Romanlar Salihli'ye yerleştirilecek

Güncelleme Tarihi:

Romanlar Salihliye yerleştirilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2010 14:40

Manisa Valisi Celaletin Güvenç, Selendi'deki olayların ardından can güvenliği için Gördes İlçesi'ne gönderilen Roman vatandaşlarının Salihli'ye yerleşmeye karar verdiklerini söyledi. Vali Güvenç, Romanlar için burada kiralık ev arandığını, bulunamaması halinde Kızılay'dan temin edilen prefabrik evlere yerleştirilip, aile başına 1000 TL maddi destekte bulunacaklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Selendi'de yaşanan olayların ardından Gördes'e gönderilen, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu 74 Roman vatandaşının durumuyla ilgili olarak Akhisar Çağdaş Romanlar Derneği Başkanı ve TBMM Roman Çalıştayı Üyesi Erdoğan Şener ve İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır ile bir toplantı yaptı. Valilik makamında basına kapalı yapılan toplantı, 1.5 saat sürdü. Toplantının ardından odadan çıkan Şener ve Cıstır, Valilik 75'nci Yıl Toplantı Salonu'na geçip, yarım saat süren bir durum değenlendirmesi yaptı. Şener ve Cıstır daha sonra tekrar Vali Güvenç'in yanına dönerek, birlikte basın açıklaması yaptı.

İSTEYEN SELENDİ'YE DÖNEBİLİR
Türkiye'nin özgür, demokratik bir ülke olduğunu vurgulayan Manisa Valisi Güvenç şunları söyledi:
“Her bireyin olduğu gibi Romanların da teminatı biziz. Roman vatandaşlarımız, iş ve meslek durumu daha iyi olan Salihli'ye yerleşme konusunda karar kıldılar. Salihli'ye yarın sabah saatlerinden itibaren Roman vatandaşları taşıyacağız. Ancak, Selendi'ye dönmek isteyenler olursa da bunların can güvenliğini sağlayacağız. Salihli Kaymakamlığı şu an kiralık ev araştırıyor.
Eğer ev bulunamaz ise iki gün içinde Kızılay Genel Müdürlüğü'nden alınan prefabrik evler kurulacak. Ayrıca Selendi'den Gördes'e güvenlik amacıyla gönderilen 18 Roman ailesinin her birine bin TL maddi yardım yapacağız. Çocuklarını okula kaydettireceğiz. Kendilerine yapacağımız para yardımını ise öncelikle eğitim amaçlı kullanmaları sağlanacak. Maddi ve manevi ne sorunları varsa çözeceğiz. Onlara onurlu bir yaşam vereceğiz. Bu ülkenin her ferdinin, her yerde yaşamaya hakkı olduğu gibi Romanlar'ın da hakkı var.”

Haberin Devamı

Olaylarla ilgili kamuoyunda bir bilgi kirliliği de olduğunu söyleyen Vali Güvenç, yaşananlarla ilgili adli Cumhuriyet Savcılığı'nca açılan soruşturmanın sürdüğünü, gerekli ifadelerin alınacağını kaydetti.

SAĞDUYU ÇAĞRISI
İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da toplumsal barış adına önemli bir adım atıldığını belirterek, “Romanlar Türkiye'de oldukları kadar hiç bir yerde rahat yaşamadılar. Bundan sonra herkesi sağduyulu olmaya çağırıyoruz. Bu lokal düzeyde sağlanan barış, toplumsal barışa katkı sağlayacaktır” dedi.
Akhisar Çağdar Romanlar Derneği Başkanı Erdoğan Şener ise Romanların halen Selendi'den tehdit telefonları aldığını iddia etti. Ülkenin zor bir süreçten geçtiğine dikkati çeken Şener, “Romanlar, hem yaşam alanları hem de iş konusunda iyi olan Salihli'de yaşamlarını sürdürmeyi tercih etti. Romanlar'ın hiçbiri Selendi de yaşamak istemiyor. İnanıyoruz ki bundan sonra olaylar büyümeyecek. Devletimiz bize sahip çıktı” diye konuştu.

