Rum’a istenen Türk’e de olsun

Güncelleme Tarihi:

Rum’a istenen Türk’e de olsun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2006 00:00

İstanbul'da Hilton Oteli’nde iki gündür devam eden Rum Konferansı, düzenlenen Yuvarlak Masa Toplantısı’yla sona erdi. Yuvarlak Masa Toplantısı’nı yöneten Atina Üniversitesi Öğretim Üyesi Kostas Gavraoğlu, "Kendimiz için istediğimiz hakları Batı Trakya için de istemeliyiz. Bunu kabul etmezsek hiçbir zaman inandırıcı olamayız" dedi.

Daha sonra konuşan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Halil Berktay ise "Balkanlar’da yaşayan bütün uluslar kendi milliyetçiliklerini eleştirmeli, çünkü neo-nasyonalizm sadece azınlıkları değil, demokrasiyi tehdit eder hale gelmiştir" dedi. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Mete Tunçay da şunları söyledi: "Türk tarihçiliği milliyetçi bir anlayış üzerine kuruluydu. Prof. Halil İnalcık’ın, Osmanlı Türk imparatorluğu değildir’ dedikten sonra bu durum değişmeye başlamıştır. Ancak ben Türkiye’nin Patrikhane’nin Ekümeniklikliğini kabul etmeyerek ne kazandığını hiçbir zaman anlayabilmiş değilim."

Konferans için Atina’dan gelen öğretim üyesi ve yazar Herkül Millas, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "Bu konferans içine kapalı sessiz, herşeyden ürken Rum azınlığın değişmekte olduğunu gösteriyor" dedi. Millas sözlerini şöyle sürdürdü: "Rum azınlık ilk kez açık bir toplantıda sorunlarını konuşuyor. Daha da ilginç olan Türkçe de konuşuyor. Bu sadece Rum azınlığın değil Türkiye’nin de ne kadar değiştiğini gösteriyor. Benzer bir gelişme Yunanistan’da da yaşanıyor. Son iki yıl içersinde Batı Trakya Türkleri için benim de katıldığım üç toplantı yapıldı. İstanbul azınlığı ile Batı Trakya azınlığı temel konularda anlaştı. Bütün sorunların iki devletin çatışmasından kaynaklandığı bir kez daha ortaya çıktı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!