Güncelleme Tarihi:
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi arasında, “Rumeli ve Anadolu hisarları, Has Ahırlar, Nafi Baba-Şehitlik Tekkesi, mezarlığı ile Dua Tepesi”nin restorasyonuna ilişkin protokol törenle imzalandı.
Topkapı Sarayı Müze Müdürlüğü binasında düzenlenen törende konuşan Atilla Koç, sadece İstanbul'da değil, tüm Türkiye'de çalışmalar yaparken envantere önem verdiklerini söyledi.
Koç, “Türkiye'de turizm ve kültür alanında olmazsa olmaz envanter çalışmaları maalesef bugüne kadar yapılmamıştı. 2023 turizm projeksiyonunu hazırladık. Geldiğimiz günden beri İstanbul ve Türkiye genelinde başlattığımız kültür envanteri çalışmaları bu yıl sonunda bitecek. Şimdiye kadar İstanbul'da 23 bin, Türkiye genelinde 70 bin eser tespit edildi” diye konuştu.
Envanter çıkartılmasının uzama sebebinin İstanbul'daki tespit çalışmalarının uzaması olduğunu kaydeden Koç, kentteki çalışmaların yüzde 95'inin tamamlandığını, kalan yüzde 5'in bitmesiyle beraber bu rakamın 26 bine yükseleceğini bildirdi.
Koç, bir yandan envanter çalışmaları yaparken, diğer yandan da tarihi eserleri koruma çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, bugün de bu amaçla hazırlanan projelerden üçüne daha imza atacaklarını söyledi.
PROTOKOLE KONU PROJELER
Atilla Koç, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boğaziçi Üniversitesi tarafından yürütülecek projelerden birinin “Rumeli Hisarı, Nafi Baba-Şehitlik Tekkesi, mezarlığı ile Dua Tepesi'nde yapılacak plan, proje ve uygulama” olduğunu ifade ederek, protokol kapsamında 1451 tarihli mezar taşlarının bulunduğu ve İstanbul'daki ilk Osmanlı-Türk şehitliği olarak bilinen Nafi Baba Mezarlığı'nın çevre düzenlemesinin yapılacağını bildirdi.
Koç, üniversitenin mülkiyetinde bulunan Nafi Baba Tekkesi ve müştemilatının da rekonstrüksiyonu ve çevre düzenlemesinin yapılarak kültür ve sanat merkezine dönüştürüleceğini ifade ederek, Fatih Sultan Mehmet'in fetihten önce ordusu ile birlikte namaz kıldığı yer olarak bilinen “Dua Tepesi”nin de düzenlenerek kültürel amaçlı kullanılacağını kaydetti.
Diğer bir projenin de “Anadolu Hisarı” ile ilgili olduğunu dile getiren Koç, yine bu protokol ile 1390 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan Anadolu Hisarı'nın korunmasına yönelik proje ve planlamanın hayata geçirileceğini söyledi.
ANADOLU HİSARI
Bakan Koç, buradaki projelendirme ve uygulama çalışmalarının bakanlığı tarafından yürütüleceğini anlatarak, şunları kaydetti:
“Anadolu Hisarı'nın içinden geçen yolun iptal edilmesi nedeniyle gerek duyulan yeni yol güzergahına ait proje de belediye tarafından yapılacaktır. Geçmişte altyapı çalışmaları yapılırken tarihi eserlerin korunması dikkate alınmamış ve burada gördüğünüz gibi hisarın içinden yol geçirilerek eser tahrip edilmiştir. Bugün, bu proje ile bunu gidermeye çalışıyoruz.”
Atilla Koç, protokol kapsamında ayrıca “İstanbul Sur-u Sultani” içerisinde yer alan “Has Ahırlar”ın da “İslam, Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi” olarak kullanılması için düzenleneceğini bildirdi. Bakan Koç, bu çalışmalarda Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü'nün de yer alacağını kaydederek, “Enstitüde bulunan astronomi, coğrafya, deniz bilimleri, saat teknoloji, geometri, optik, kimya, maden, fizik, savaş teknolojisi ve mimari dallarında eser ve aletler kopyalanarak burada sergilenecektir” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da çalışmaların 2010 yılı Avrupa Kültür Başkenti hazırlıklarına önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, ortasından geçen bir yol ile ikiye ayrılan Anadolu Hisarı'nın yeniden turizme kazandırılmasının önemini vurguladı. Törende daha sonra Atilla Koç, Kadir Topbaş ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal, protokolü imzaladılar.