Rize’de sel-heyelan: 7 ölü, 3 kayıp

Güncelleme Tarihi:

Rize’de sel-heyelan: 7 ölü, 3 kayıp
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2005 02:40

Rize ile çevresinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan sel ve heyelanlar 4 can alırken, 7 kişi de kayboldu.
  Felaketin acı görüntüleri

Rize ile çevresinde etkili olan sağanak yağış sonucu oluşan sel ve heyelanlar 7 can alırken, 37 kişi de kayboldu. Toprak altında kalan bir evden 3 ceset çıkarılırken, içinde sürücüsü olan bir otomobil de tonlarca toprağın altında kaldı.

RİZE’de dünkü yoğun yağış sonucu oluşan azgın sel sularına kapılan merkeze bağlı Engindere Mahallesi Taşköprü Mevkii’nde 2, Yiğitler Köyü’nde 2 çocuk ve Muradiye Beldesi’nde ise 70 yaşındaki Muhammet İsmailoğlu kayboldu. Kardeşinin sel sularına kapıldığını gören 80 yaşındaki Ahmet İsmailoğlu da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Muhammet İsmailoğlu’nun cesedi bir süre sonra bulundu.

Rize’nin Gündoğdu Beldesi’ne bağlı Veliköyü’nde ise aşırı yağışlar nedeniyle heyelan sonucu bir ev toprak altında kaldı. Sivil savunma ekiplerinin çalışması sonucu evde bulunan Bayram Agun, oğlu Taner Agun ve yeğeni Ahmet Can Agun’un cesedi çıkarıldı. Anne Hurinaz Agun’a ulaşma çalışmaları sürüyor.

Kurtuluş Köyü yakınlarında da otomobiliyle giden bir kişi, tepeden kayan tonlarca toprağın altında kaldı. Kalkandere İlçesi’ne bağlı Ataköy’de Kalkandere Deresi’nin taşması riski nedeniyle Kerim Yılmaz’a ait ev boşaltıldı. Rize’nin Engindere Mahallesi’nde de bir kadın göçük altında kaldı.

Toprak altındaki kadının çıkarılmasına çalışılıyor. Muradiye Beldesi’nde ise sele kapılan park halindeki 2 otobüs denize sürüklendi. Aşırı yağışlara bağlı olarak meydana gelen heyelan yüzünden birçok yol ulaşıma kapandı. Bölgede 30’un üzerinde köyün elektriğinin kesik olduğu bildirildi.

Haberin Devamı

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, dün Rize'de sağanak yağışın ardından meydana gelen sel felaketi sonucu 7 kişinin öldüğünü, 1 kişinin yaralandığını, kaybolan 3 kişiyi arama çalışmalarının ise devam ettiğini bildirdi.

Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Rize'de dün saat 16.30 civarında yaşanan aşırı yağış nedeniyle oluşan sel felaketi sonrası, Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nce, Genelkurmay Başkanlığı, Rize Valiliği ve İl Savunma Müdürlüğü ile başlatılan koordinasyon çalışmalarının aralıksız devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, bölgede mahsur kalan vatandaşların kurtarılması amacıyla, genel müdürlüğün koordinasyonu ile bugün sabaha karşı, beraberindeki arama kurtarma timiyle Ankara'dan hareket eden Genelkurmay Başkanlığı'na ait helikopterin, Çarşamba'daki yakıt ikmalinin ardından, hava şartları dikkate alınarak, Rize'ye hareket edeceği bildirildi.

Haberin Devamı

Genel müdürlüğün açıklamasında, Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Bölge Müdürlüğü ile Trabzon ve Gümüşhane İl Sivil Savunma Müdürlüklerinden 2'si dalgıç olmak üzere 31 personel, tam donanımlı 3 kurtarma aracı, 2 personel aracı ve 1 arama köpeğinin bölgeye sevk edilerek, arama kurtarma çalışmalarına katıldığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, felaket nedeniyle, Veliköy Köyü'nden Bayram Agun, Taner Agun, Hurinaz Agun, Ahmetcan Agun; Engindere Köyü'nden Tuğba Taylan ile Ambarlık Köyü'nden Muhammed İsmailoğlu ve kalp krizi geçiren Ahmet İsmailoğlu öldü. Engindere, Karayemiş ve Ambarlık köylerinden birer kişi kaybolurken, Ambarlık Köyü'nden bir kişi de yaralandı.

Kaybolan vatandaşları arama çalışmalarının sürdüğü vurgulanan açıklamada, Kalkandere İlçesi'nde kesik olan elektrik ve telefon hatlarındaki arızanın giderilmesi için çalışmalara başlandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, kapalı olan Çaykent Beldesi-Rize bağlantı yolunu açma çalışmalarına devam edildiği belirtilerek, Rize Valiliği'nin, açıklama saati itibarıyla Başbakanlık Türkiye Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden herhangi bir talepleri bulunmadığı bildirildi.