Burcu PURTUL UÇAR / İSTANBUL
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 22:44
Beylikdüzü’nde Tv kulesine çarparak düşen helikopterde hayatını kaybeden 7 kişiden biri olan pilot Alaattin Nacar’ın sınıf arkadaşı Pilot Mehmet Akif Güngören “Kule ne EGPWS sisteminde ne de GPS sisteminde engel olarak işaretli. Rota doğru çizilmiş ya da kule sistemde görünüyor olsaydı şimdi hayatta olabilirlerdi” dedi.
Eczacıbaşı Grubu’na ait Skorsky S76 C-2 tipi helikopter 10 Mart sabahı Atatürk Havalimanı’ndan havalandıktan 5 dakika sonra yoğun sisin olduğu Beylikdüzü’nde 9 yıldır kullanılmayan 247 metrelik TV kulesine çarparak düşmüş, kazada pilotlar Alaatin Nacar ile Ahmet Bulut ve yolcular Salim Özen, Rus yolcular Aleksandr Vanin, Igor Kochergin, Luidmila Chuprova ve Elena Badragan hayatını kaybetmişti. Helikopter pilotu Alaattin Nacar’ın 25 yıldır pilot olan arkadaşı Mehmet Akif Güngören diğer pilotlarla yaptıkları tespitleri Hürriyet’e anlattı:
‘iŞLENSEYDİ PİLOTLAR MUTLAKA GÖRÜRDÜ’“Bir pilot arkadaşımız 2-3 gün önce o bölgede uçarken deneme yaptı. Uçuşta o Beylikdüzü’ndeki kulenin veri tabanına işlenmediğini net şekilde gördük. Ben de sistem yapay engelleri mi göstermiyor acaba diye düşünerek Kocaeli uçuşumda Osmangazi Köprüsü’nün olup olmadığını kontrol ettim. İki köprü ayağı da bariz net bir şekilde veri tabanına işlenmiş. Bunu görünce ne yazık ki bu sistemlere kulenin işlenmediğini çok açık gördük. Eğer işlenseydi pilotlarımız mutlaka onu önceden görecekti. GPS cihazlarında da görünmüyor kule. Tespit ettik. Kanıtları da var. EGPWS görüntülü haritalarda da görünmüyor. İşaretlenmiş olsaydı arkadaşlarımız bugün hayatta olacaktı.
Pilotlar basılı rotaları takip etmek durumundadır. Basılı rota, o kuleye 350 metre mesafeden uçuruyor. Kurallara göre normalde 600 metre emniyet payı koyulur. Uçuş kuralları rotasını çizenler, uçmamız gereken rotayı o kulenin 350 metre yanından geçirmişler. Eğer 600 metrelik bir emniyet payı koyulsaydı rotaya, belki 250 metreyle kurtaracaklardı.
EGPWS sisteminin cihazını Honeywell diye bir Amerikan firması üretiyor. Firma cihazların veri tabanını hazırlıyor. Üretici firmaya Türkiye’den sorumlu kurumlar veri tabanlarına işlenmek üzere bilgileri gönderiyor. Zincir nerede aksadı bilmiyoruz.
Üstteki haritada Kısıklı bölgesindeki antenlerin kırmızı simgelerle işaretlendiği görülürken, alttaki haritada kazanın gerçekleştiği Beylikdüzü bölgesinde bir yükselti olduğuna dair hiçbir uyarıcı görülmüyor.
'ABD'DE EĞİTİM ALMIŞTI'Mehmet akif Güngören pilot arkadaşlarını şu sözlerle anlattı: Alaattin benim Kuleli Askeri Lisesi’nden arkadaşım. 1992’de pilot olduk. Alaattin hemen ABD’ye gitti. Orada bakım subayı ve test pilotu oldu. Belki de teğmen iken bunun Amerika’da kursunu gören ilk kişiydi. Uzun yıllar TSK’da test pilotluğu yaptı. 2006’da özel sektöre geçti. 25 yıldır pilottu. Ahmet kaptan da 24 yıldır pilottu. Ona da ‘öğretmenlerin öğretmeni’ derdik. Uçuş okulunda öğretmen pilottu. Aynı zamanda öğretmen pilotları da kontrol eden bir pilottu.