Güncelleme Tarihi:
Bilim ve araştırma faslının aynı gün açılıp kapanmasına AB üyesi 24 ülkenin onay verdiğini anımsatan Bakan Gül,
AB DÖNEM BAŞKANI AVUSTURYA RUMLARI İKNAYA ÇALIŞTI
Bu arada Brüksel'den yayın yapan "ABHaber.com" sitesi, AB Dönem Başkanı Avusturya’nın Pazar akşamından bu yana Rumları iknaya çalıştı, bu çabalara Yunanistan da katıldı, Rumların ise uzun süre direndi.
ABHaber’e göre, Avusturya, Türkiye ile Bilim ve Araştırma başlığında fiili müzakerelerin başlatılması için Rumlar ve AB Komisyonu başta olmak üzere, hafta sonu yaptığı diplomatik çabalar sonucu yeni bir uzlaşı önerisi hazırladı.
Öneri konusunda Lüksemburg’da toplanan AB Dışişleri Bakanları Konseyi’nde görüş birliği sağlandığında Ankara’nın haberdar edileceği belirtiliyor.
AB'NİN GÜNDEMİ TÜRKİYE
Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi'nin en önemli gündem maddesini, yine bugün Türkiye ile yapılması planlanan Ortaklık Konseyi, Hükümetler Arası Konferans (HAK), fiili müzakerelerin bilim ve araştırma faslında başlatılması ve tüm süreç tamamlanıp katılım anlaşması imzalanana kadar geçici olarak kapatılması oluşturuyor.
İlgili fasılda, Brüksel'deki AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) düzeyinde üzerinde uzlaşma sağlanamayan AB ortak tutum belgesinin hazırlanması, Kıbrıs Rum kesiminin ısrarlı tutumuyla siyasi düzeyde dışişleri bakanlarına bırakılmıştı. AB dışişleri bakanları, HAK konusunda ortak bir görüşe varmaları halinde, son tutumlarını Lüksemburg'a gelmeden önce Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e iletecek.
ERDOĞAN: OLUMLU YANIT GELMEDİKÇE LÜKSEMBURG’A GİTMEYECEĞİZ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu sabah Hırvatistan’a yolculuğundan önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin AB konusundaki sorularını yanıtlarken, "Türkiye ile AB arasındaki fiili müzakereleri başlatacak Lüksemburg’daki toplantıya, Rumlar’ın veto tehdidi bulunmasıyla ilgili olarak "24 AB üyesi eğer bir Güney Kıbrıs’a uyacaksa, onun bilgisini alırız, ve ondan sonra da ne Dışışleri Bakanı ne de Başmüzakerecim kesinlikle oraya gitmeyecektir. Bu kesin kararımızdır" diye konuştu.
Erdoğan, Türkiye’nin taramayla ilgili fasılda ne yapılması gerekiyorsa yerine getirdiğine işaret ederek, bunların hepsinin de kabul edildiğini vurguladı. Erdoğan, "Ama siyasi bir yaklaşımla eğer tarama süreci gölgelenirse böyle birşeyde bundan sonraki sürece bizim yaklaşımımızda çok farklı olur. Çünkü hiçbir zaman ne tarama sürecine ne müzakerelere siyaset bulaştırılmamıştır. Burada eğer bir siyaset bulaştırılacak olursa bizim de tavrımız ona göre değişir" dedi. Erdoğan, Türkiye’nin ne yapacağı ile ilgili soruya "Yeni politikalar üretiriz, problem değil" dedi. Erdoğan, İngiltere’nin üyelik sürecinde de benzer sorunların yaşandığını kaydetti.
DIŞİŞLERİ'NDE AB TOPLANTISI
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lüksemburg’a gidip gitmeme kakarını Rumlar'dan gelecek karara bırakmıştı. AB Dışişleri Bakanları toplantısı Lüksemburg’da devam ederken, Ankara’da da Abdullah Gül, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ve kurmaylarıyla bir toplantı yaptı.
GÜL, PLASSINK İLE TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI
Dışişleri Bakanlığı’nda ilgili üst düzey diplomatlarla bir toplantı düzenleyen Gül, saat 11.30 sularında da Rumları iknaya çalışan AB Dönem Başkanı Avusturya Dışişleri Bakanı Ursula Plassnik’le bir telefon görüşmesi yaptı.
Saat 12.00’de ise Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan da Dışışileri Bakanlığı’na geldi.
YAKOVU: İLERLEME YOK
Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakan Yorgo Yakovu, Lüksemburg'daki toplantıya girmeden önce yaptığı açıklamada, bir ilerleme sağlanamadığını söyledi. Yorgo Yakovu, Türkiye’nin son bir yılda ilişkileri normalleştirme yönünde adım atmadığını öne sürdü.
Türkiye’nin Rumların uluslararası kuruluşlara üyeliğini 5 kez engellediğini söyleyen Yakovu, şu ana kadar Türkiye'nin Ankara Anlaşması'nı onaylamadığını belirterek, “Bu iyi niyetin suistimali” diye konuştu.
AB TEMSİLCİSİ: KRİZ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM
Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer ise “Türkiye ile AB arasında bir kriz olduğunu söyleyemem” dedi. Kretschmer, Ankara'da UNICEF tarafından Swissotel'de düzenlenen “Çocuk Yoksulluğunun Önlenmesi” konulu konferansta gazetecilerin Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısına ilişkin sorularını yanıtladı. Kretschmer, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Lüksemburg'daki toplantıya gitmemesi durumunda ne olacağına ilişkin sorusu üzerine, “Şu anda bu konuyla ilgili bir spekülasyona girmek istemiyorum. Ama bir kriz olduğunu söyleyemem, bir tartışma var, ve sorun hala çözülmedi ama çözülecek” dedi.
Kretschmer, bir başka soru üzerine de toplantının olmaması için şu anda bir neden bulunmadığını ifade etti.