Selendi'deki olaylar nasıl gelişti?
Selendi'de 31 Aralık günü başlayıp 5 Ocak gecesi Manisa'nın bir başka ilçesi Gördes'de sona eren ve ‘sürgün, tehcir, ayrımcılık, ırkçılık’ iddialarının ortaya atılmasına neden olaylar şöyle gelişti:
* 31 Aralık, saat 23.00:
Zafer Mahallesi'ndeki ‘Çavuşun Yeri’ adlı kahveye gelen Roman vatandaşlardan Burhan Uçkun, kahveci Musa Yıldız ile tartıştı. Olayı Uçkun, “Kahvehaneye geldim, çay istedim bana vermediler”, kahveci Yıldız ise, “Elinde sigara ile kahveye girdi, uyardım, küfür edip saldırdı” diye farklı anlattı. Olayda Uçkun başından yaralandı. Kavgayı, araya giren müşteriler ayırdı.
* 1 Ocak, saat 00.15:
Oğlu Burhan Uçkun'un olaylara karıştığını duyan ve gözaltına alındığını düşünen babası Necdet Uçkun, Selendi polis karakoluna gitti. Hastanede ilk tedavisi yapıldıktan sonra ifade vermeye getirilen oğlunu gören Necdet Uçkun, karakoldan çıktıktan birkaç metre sonra kalp krizi sonucu öldü.
* 1 Ocak, saat 00.30:
İlk olaydan 1.5 saat sonra, ifade verdikten sonra serbest bırakılan ve babasının öldüğünü duyan Burhan Uçkun, 20 yakınıyla kahveye yeniden geldi. Kahveyi taş yağmuruna tutup, camlarını kırdı. Kahvehane sahibi Yıldız, işyerini beş gün kapattı.
* 5 Ocak, saat 13.00:
Camları takılan kahve sabah açıldı. Aynı gün saat 13.00'te Burhan Uçkun, bir grupla gelip, ellerindeki çivili sopalarla içerdekilere saldırdı. Kahveci Musa Yıldız, kardeşi Murat Yıldız ile müşterilerden Durmuş Erol yaralandı. Kahvenin camları, masa ve sandalyeleri kırıldı.
* 5 Ocak, saat 14.00:
Burhan Uçkun ve 18 yakınını evlerinden alınıp karakola götürüldü. Burada gözaltına alınan Uçkun ve yakınları sorgulandı.
* 5 Ocak, saat 15.00:
Olayları duyan ve Ramanların kahve basıp adam yaralamasına tepki gösteren Selendililer kahvehane önünde toplanmaya başladı.
* 5 Ocak, saat 17.00:
Gözaltına alınıp sorgulanan Roman vatandaşlar Burhan Uçkun ile birlikte 19 kişi, savcının talimatıyla serbest bırakıldı.
* 5 Ocak, saat 19.00:
Kahve önünde toplanan, sayıları bine ulaşan öfkeli grup, Roman vatandaşların oturduğu mahalleye yürüyüşe geçti.
* 5 Ocak, saat 19.30:
Öfkeli kalabalık Roman vatandaşların evlerini taşlamaya başladı. Polis, olayları önlemek için havaya ateş açtı. Ancak, öfkeli kalabalık durduralamadı.
* 5 Ocak, saat 20.00:
Yetersiz kalan polis, jandarmadan takviye istedi. Jandarma, 15 dakika içinde olay yerine gelerek, grubu dağıtmaya başladı. Öfkeli grup, dağılırken, Romanlara ait 1 ev ve 7 aracı taşlayıp, ateşe verdi. Araçların devrilmesinde, belediyeye ait dozerinde kullanıldığı iddia edildi. Ancak, daha sonra belediye iddiaları yalanlayıp, dozerlerin devrilen araçları yoldan kaldırmak için gönderildiğini açıkladı.
* 5 Ocak, saat 20.30:
Selendi'nin Kurtuluş Mahallesi'nde de bir grup, aynı saatlerde Roman vatandaşlara tepki gösterdi. Olayların başladığı saatlerde elektrikler 5 dakika kesildi. Elektriğin gelmesinin ardından kalabalık bu kez Romanlar'ın yaşadığı üç çadırı yaktı.
* 5 Ocak, saat 21.00:
Jandarma ve polis, ilçede yaşayan aralarında, kadın ve çocukların da bulunduğu 74 Roman vatandaşı evlerinden alıp, Selendi İlçe Jandarma Komutanlığı'na götürdü. Güvenlik güçleri öfkeli kalabalığı sakinleştirerek, dağıttı.
* 5 Ocak, saat 22.30:
Atatürk Caddesi'nde tekrar toplanan kalabalık, bu defa Hükümet Konağı'na yürüdü. Güvenlik güçleri, Hükümet Konağı önünde önlem aldı. Grup, yarım saatlik bir yürüyüşün ardından Hükümet Konağı'na geldi.
* 5 Ocak, saat 23.30:
Kula, Salihli, Turgutlu ve Manisa merkezden istenen takviye polis ekipleri ilçeye ulaştı. Selendi Kaymakamı Selim Palamut ve Belediye Başkanı MHP'li Nurullah Savaş, öfkeli kalabalığa seslenerek, sakin olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
* 5 Ocak, saat 23.45:
Belediye hoparlörlerinden Vali Celalettin Güvenç'in ilçeye geleceği anons edilip, halkın Hükümet Konağı'nda toplanması istendi. Roman vatandaşlar bu anonsların halkı kışkırtmak amacıyla yapıldığını öne sürdü.
* 6 Ocak, saat 00.15:
Vali Celalettin Güvenç öfkeli kalabalığa seslenerek, sağduyulu olmaya çağırdı. Vali Güvenç'in konuşması sırasında kalabalık Roman vatandaşları istemediklerini belirten bir dilekçeyle imza topladı. Toplanan imzalar Vali Güvenç'e teslim edildi. Konuşmanın ardından kalabalık dağıldı.
* 6 Ocak, saat 00.45:
Vali Güvenç, kalabalıktan seçilen üç kişi, mahalle muhtarları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle saat 00.45'te Kaymakamlık'ta toplantı yapıp, olayları değerlendirdi. Toplantı iki saat sürdü.
* 6 Ocak, saat 02.45:
Vali Güvenç, İl Jandarma Komutanı Albay Mürsel Şahin, İl Emniyet Müdürü Adem Aydemir, Selendi Kaymakamı Selim Palamut, Belediye Başkanı Nurullah Savaş ile İlçe Jandarma Komutanlığı'na geçip, Roman vatandaşlarla görüştü.
* 6 Ocak, saat 04.45:
Vali Güvenç, Selendi'den ayrıldı.
* 6 Ocak, saat 05.00:
Romanlar, can güvenliği olmadığı için yakınlarının bulunduğu Gördes'e gitmek istediklerini söyledi. Bunun üzerine vatandaşların bazıları ambulans, bir bölümü de minibüslere bindirilerek, Gördes'e gönderildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!