Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2007 00:00
1994 yıllından bu yana, Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilediği konsept otomobillerle adından söz ettiren Rinspeed firması, otomotiv teknolojisinde de kullanılabilecek yeni teknolojilerin önünü açıyor.
1977 yılında kurulan ve o tarihten beri konsept otomobil geliştiren Rinspeed, bu yıl 30’uncu yaşını kutluyor. Tabi yıl dönümü de yepyeni bir konsept hazırlanarak kutlanıyor. Firmanın bir diğer önemli özelliği de, yarattığı konsept otomobillerin üzerinde, birbirinden bağımsız birçok dünyaca ünlü teknoloji firmasından faydalanıyor olması. Bu yıl Cenevre Otomobil Fuarı’nda, çamurluksuz tekerlekleri, puro biçimli karoseriyle eski dönemlerin yarış otomobillerini andıran ’eXasis’ adındaki konsept otomobili sergileyecek olan Rinspeed, yine iddialı bir çalışmaya imza atmış. Şeffaf konsept eXasis, bu haliyle gerçek ve hayal dünyası arasında bir his yaratıyor. 30’uncu yıl için özel olarak hazırlanan böcek görünümlü konseptin platformu ve yürüyen aksamı dışındaki kısımlarda plastik kullanılmış.
Daha önceki modellerinde de plastik teknolojileri konusunda dünyanın önde gelen firmalarından Bayer MaterialScience’nin desteğini alan Rinspeed, otomobilde Makrolon adı verilen yüksek teknoloji plastik materyallere yer vermiş.
ASIL TEKNOLOJİ İÇERDE
Yenilikçi dizaynının yanı sıra yepyeni teknolojileri de barındıran bir konsept olan eXasis, teknolojik donanımlarını Alman güvenlik firması Kaba’nın katkıları ile hayata geçirmiş. Kaba’nın sağladığı teknoloji sayesinde araç sadece daha önceden aracın bilgisayar sistemi tarafından tanımlanmış kişiler tarafından kullanılabiliyor. Parmak izi okuyucu sayesinde tanımlanan sürücüler iç mekandaki diğer tuşların üzerindeki düğmelerde de yer alan parmak okuyucular ile işlemleri gerçekleştirebiliyorlar. Ayrıca tamamen şeffaf tasarlanan ön konsoldaki düğmeler, her tanımlanmış sürücü tarafından farklı işlevlere atanarak kişiselleştirilebiliyor. Kişinin tanımlanması sadece parmak izi ile de kalmıyor. Koltuğa yerleştirilen küçük çip sayesinde, sürücünün yaydığı sinyallerle kullanıcının tanımlanması sağlanıyor. Yakıt olarak biyo-etanol kullanılan otomobilin 750 cc hacmindeki motoru 150 beygir güç üretiyor. 750 kilogram ağırlığındaki araç 22 inçlik jant ve lastik üzerinde yürüyor.