Güncelleme Tarihi:
Danimarka'da, Roj TV'nin, terör örgütü PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle Ağustos ayında açılan kapatma davası bugün sonuçlandı.
Kopenhag Şehir Mahkemesi, ülke yasalarına göre Roj TV'nin yayınlarının durdurulmasına gerek olmadığına hüküm verdi.
Bununla birlikte Roj TV'ye, terör örgütü tarafından finans edildiği ve örgütün propagandasını yaptığı gerekçesiyle toplam 2.6 milyon Danimarka kronu (400 bin euro) para cezası verildi. Yapımcı kuruluş Roj NV de 2.6 milyon Danimarka kronu para cezasına çarptırıldı.
TEMYİZ YOLU AÇIK
Başsavcı Anders Risager, karardan sonra DHA’ya yaptığı açıklamada davayı temyize götürebileceğini belirterek, "Mahkemeye sunduğum tüm deliller kabul edildi. Mahkemenin bunları göz önüne alarak karar verdiğini gördük. Kararı temyize götürüp götürmemek konusunda kararımı, mahkeme kararını inceledikten sonra vereceğim" diye konuştu.
ROJ TV’nin Danimarka Müdürü İmdat Yılmaz da kapatmama kararına sevindikleri ancak para cezasını yüksek bulduklarını, büyük olasılıkla temyize gideceklerini söyledi.
İLK TEPKİ ÇİÇEK'TEN
Roj TV kararına ilk tepki TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten geldi.
Çiçek, "Bu kanal teröre destek vermektedir. Bize akıl vermeye çalışanlar kendi çirkinliklerini görmüyor" dedi.
Karara ilişkin bir diğer yorum da, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Para cezası kararını "ilk adım" olarak nitelendiren Davutoğlu, "Beklentimiz idari makamlar tarafından gereğinin yapılması, Danimarka Radyo Televizyon Kurumu'nun bu kanalı kapamasıdır" dedi.
Davutoğlu şu sözlerle devam etti:
"Her şeyden önce bu kararla mahkeme, PKK'yı terörist bir örgüt olarak niteliyor ve Roj TV'nin PKK adına propaganda yaptığını tespit ediyor. Kanalın PKK tarafından kontrol ve finanse edildiğini, Roj TV'nin PKK ile ilişkilerinin açık bir şekilde ortaya çıktığını tespit ediyor. Bu tespitler önemli ve verilen para cezası bu tespitlere istinaden veriliyor."
BAĞIŞ: IRKÇI ZİHNİYETLERE CESARET VERİR
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Roj Tv kararı ile ilgili yaptığı basın açıklamasında, şu sözlere yer verdi:
“Danimarka yargısının bu kararı tam anlamıyla bir talihsizliktir, telafisi zor bir gaftır. Hem terör örgütünün propagandasını yaptığını kabul edeceksiniz, hem de böyle bir televizyon kanalını kapatmayacaksınız. Bu bir basiret bağlanmasıdır, tam anlamıyla bir sorumsuzluktur. Bu karar teröre ve terör örgütüne hizmet eden bir karardır. Danimarka yargısının bu kararı terör örgütüne ve Brevik türü ırkçı zihniyetlere cesaret vermiştir. Bu zamana kadar "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" anlayışını fazlasıyla hissettiğimiz Danimarka yargısı, bu kararla yılanı Danimarka halkının evinin içine sokmuştur. Bu karardan en çok etkilenecek olan bizzat Danimarka gençliğidir, Danimarka halkıdır. Bu kararla artık daha fazla Danimarkalı genç, terör örgütünün Avrupa'da saçtığı uyuşturucu zehrine esir olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır. Bu kararla, terör örgütüyle kucak kucağa yaşamak zorunda bırakılan Danimarka halkı artık daha güvensiz bir ülkede yaşayacaktır. Savcının bu kararı temyiz edeceğini ve üst mahkemenin de bu çelişkili kararı düzelteceğini adaletin ve mantığın tecellisi gereği ümit etmek istiyoruz.”
BUGÜNE KADAR 29 DURUŞMA
Şimdiye dek 29 duruşma gerçekleştirilen Roj TV davasında iddia makamı, Türkiye’de çeşitli tarih ve zamanlarda PKK, TAK ve HPG’nin gerçekleştirdiği saldırılarda ölen asker, polis, sivil, çocuk ve öğretmenlerin sayılarına değinerek, PKK'nın bir terör örgütü olduğuna dikkat çekti ve Roj TV'nin 1999 yılında İngiltere'de kapatılan Med TV'nin devamı olduğunu savundu.
Roj TV ise savunmasını ağırlıklı olarak basın ve ifade özgürlüğü üzerine kurdu.
68 ÜLKEDE YAYINI VAR
Roj TV'nin Danimarka'da stüdyosu bulunmuyor. Ancak kanal sahip olduğu lisansla, 2004'ten bu yana Kopenhag'dan uydu aracılığıyla 68 ülkede yayın yapıyor.
Roj TV konusu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile dönemin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen arasında gerilime yol açmıştı. Türkiye’nin yayını sonlandırma girişimlerine rağmen Roj TV’nin, bu ülkeden yayın yapmaya devam etmesi Ankara’nın tepkisini çekmişti. Danimarka suçlamalara, Roj TV’nin ülke yasalarını ihlal etmediğini, yasaklanması konusunda yetkileri olmadığını belirterek yanıt vermişti.
Ancak Danimarka, Türkiye'nin talebi üzerine 2004 yılında, Roj TV hakkında bir soruşturma başlattı.