Güncelleme Tarihi:
‘‘Galyalılar’’ İstanbul Boğaz Köprüsü'nü trafiğe kapatıp seslerini duyururken, ‘‘Romalılar’’ Bergama sokaklarında yürüdüler. Bergama'da Normandy Madencilik'e ait altın madeniyle ilgili olarak Danıştay'ın yaklaşık bir ay önce aldığı kapatma kararı, madende çalışan işçilerce protesto edildi.
Sabahın erken saatlerinde Bergama Spor Salonu önünde toplanan yaklaşık 300 maden işçisi, kendilerine destek vermek amacıyla Soma'dan gelen Linyit İşletmeleri işçileriyle birlikte yürüyüşe geçti.
Yol boyunca, 'İş, ekmek yoksa, barış da yok', 'Çevre çevre dediler, işsizleri yediler', 'Direne direne savaşacağız' sloganları atan işçiler, Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitingde kapatma kararını protesto etti. İşçiler adına konuşan Yeraltı Vardiya Amiri Hüseyin Batmaz, eylemlerinin maden çalışana kadar süreceğini söyledi.
EKMEK UĞRUNA
Batmaz, ‘‘Biz elalem gibi para alıp, eylem yapmıyoruz. Ekmeğimiz için çalışıyoruz. Bir parça ekmek için alınteri döküyoruz. Madene karşı eylem yapanlar İstanbul'a değil, uzaya da çıksalar yine de bizi yıldıramazlar. Hükümetten bir an önce madeni çalıştıracak kararı çıkarmasını istiyoruz. Lehimize karar çıkana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz’’ dedi.
Eylem sırasında, siyanürle altın çıkarılmasına karşı çıkan Bergama Çevre Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar'ın ve 17'si kadın 36 köylünün İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nü trafiğe kapattığı haberi duyuldu. Normandy Madencilik işçileri bunun üzerine, ‘‘Gerçek Bergamalı biziz. Madeni istiyoruz’’ diye slogan attı. İşçiler, eylem bittikten sonra meydanı temizleyip madene geri döndü.
Aynı saatlerde madenin çalıştırılmasına karşı çıkan Narlıca köylülerinden bir grup da Bergama Garajı önünde, yürüyüş yapan işçileri protesto etti. Madendeki işçilerin Bergamalı olmadığını söyleyen Narlıcalılar, ‘‘Gerçek Bergamalı biziz. Bunların hepsi dışardan gelme. Bu madeni istemiyoruz’’ diyerek çeşitli sloganlar attı. Siyanürle altın çıkarılmasına karşı verdikleri mücadele ile Galyalılara benzetilen Bergama Köylüleri ise son eylem yeri olarak Boğaziçi Köprüsü'nü seçtiler. Beş yıl içinde ikinci kez köprüye gelen 17'si kadın 36 kişilik grup gözaltına alındı.
ASTERİKS KÖPRÜDE
Zeytinli Belediyesi'ne ait 10 HK 012 plakalı otobüsle Anadolu Yakası'na geçmek üzere, saat 10.00 sıralarında Boğaziçi Köprüsü girişine gelen 17 kadın ile 19 erkek araçtan inerek yürüyüşe geçti. Bir süre yaya yolunda duran grup pankart açarak, Bergama'da siyanürle altın üretilmesini protesto etti. Protestocu Bergamalıların simgesi haline gelen 'Hopdediks' Bayram Kuzu'nun ölümünden sonra, 'Asteriks' olarak anılan Bergama Yürütme Kurulu Başkanı Oktay Konyar, köprü üzerinde basın açıklaması yaptı.
Ancak hava ve polis muhalefeti nedeniyle açıklama kısa sürdü. Yerel kıyafetli 36 köylü geldikleri otobüse bindirilerek gözaltına alındı. İfadelerinin alınması için Ortaköy Karakolu'na götürülen köylüler, ‘‘Sesimizi en iyi burada duyuruyoruz. Bunun için Boğaz Köprüsünü seçtik’’ dediler. Aynı grup tarafından 26 Ağustos 1997'de de eyleme sahne olan köprü trafiği uzun süre kilitlendi.
Hopdediksçiler
Siyanürlü altına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan ve ‘‘Hopdediks’’ Bayram Kuzu ile simgeleşen Bergama Köylüleri, 5 yıl aradan sonra ikinci kez Boğaziçi Köprüsü'ne çıktı. Bergamalılar köprüde ‘‘Bu hökumet bizim mahkeme kararlarını hiç dinlemiyor. Yetti gari, on yıldır çok yorulduk. Kazanıp, eve ne zaman döneceyik’’ yazılı pankart açtılar. Havanın yağışlı olması ve polis müdahalesi nedeniyle eylem kısa sürdü.
Altıncılar
Normandy Şirketi'nin deneme üretimi yaptığı altın madeninde çalışan 300 işçi, eş ve çocuklarıyla dün Bergama'da yürüyüş ve miting yaptı. Normandy Şirketi işçilerine, Somalı maden işçileri de destek verdi. İşçiler kucaklarında çocukları, yanlarında eşleri, ellerinde ekmek ve karanfilleriyle yürüyerek, ‘Çevre Çevre Dediler, İşsizleri Yediler’ sloganları attı. Bergama bu kez madeni isteyen işçileri ilgiyle izledi.
Mühendisler: Bergama riskli
Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odası'na bağlı Çevre, Jeoloji, Kimya ve Metalurji Mühendisleri odaları, dün ortaklaşa yaptıkları açıklamayla Başbakanlığın TÜBİTAK Uzmanlar Kurulu'na hazırlattığı Bergama'daki altın üretilmesine ilişkin raporuna eleştiri yağdırdı. 4 oda adına yapılan açıklamada, ‘‘TÜBİTAK raporu gerçeği yansıtmıyor. İnsan ve çevre sağlığına yönelik riskler dün vardı, bugün de var. Deprem ve kanser riski duruyor’’ denildi. Metalurji Mühendisleri Odası Başkanı Cemalettin Küçük, Bergama'da işçilerle köylülerin karşı karşıya getirilmek istendiğini söyledi.