inç çapındaki ilk boru döşeme işleminin sorunsuz gerçekleşmesiyle ilk aşamanın tamamlandığını, ilk aşamada 70-80 metre derine inildiğini” söyledi.
“Bu akşam itibarıyla ikinci aşamaya geçileceğini, bu aşamada 940 metre derinliğe inileceğini” belirten Kasinis, hedeflenen 5 bin 800 metre derinliğe de 73 günde ulaşılacağını kaydetti.
Kasinis, “Sahip olduğumuz hidrokarbonun büyüklüğünü ve türünü anlayabilmek için sondaj çalışmaları sırasında örnekler alacağız ve yine basınç ölçümleri, analizler yapacak ve diğer parametrelere bakacağız” dedi.
TÜRKİYE VE KKTC HENÜZ ALAN BELİRLEMEDİ
Rumların Doğu Akdeniz'de sondaja başlamasının ardından harekete geçen Türkiye ve KKTC de çalışmalarını hızlandırdı.
KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Türkiye ile birlikte yürütülen petrol ve doğalgaz arama çalışmaları kapsamında belirlenen alanlar bulunduğunu, ancak hangi alanlara öncelik verileceğinin henüz sonuçlandırılmadığını söyledi.
Başbakan Küçük, Bakanlar Kurulu toplantısına girerken, konuyla ilgili bir soru üzerine, “Çalışmalarda öncelikli alan olarak bir tespit bilgime gelmedi” dedi.
Kıbrıs Rum yönetiminin girişimleri ve İsrail'in desteği ile başlatılan doğalgaz ve petrol arama çalışmalarını, tüm uyarılara, hızlandırılmış müzakere sürecinin sürmesine ve BM Genel Sekreteri'nin iki lideri biraraya getirme çalışmaları yapmasına rağmen sürdürdüğüne dikkati çeken Başbakan Küçük, “Bu konuda Ankara ve bizim duyarlılığımız sürüyor” ifadesini kullandı.
LÜBNAN'DAN KIBRIS RUM KESİMİNE TEPKİ
Güney Kıbrıs ile 2007'de “Münhasır Ekonomik Bölge” (MEB) anlaşması imzalayan, ancak bunu meclisinde onaylamayan Lübnan da Kıbrıs Rum kesiminin İsrail'le yürüttüğü sondaj çalışmalarına tepki gösterdi.
Lübnan, Güney Kıbrıs'ın Beyrut Büyükelçisi Omiros Mavrommatis'e, “Lübnan'ın, egemenliğini ihlal eden herhangi bir ülkeye hoşgörülü olmayacağını” iletti.
Rum Fileleftheros gazetesi, Lübnan'ın, “Ankara'nın adımlarını takip ederek”, Güney Kıbrıs'a doğalgaz konusunda baskı yapma ve açıkça uyarılarda bulunduğunu duyurdu.
Lübnan Parlamentosu'nun, Güney Kıbrıs ve Lübnan arasında “Münhasır Ekonomik Bölge”nin belirlenmesine ilişkin olarak imzalanan anlaşmayı onaylamayı reddettiğini hatırlatan gazete, Lübnan Enerji Bakanı Cübran Basil'in Güney Kıbrıs'ın, doğalgaz çıkarma ve tespit etme çalışmaları konusunun, Lübnan Bakanlar Kurulu'nda ele alındığı yönündeki açıklamasına yer verdi.
Habere göre, Lübnan Enerji Bakanı Basil, Güney Kıbrıs'ın İsrail ile olan araştırmalara ilişkin anlaşmasının, Lübnan ile olan ilişkilerini tehdit ettiğini söyledi.
Basil, ayrıca İsrail'le anlaşmaya ilişkin olarak yapılan hatayı düzeltmesi için Güney Kıbrıs'a çağrıda bulundu.
"ULUSLARARASI MAHKEME ÇÖZSÜN"
Akdeniz'deki sondaj krizine Almanya'dan bir çözüm önerisi geldi. Alman Federal Meclis Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Ruprecht Polenz, Kıbrıs Rum kesiminin Amerikan Nobel Energy firması aracılığıyla Akdeniz'de doğalgaz ve petrol aramaya başlaması ve Türk hükümetinin buna tepki göstermesiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, sorunun uluslararası bir mahkeme aracılığıyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
Polenz, Deutsche Welle (DW) Türkçe Servisine yaptığı açıklamada, 21. yüzyılda sorunların askeri yöntemler yerine uluslararası mahkemede çözülmesi gerektiğini belirterek, "Kanımca bu tür anlaşmazlıkların mahkemelerde çözülmesi konusunda ısrarcı olmak gerekiyor. 21. yüzyılda bu tür sorunlar, savaş gemisi fazla olan tarafın üstünlüğüyle çözülemez. Bu, 21. yüzyılda izlenebilecek bir siyaset değil. Bu nedenle de taraflara şu çağrı yapılabilir: Eğer önemli bir sorununuz varsa ki, doğal kaynakların kime ait olduğu meselesi önemli bir sorundur ve bu konuda farklı görüşler mevcutsa, sorun, konunun mahkemeye götürülerek uzlaşma sağlanmasıyla çözülebilir" diye konuştu.
Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği için Kıbrıs sorununun çözümünün kilit rol oynayacağını belirterek, "Kıbrıs sorununun çözümü Türkiye'nin AB yolunda işini daha da kolaylaştıracak. Şu an 8 müzakere dosyası kapalı. Bu dosyaların açılması durumunda Türkiye'nin daha rahat nefes alacağı kanaatindeyim" dedi.
Kıbrıs Rum kesiminin Akdeniz'de doğalgaz ve petrol aramasıyla ilgili olarak da Özdemir, Polenz gibi sorunun mahkemede çözülmesi ve sorunun yokuşa sürülmemesi gerektiği görüşünü dile getirdi.