Roth idam cezasının kaldırılmasında israrlı

Güncelleme Tarihi:

Roth idam cezasının kaldırılmasında israrlı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Almanya Federal Meclisi İnsan Haklarıve İnsani Yardım Komisyonu Başkanı Claudia Roth, AB'ye üye olmak isteyen bir ülkede, idam cezasının bulunmaması gerektiğini söyledi.

Roth, beraberindeki bir grup İnsan Hakları Komisyonu üyesiyle birlikte İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'yı makamında ziyaret ederek, bir süre görüştü.

Roth, yalnız yabancı ülkelerdeki değil, kendi ülkelerinin de insan hakları konularıyla ilgilendiklerini ve bu çerçevede Almanya'daki Türk göçmenler, kaçaklar, yabancılara karşı şiddet, ırkçılık ve insani yardım konularının da ilgi alanları içinde yer aldığını kaydetti.

Claudia Roth, ziyaret çerçevesinde Almanya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nu da ziyaret ederek deprem bölgeleriyle ilgili bilgi aldıklarını belirtti.

Avrupa Parlamentosu'nun aldığı taslak karar hakkında politikacılar,milletvekilleri ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dinleyip kendi bakış açılarından insan hakları konularında görüş ve öneriler sunmak için Türkiye'ye geldiklerini belirten Roth, ''Bu bağlamda, gerçek dostlar olarak buradayız'' diye konuştu.

Roth'tan ilginç sorular

Roth, ziyaret vesilesiyle Gürtuna'ya bir kaç soru sormak istediğinibelirterek, şu soruları yöneltti: ''Köln ile olan kardeş şehir ilişkileriniz nasıl gidiyor. İstanbul inanılmaz derecede büyük bir şehir. Çok ciddi göç var. İstanbul'da kaçkişi yaşıyor. Altyapı, elektrik, su ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz? Çöpleri nasıl topluyorsunuz? Hizmetteki ciddi sıkıntılarınız hangi sektörlerde? İnsanlar şok vaziyette yeni deprem bekliyorlar. Böyle büyük bir şehirde depremin zararlarını önleme çalışması mümkün mü? Acil Durum Yönetimi, Kriz Merkezi var mı?''

Gürtuna uzun sürer dedi

Gürtuna, Roth'un sorularını yanıtlamadan önce ''Yeteri kadar vaktiniz var mı? Bu soruların yanıtları 3-4 saat sürer'' dedi.

Roth'un ''tekrar ziyaretinize geliriz'' yanıtı üzerine Gürtuna, Köln ile İstanbul arasındaki kardeş şehir ilişkisi ile İstanbul ve belediye çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Gürtuna, elektrik konusunun belediyenin hizmetleri dışında olduğunu, ancak kendi elektrik ihtiyaçlarını karşılamak için Enerji Bakanlığı ile bir protokol imzaladıklarını ve bu kapsamda çöpten biyogaz vasıtasıyla enerji üreteceklerini söyledi.

Çöp ve çevre konularında çok hassas olduklarını dile getiren ve bu konularda yapılan yatırımları anlatan Gürtuna, İstanbul'da sıkıntı çekilen konuların başında trafik ve ulaşım sorununun geldiğini vurguladı. Gürtuna, 2010 yılına kadar mevcut raylı sistem hattını 300-350 kilometreye çıkarmayı planladıklarını kaydetti.

Gürtuna, bir diğer sıkıntı çekilen konunun da 1950'lerde başlayan göçten kaynaklanan plan dışı yapılaşma olduğunu vurgulayarak, bu yapıların rehabilitasyonu için kentsel dönüşüm projeleri hazırladıklarını ve İstanbul'un sosyal doku haritasını çıkardıklarını anlattı.

Ali Müfit Gürtuna, ''Dil, din, mezhep, görüş ve ideoloji farkı gözetmeksizin bütün İstanbul halkını insan olmanın onuruyla kucaklıyoruz. ehirde barış ve huzur iklimini oluşturmak bizim için diğer projeler kadar önemli'' diye konuştu.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olmakla birlikte İstanbul'un depremleyeni tanıştığını belirten Gürtuna, 17 Ağustos 1999 depreminden sonra yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

İnsan hakları konusunda öneriye ihtiyacımız yok

Gürtuna, bu kapsamda temeli atılan Afet Yönetim Merkezi'ni gezmek isteyen Roth'a, buranın açılışını birlikte yapma önerisinde bulundu.

Bir basın mensubunun Roth'a ''İnsan hakları konusundaki öneriniz nedir?'' yönündeki sorusu üzerine Gürtuna, ''Bir öneriye ihtiyacımız yok'' karşılığını verdi.

AB'ye üye olmak isteyen bir ülkede idam cezası olmamalıdır

Toplantının ardından basın mensuplarının terör örgütü elebaşı hakkındaki sorularını yanıtlayan Roth, ''Ben Abdullah Öcalan hakkında bir açıklama yapmadım. İdam cezasıyla ilgili bir açıklama yaptım. Bunu AB'ye katılım için gerekli olan normlar çerçevesinde yaptım. Bu çerçevede AB üyesi hiçbir ülkede idam cezasının bulunmamasından dolayıson derece gururluyum. Sadece AB üyesi ülkelerde idam cezasının uygulanmıyor olmasından dolayı değil, aynı zamanda bu ülkelerde idam cezasının olmamasından dolayı da... Bu nedenle AB'ye üye olmak isteyentüm adaylar için şu husus geçerlidir: Sadece idam cezasının uygulanmaması değil, aynı zamanda idam cezasının kaldırılması'' diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!