Güncelleme Tarihi:
Roubini, Forbes dergisinde kaleme aldığı makalede, “Küresel ekonomi son yıllarda görülen en derin resesyondan çıkmaya çalışırken, euro bölgesinin geneline yayılan ülke borcu krizi Avrupa’da iki dipli resesyon riski yaratırken dünya genelinde de ekonomik durgunluğu tetikliyor” dedi.
Euro bölgesini etkisi altına alan ülke borcu sorunun küresel ekonomik tartışmaların gündemini oluşturduğuna dikkat çeken Roubini, Yunanistan’ın yaşadığı krizin ABD, Japonya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde de mali istikrarsızlık ve ülke borcunu ödeyememe riski tartışmaları başlattığına dikkat çekti.
ABD’NİN KURTARMA MEKANİZMASI VAR
Kriz kahini, euro bölgesindeki sorunla ABD’nin ülke borcu sorunu aynı kefeye koymanın saçma olduğunu belirtti ve “Euro bölgesinin yapısında sıkıntılı üyeleri kurtaracak bir mekanizma yok. Ancak bakıldığında hem ABD hem de Japonya’da acil bir durumda devreye girebilecek bir yapının olduğu görülüyor” dedi.
Diğer taraftan, “Birkaç yıl içinde, ABD’nin toplam ülke borcunun gayrisafi yurtiçi hasılasını geçecek ve federal bütçe bir daha kendine gelemeyecek. ABD’de şu anda eyaletlerin büyük mali sıkıntılar içinde olduğu görülüyor” diyen Roubini, bu durumun mali açıdan büyük bir istikrarsızlık yaratacağını ve ABD’nin şu anda AAA olan kredi notunu tehlikeye atabileceğini dile getirdi.
Roubini, “ABD ülke borcu krizi içine girse bile, Yunanistan ile aynı süreçlerden geçmeyecek. ABD, bir eyaletinin batmasıyla yıkılacak bir ekonomiye sahip değil” dedi.
ABD’de eyaletlerin iflas koruma başvurusu yapma hakkı olmadığını belirten ünlü ekonomist, bu yüzden eyalet yönetimlerinin kendi bütçelerini dengelemeleri, bütçe açıklarını kapatmak için vergilerini artırmaları gerektiğini de belirtti.
Roubini, “ABD’deki oturmuş sistem, belediyelerin ve eyaletlerin ardı ardına çöküp, Avrupa’daki gibi bir domino etkisi yaratmasına izin vermeyecek” dedi.