Ruh sağlığımız bozuluyor

Güncelleme Tarihi:

Ruh sağlığımız bozuluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2009 14:50

Ekonomik krizin etkileri sadece cüzdana değil ruha da yansıyor.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ertuğrul Eşel, ekonomik kriz dönemlerinde psikiyatrik hasta sayısının arttığını, işsiz kaldığı ya da iflas ettiği için ağır depresyon geçiren bireylerin sosyal ve aile hayatının bozulduğunu söyledi.

Prof.Dr. Eşel, Türkiye’deki insanları doğrudan etkileyen ekonomik kriz gibi toplumsal olaylarda sosyal patlama yerine daha çok bireysel suçların arttığını bildirdi. Türk toplumunun yapısı gereği bireyleri ilgilendiren toplumsal olaylarda sosyal patlamaların yaşanmadığını anlatan Prof.Dr. Ertuğrul Eşel şöyle dedi:

“Ekonomik kriz dönemlerinde Türkiye'deki psikiyatrik hasta sayısı artıyor. Bu dönemde benim hasta sayımda da artış oldu. İşten atılan ya da iflas eden bireylerin stres yapan faktörlere (stresör) maruz kalması birçok psikiyatrik hastalığı tetikliyor. Uyum bozuklukları nedeniyle bilinçaltında varolan hastalıklar ortaya çıkıyor. Daha önceden kişinin bir eğilimi ya da bir hastalığı varsa majör depresyon (ağır depresyon) riski artıyor. İntihar isteğinin artması majör depresyonun en önemli olumsuz etkisi. Kişinin sosyal ve aile hayatı bozuluyor. Kişi boşluğa düşüyor ve insanlarımızı kaybediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!