Güncelleme Tarihi:
Gazeteci adaylarını ve genç gazetecileri kapsayan Röportaj Atölyesi'nin Çanakkale'de başlayan çalışmaları Antalya'dan sonra Diyarbakır’da sürdürülecek.
Sekiz yıldır "Türkiye'de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri" başlıklı Yerel Medya Semineri düzenleyen Umut Vakfı, geçen yıldan itibaren GGD (Gazetecilik Geliştirme Derneği)/Röportaj Atölyesi ile birlikte genç gazetecilere ve gazeteci adaylarına dönük atölye çalışmalarına başladı.
İlki geçen yıl Çanakkale’de gerçekleştirilen atölye çalışmasının ikinci ayağı Antalya buluşmasında da, daha önceki atölye çalışmasına katılan Çanakkale, Antalya ve Diyarbakır'dan yaklaşık 30’a yakın gazeteci adayıyla genç gazeteci bir kez daha bir araya gelecek.
Konrad Adenauer Stiftung tarafından desteklenen ve 27-29 Mart 2015 tarihlerinde yapılacak Röportaj Atölyesi çalışmalarında deneyimli gazeteciler Celal Başlangıç ve Tuğrul Eryılmaz ile akademisyenler Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu, Doç. Dr. Ceren Sözeri ve Avukat Fikret İlkiz “atölye yürütücüsü” olarak görev yapacak.
Röportaj Atölyesi’nin 21-24 Kasım 2014 tarihlerindeki Çanakkale ayağındaki çalışmalar, “Temel Gazetecilik İlkeleri”, “Haber Toplama ve Yazma Teknikleri”, “Röportajın Tanımı, Röportaj Teknikleri, Röportaj Ustaları”, “Edebi Gazetecilik”, “Nefret Söylemi”, “Haber ve Hukuk, Kaynakla İlişkiler, Basın Yasası” konularında gerçekleştirilmişti.
Atölyenin, 27 Mart'ta başlayacak çalışmalarında ise "Röportaj öncesi teorik ve pratik hazırlıklar", "Röportaj yazımında etik gazeteciliği korumak", "Charlie Hebdo örneği, LGBTİ'ler, kadınlar, etnik azınlıklar üzerinden nefret söylemi ve ifade özgürlüğü", "Röportajda saha çalışması, beklenmedik gelişmeler, yazım teknikleri', "Röportaj hazırlık, yapım, yazım, yayın süreçlerinde dikkat edilmesi gereken husular" gib konular yer alacak.
Antalya'daki atölye çalışmalarının son günü katılımcılar Aksu İlçesindeki Perge antik kentine yapacakları "arazi çalışması"nı röportaja dönüştürecekler.
Gazeteciliğin “rutin haber”den sonra en önemli yazım türü olan “röportaj”ın son yıllarda egemen medyada neredeyse unutulması karşısında genç kuşak gazetecilere ve gazeteci adaylarına “röportajcılık” konusunda hem teorik hem pratik bilgi aktarmayı, mevcut medya düzenine “röportaj”ı bir seçenek olarak sunmayı ve alternatif medyaya “röportajcı” yetiştirmeyi hedefleyen Röportaj Atölyesi çalışmalarına 2013 Ekim’inde 78’liler Girişimi bünyesinde başlamıştı.
İki gazeteci Celal Başlangıç ve Ragıp Duran’la iki akademisyen Doç. Dr. Esra Arsan ve Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu’nun yürütücülüğünü üstlendiği atölye çalışmalarına Hasan Cemal, Mete Çubukçu, Yalçın Pekşen, Erdoğan Aydın, Faik Bulut, Cengiz Aktar, Fikret İlkiz, Tuğrul Eryılmaz, Nazım Alpman, Pınar Öğünç, Göksan Göktaş, Doğan Akın, Ergin Konuksever, Mihail Vasiliyadis, Bekir Ağırdır, Hakan Kara, Yiğit Bener gibi deneyimli gazeteciler, akademisyenler ve konuyla ilgili uzmanlar katılmıştı.