Güncelleme Tarihi:
Braşov kentinde 15 Kasım 1987'de anti-komünist devrimin yıl dönümünde konuşan Basescu, "Romanya devleti adına, Braşov ayaklanmasının bastırılması sırasında gözaltına alınanlardan, hapsedilenlerden özür diliyorum. Bu ayaklanmaya katılanlar bütün Avrupa önünde bir cesaret örneği sergilemişlerdir" ifadesini kullandı.
15 Kasım 1987'de maaşlarına yeniden kesinti yapılan Kızıl Bayrak fabrikası işçilerinden yüzlercesi Braşov'da sokaklara dökülmüş ve Çavuşesku'nun ve Komünist Partinin aleyhine sloganlar atmıştı.
Protestocular, kızıl bayrakları, Çavuşesku'nun portrelerini yakmış, müdahale etmek isteyen polis kuvvetleriyle de yer yer çatışmalar yaşanmıştı. Aynı gece 200 kadar kişi gözaltına alınmış, 60 kadarı da sonradan hapis cezalarına çarptırılmıştı. Çavuşesku, 1989'da devrilmişti.
Basescu, 23 Ekim'de de devletin, yarısı çocuk 25 bin Romanın 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kamplarına gönderilmesindeki rolü nedeniyle özür dilemiş, Bükreş'te düzenlenen törende, Nazi soykırımından kurtulan 3 Romana, Sadakat Hizmet Nişanı vermiş ve çingenelerden soykırım sırasında sınır dışı edilmeleriyle ilgili olarak özür dileyen ilk Rumen yetkili olmuştu.
Savaşta, Romanya'dan yarısı çocuk yaklaşık 25 bin Roman, Moldova'nın doğusundaki Trans-Dinyester bölgesindeki temerküz kampına gönderilmiş, 11 bini burada ölmüştü. Nazi soykırımı sırasında kaç Romanın ya da çingenenin öldüğü kesin olarak bilinmiyor, ancak ABD Soykırım Anma Müzesi'ne göre bu rakam 220 ile 500 bin arasında bulunuyor.