Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2008 00:00
Bayer Material Science’nın öngörülerine göre, gelecek yirmi yılda, alışverişi insansı robotlar yapacak, hidrojen yakıtı kullanan kapsül otomobiller büyük şehirlerdeki trafik derdine son verecek. Futbol topları ise, rüzgar gibi hiçbir dış etkenden etkilenmeden hedefine varacak.
ALMAN ilaç devi Bayer Şirketler Grubu’nda bulunan endüstriyel materyal geliştirme firması Bayer Material Science’ın Yeni İşler Yaratıcı Merkezi’ndeki bilim insanlarının yaptığı öngörülere göre, 20 yıl sonrasında geliştirilecek teknolojilerle futbol topları tam hedefini bulacak, insansı robotlar alışverişi yapacak, hidrojen yakıtı kullanan kapsül otomobiller metropollerdeki
trafik derdine son verecek.
TÜRK ÜNİVERSİTELERLE İŞBİRLİĞİ: Sabancı ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik ’Geleceğe Davet’ konulu bir etkinlik için Türkiye’ye gelen materyal araştırmaları yapan Bayer Material Science’ın Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Yeni İşler Yaratıcı Merkezi Başkanı Eckard Foltin, genç insanları projelerine kattıklarını ve dünyada beş üniversiteyle bu tarz proje yaptıklarını belirterek, Türk üniversitelerle de işbirliği yollarını araştırdıklarını söyledi. Bu amaçla Boğaziçi ve Sabancı Üniversitesi’yle görüştüklerini dile getiren Foltin, uygun projeler olursa bu üniversitelerle çalışmak istediklerini ve zaman içinde diğer üniversitelere de gidebileceklerini kaydetti.
SİZDE POTANSİYEL VAR: Eckard Foltin, Türkiye’de materyal bilimi açısından potansiyel gördüğünü de ifade ederek, "Türkiye’yi bu açıdan iyi biliyoruz. Vestel ve Arçelik’le çalışmalarımız oldu. Türkiye’de bilgi teknolojileri, elektronik ve ev aletleri sektöründe potansiyel görüyoruz. Otomotiv sektörü de yeni malzemelerin kullanımı açısından önemli bir alan" diye konuştu.
’KAPSÜL’ TRAFİKTEN KURTARACAK: Foltin, Bayer Material Science’nin gelecek 20 yıldaki yaşamı tasarladığını ve nano, geri dönüştürülebilir malzeme ve temiz enerji kaynaklarını kullanarak geleceğin otomobilini, evini ve iş dünyasını yarattığını aktardı. Foltin, trafik sorunlarıyla ilgili People in Motion (Hareket içinde insanlar) projesini geliştirdiklerini de söyleyerek, "Nüfusun yoğun olduğu şehirlerde çözüm kolay değil. Kapsül görüntüsündeki Cocoon X One, trafik sorununa çözüm olarak geliştirildi. İki eliptik şekilli, çevrilebilir janta sahip bir şehir içi araç. Hidrojenle çalışıyor" bilgisini verdi.
YENİ KONSEPTLERE ÖNCÜLÜK: Bayer Material Science’deki Yaratıcılık Merkezi’nin diğer gelecek senaryoları arasında şişirilebilen kay kay ve cephe tırmanıcısı Delto gibi araçlar da bulunuyor. Bu çalışmaların gelecekte insanların nasıl hareket edeceği konusunda yeni konseptlere öncülük yapacağının altını çizen Foltin, "’Gelecekteki Yaşam 2020’ araştırmasının iki yıl önce başlattığı fikri devam ettiriyorlar. Bu kapsamda, yarının dünyasında yaşam, ikamet ve çalışma için iki gelecek resmi oluşturduk" dedi.
20 yıl sonrasına dönük teknoloji tasarlanıyorALMAN Bayer Material Science’ın gelecek için yeni ticari alanları keşfetmek amacıyla sistematik olarak pazar ve teknoloji trendlerini izleyip değerlendiren Yeni İş Birimi’nin üç bölümünden biri olan Yaratıcılık Merkezi, yaklaşık 15-20 yıl içinde insanların hayatını belirleyecek mega trendlere odaklanıyor. Bu amaçla müşterilerin fikir üreticileri, tasarımcılar, yüksek okullar ve değişik sektörlerden uzmanlarla işbirliği yapılıyor ve senaryo analizleri gerçekliştiriliyor. Bir projenin sonuçları olumluysa geliştirilmeye devam ediliyor, olumlu sonuçlanan denetimlerden sonra işletme birimlerinde pazara hazır ürünler hayat buluyor.
Robotta insan derisi taklidiGELECEĞİN yenilikçi ürünlerinde kullanılacak hammaddeler ve malzemeler de farklı olacak. Bayer Material Science’ın Yeni Teknolojiler bölümünün çalışmaları daha çok kimya ve malzeme bilimindeki temel teknik gelişmelere yönelik yenilikçi buluşları ortaya çıkarıyor. Yeni Teknolojiler Bölümü’nden Ralf Weberskirch, farklı örneklerle yeni teknoloji trendlerini tanıttıklarını ve bunların yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda büyük önem taşıdığını söyledi. Weberskirch, insansı robotların insan derisini taklit edebilecek kalitede sonuçlara ulaştığını elindeki örnekle gösteriyor.
Ar-Ge’ye yılda 333 milyon EuroALMAN teknoloji geliştirme firması Bayer Material Science, 2007 yılında 333 milyon Euro harcama ile kendi sektöründe en çok Ar-Ge yatırımı yapan firmalar arasında yer aldı. 2006’da 10.2 milyar Euro ciro, 2007 yılında 10.4 milyar Euro ciro ile Bayer MaterialScience dünya çapında en büyük polimer firmaları arasında yer alıyor. Şirketin 15 bin elemanı bulunuyor.