Rum kesiminden gece yarısı müthiş firar

Güncelleme Tarihi:

Rum kesiminden gece yarısı müthiş firar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2002 01:36

2.5 ay önce Rum kesimine kaçan KKTC'li futbolcu Sabri Selden, önceki gece yarısı gizli bir operasyonla, ailesini de yanına alarak geri döndü.

KKTC'de Binatlıspor Kulubü'nde oynarken Güney Kıbrıs'a, Rum kesimine kaçan ve büyük olay olan yıldız futbolcu Sabri Selden, önceki gece planlı bir operasyonla ailesiyle birlikte KKTC'ye geri döndü. Selden, KKTC'de eski kulübünde top koşturacak ve yarım kalan okulunu bitirecek. Selden ve ailesi hakkında dava açılmayacak.

KKTC'nin yetiştirdiği en iyi futbolculardan biri olarak tanınan Sabri Selden, geçtiğimiz 19 Nisan gecesi annesi Aygül Selden ve babası Tüber Selden ile birlikte Pile üzerinden Larnaka'ya kaçtı. Ailenin kaçışına sahibi olduğu Everestbank'ı batırdıktan sonra Rumlara sığınan Elmas Güzelyurtlu aracılık etti. Sabri, önce Anorthosis Kulübü'yle anlaştı. Ancak anne Aygül Selden'in Türkiye kökenli olması kulüpte huzursuzluk yarattı. Kulübün fanatik taraftarları, Sabri'nin transferini engelledi. Bunun üzerine Sabri ve ailesine AEK Larnaka Kulübü sahip çıktı. Kulüp, Sabri'ye 1500 Kıbrıs Lirası (Yaklaşık 4 milyar TL) maaş önerdi. Ayrıca Sabri'yle ailesi için Larnaka'da deniz kenarında bir ev iki araba tahsis edildi.

Sabri'nin annesinin Türkiye kökenli olması bir süre sonra AEK'da da sorun oldu. Kulüp Başkanı Stavros Ksenis, taraftarları yatıştırmak için ‘‘Biz Sabri'yi futboldaki yetenekleri için değil, Kuzey'deki yönetimin kötü olduğunu dünyaya göstermek için transfer ettik’’ dedi. Bu açıklama, fanatik Rumları tatmin etmedi ve kulüp yönetimi istifa etmek zorunda kaldı.

Daha sonra Rum Bakanlar Kurulu devreye girdi, Sabri ve ailesine vatandaşlık verdi. Sabri'den bir ay sonra kardeşi Muzaffer de Güney Kıbrıs'a gitti. Sabri Selden sözleşme imzaladığı kulubünde geçtiğimiz hafta antrenmanlara başladı.

DENKTAŞ'TAN SÖZ

Sabri, Güney Kıbrıs'a alışmaya çalışırken Binaltı Spor Kulübü'nün Başkanı ve KKTC eski bakanlarından Özel Tahsin, aileyi geri getirmek için çaba harcamaya başladı. Bir hafta önce Sabri'yi arayan Özel Tahsin, KKTC'ye dönmeleri halinde haklarında dava açılmayacağı konusunda KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın güvencesini iletti. Denktaş ayrıca aileye ekonomik sorunlarının çözülmesi için yardımcı olma sözü verdi.

Sabri, kardeşi Muzaffer ve anne babasıyla önceki gece KKTC'ye dönme kararı aldı. Selden ailesi, sürekli olarak 6 Rum gizli servis polisinin kontrolü altında yaşamalarına rağmen gece yarısı saat 23.45'te evlerinden çıktı. AEK Larnaka Kulübü'nün verdiği araca binip Rum ve Türklerin BM kontrolünde yaşadıkları Pile bölgesine geldi. O gün, 3 kez konuştukları Özel Tahsin, Selden'leri Pile'de aracının içinde bekliyordu. Sadri ve Muzaffer, Rum kulübünün kendilerine verdiği aracı yol kenarına bırakıp Özel Tahsin'in aracına binerek Beyarmudu'ndan KKTC topraklarına giriş yaptı.

Güneye gitmemiz çok büyük hataydı

Sabri Selden ve ailesi 2.5 aylık maceradan sonra döndükleri evlerinde Türk basınında sadece Hürriyet'e konuştu. 22 yaşındaki Sabri Selden ‘‘Güney Kıbrıs'a siyaset için, değil futbol oynamak için gittim. Amacım Avrupa'ya açılmaktı. Ancak burada ikiz kardeşim Raif ve ablam Halide'yi bırakmıştık. Annemin evlat özlemi ağır bastı. AEK Larnaka'da herkes bana iyi davrandı. Ancak genelde Rum Kesimi'nde huzuru bulamadık. Paranın değil, vatan hasretinin de önemli olduğunu bu süre içinde anladık. Bu bir hataydı. Artık vatanımıza kavuşmanın sevinci içindeyiz’’ dedi.

Sabri ve Muzaffer Selden kardeşler AEK Larnaka'ya transferlerinde bir amaç olduğunu yineleyerek ‘‘Biz KKTC'li futbolcular olarak ülkemiz toprakları dışında spor yapma şansımız hiç yok. Anavatanımız Türkiye'nin Futbol Federasyonu, KKTC'li futbolcuları Türk asıllı yabancı sporcu statüsünde oynattığı için, anavatınımızdaki bu ambargoyu da geçemiyorduk’’ diye konuştular.

AEK Kulübü'nde şok

Çok heyecanlı olduğu gözlenen iki kardeş futbolcu, Güzelyurt'taki evlerine döndükten sonra kendilerini KKTC'den Kıbrıs Rus Kesimi'ne transferini sağlayan bankacı Elmas Güzelyurtlu'yu Larnaka'dan telefonla aradılar. İki kardeş, Güzelyurtlu'ya ‘‘Biz KKTC'ye geri döndük. Kulüp yöneticileri bizi aramasın. Verdikleri arabayı da Pile'de yol kenarına bıraktık. Anahtarı da içindedir. Vatanımıza geri dönmenin mutluğu içindeyiz’’ dediler. Saatlar sonra Elmas Güzelyurtlu'dan futbolcularının KKTC'ye kaçarak geri döndüklerini öğrenen Rum AEK Larnaka Kulübü Başkanı Xenis büyük şok yaşadı.

Bundan sonra ne olacak

Sabri Selden, Lefke Avrupa Üniversitesi'nde Bilgisayar Mühendisliği son sınıf öğrencisiydi. Sabri, şimdi şubatta mezun olabilmek için okuluna geri dönecek. Yıldız futbolcu, KKTC Ligi'ni üçüncü olarak tamamlayan Binatlıspor'da futbol oynamayı sürdürecek. Sabri, AEK ile sözleşme imzaladığı için Türkiye ya da başka bir Avrupa ülkesinde top koşturamayacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!