Romanlar'a farklı bir bakış

Güncelleme Tarihi:

Romanlara farklı bir bakış
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2006 10:45

İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Araştırmaları Merkezi'nin Kuştepe’li gençlerle birlikte hazırladığı ve Türkiye’de yaşayan Romanların tarihi-kültürü üzerine, disiplinlerarası bir belgesel-gösteri olan Uzun Yol 9 ve 10 Haziran'da Bilgi Üniversitesi Kuştepe Kampusu'nda sanatseverlerle buluşuyor. Tasarımı ve yönetimi Şule Ateş'e ait olan gösteri yüz yıllardır “Çingene” sözcüğüne yüklenen olumsuz imgeyi değiştirmeyi; süregelen ayrımcılığa dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Haberin Devamı

"Uzun Yol" projesi, örnekleme yoluyla, çeşitli nedenlerle eğitimini tamamlayamamış Roman gençlerin sanat eğitimine yönlendirilebileceği;  özel sanat eğitimi programları hazırlanarak, doğal yeteneklerine çağdaş bir formasyon kazandırılabileceği ve meslek sahibi bireyler haline gelebilecekleri önermesiyle yola çıkıyor. Yetkili kurumların ve Roman Derneklerinin dikkatini çekerek bu tarz programlar/projeler tasarlanması yönünde olumlu bir etki yaratmayı umuyor.  Roman gençlerin eğitim sorununa çözüm önermeyi deniyor. Proje bu nedenle  insan hakları ve eğitim programlarından destek alıyor.

Proje tasarımı ve rejisi Şule Ateş'e ait olan gösterinin koreografisinde Tuğçe U.Tuna'ınn imzası var. Gösterinin video bölümlerini Haluk ve Elmas Arus hazırladı. Müzik yönetmeni Savaş Zurnacı.

Haberin Devamı

“Uzun Yol”, Türkiye’de yaşayan Romanların tarihini, mitolojisini, sosyal durumunu, farklı sanat disiplinlerini kullanarak  sahneye aktaran bir belgesel-gösteri. Gösterinin hazırlığı Aralık ayında, Kuştepeli gençlerin katılımıyla, oyunculuk ve dans atölyeleriyle başladı.

Romanlara farklı bir bakış

Beş ay süren atölyeler sonucunda seçilen 9 genç sanatçı adayı, profesyonel dansçıların da katılımıyla provalara başladı. Oyun, 1,2 ve 9,10 Haziran tarihlerinde, saat 20.30 da İstanbul Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampusu’nde ilk gösterimlerini yapacak.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, Romanlar arasında yapılmış çekimler sonucunda hazırlanan ve  röportajlar da içeren bir video işi; geleneksel Roman dansı figürlerinin çağdaş dans figürleriyle birlikte kullanıldığı bir koreografi; Roman müziği ve Roman efsanelerinden oluşan bir tekst, gösterinin malzemesini oluşturuyor.

Anadolu Kültür AŞ, ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin proje ortağı olduğu “Uzun Yol”, Edrom (Edirne Roman Kültürünü Araştırma Geliştirme, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği), Romanistder’ (İstanbul Roman Kültürünü Geliştirme ve Dayanışma Derneği) ve Helsinki Yurttaşlar Birliği’nin iş birliğiyle gerçekleşen bir  proje. İngiltere Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu–FSA/İnsan Hakları Fonu ve Açık Toplum Enstütüsü Türkiye Temsilciliği tarafından destekleniyor.

Haberin Devamı

Gösterilerin ücretsiz olduğunu hatırlatalım. 

http://goc.bilgi.edu.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!