Uğur DÜNDAR - Hatice DEMİRCAN
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2006 00:00
Maliye Bakanlığı uzmanları İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde fakirlik belgesi alınmadan bazı hastalara ücretsiz bakıldığı ve döner sermayenin zarara uğratıldığını tespit etti. 3 milyon 500 bin YTL’lik zararın 130 öğretim üyesine ödetilmesi için bakanlık mahkemeye başvurdu.
İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Faruk Erzengin döneminde ücretsiz olarak bakılan hastaların faturası, 130 öğretim üyesine çıktı. Maliyeden ödeme emri gelen ünlü hekimler arasında, 800 bin YTL ile, Genel cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Akyüz başı çekiyor.
Maliye Bakanlığı uzmanlarının incelemelerinde, bazı hastalara hak etmedikleri halde ücretsiz olarak bakıldığı, bunların bir bölümünün lüks özel odalarda yatırıldığı ve genellikle fakirlik belgesi alınmadan yapılan bu uygulamanın fakülte
döner sermayesini zarara uğrattığı sonucuna varıldı.
Bakanlık raporun hazırlanmasının ardından 3 milyon 500 bin lirayı 130 öğretim üyesinden tahsil edebilmek amacıyla mahkemeye başvurdu. Buna göre İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğretim üyeleri, Mart ayı boyunca hemen her gün Fatih Adliyesi’ne taşınacaklar. Aralarında ünlü profesörlerin de bulunduğu öğretim üyeleri bu paraları ödeyemeyeceklerini ve mahkemenin vereceği karara saygılı olacaklarını söylediler. Maliye zarar olarak çıkardığı rakamı öğretim üyelerinden tahsil edemez ise, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ödemekle yükümlü olacak. Rektörlük ödemenin ardından öğretim üyelerine rücu edecek.
REKOR PROF. AKYÜZ’DE
Ücretsiz hasta bakımına onay verdiği için en fazla para ödemesi gereken öğretim üyelerinin başında Profesör Ali Akyüz geliyor. Maliye, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı olan Profesör Akyüz’den tam 800 bin YTL talep ediyor. Maliye Bakanlığı, Eski Dekan Prof. Dr. Faruk Erzengin’den ücretsiz ve indirimli hasta bakımı yaptığı için 279 bin YTL para talep ediyor. Maliye, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Profesör Dr.Murat Dilmener’den de 500 bin YTL ödemesini istiyor. Prof. Dr. Dilmener HÜRRİYET’in "Bu parayı nasıl ödeyeceksiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Vatandaş öylesine mağdurdu ki, Hipokrat yemini gereği, uygun gördüklerimize ücretsiz bakım yaptık.Eğitim açısından uzun süre hastanede kalmasını uygun gördüğümüz hastalardan da para almadıklarımız oldu."
Kendisinden 97 bin YTL istenen Prof. Kutay Akpir ise ortaya çıkan bu durumun bütün hocaları üzdüğünü ve morallerini bozduğunu söyledi. Prof. Akpir, "Bundan böyle hiçbir sosyal güvencesi olmayan yoksul hastalar geldiğinde onlara bakamayacak mıyız?" diye konuştu.
Zenginden alıp fakire verirdi
ORTAÇAĞ’ın en ünlü figürlerinden biri olan, hayatı ve maceraları çok sayıda filme konu edilen Robin Hood, 1200’lerin başlarında yaşayan, zenginden çaldığını yoksullara veren ünlü İngiliz halk kahramanıdır. Sherwood Ormanı’nda sabıkalılardan oluşan çetesiyle zenginlerin yolunu kesip soyan Robin Hood’un aslında gerçek bir karakter olmadığı, bir halk söylencesinin kahramanı olduğu görüşü hayli yaygın. Bir hikayeye göre Robin Hood’un, bir numaralı hedefi, yoksul insanlardan haraç gibi vergi toplayan Nottingham’ın zalim şerifiydi. Diğer bir hikayeye göre Robin Hood esas olarak,
Aslan Yürekli Richard’ın zalim kardeşi Prens John’u hedef alıyordu. Kimilerine göre Robin Hood aslında, Lord Locksley adlı aristokrattı.